Tgrt Haber

Ali Babacan 'içimiz rahat' dedi, CHP'ye 15 vekil göndermesi yaptı

26 Haziran 2023 15:49 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 17:31
Ali Babacan 'içimiz rahat' dedi, CHP'ye 15 vekil göndermesi yaptı

Seçime CHP listelerinden girerek 15 vekil çıkartan DEVA Partisi'nin lideri Ali Babacan, düzenlediği basın toplantısında 'kimseye borcumuz yok, içimiz rahat' diyerek, vekillerin helal olduğunu söyledi.

Seçimlerden sonra yenilgiye uğrayan CHP​ ve İYİ Parti'de 'değişim' çağrıları yankılanırken, Millet İttifakı'nın diğer ortaklarına da vekil eleştirileri gelmeye devam ediyor. CHP listelerinden seçime giren 4 parti toplamda 38 milletvekili çıkarırken, en fazla vekili Meclis'e gönderen parti DEVA oldu.

Seçimlerden sonra 15 vekil tartışmalarının odağında olan DEVA Partisi​ Genel Başkanı Ali Babacan​, düzenlediği basın toplantısında 14 ve 28 Mayıs’ta yapılan seçimlere ilişkin çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Babacan, "Kimseye en ufak borcumuz yok, seçimi helalinden kazanmış 15 milletvekilimiz var" şeklinde konuşarak CHP'ye göndermede bulundu.

ORTAK LİSTE İÇİN D’HONDT SAVUNMASI

CHP tabanındaki ortak liste tepkilerine için seçim​ sistemini işaret eden Babacan, şunları söyledi:

"Seçim tarihi yaklaşırken yapılan analizlerde şunu gördük; 6 parti kendi listesiyle seçime girdiğinde ittifakımız Meclis’te çoğunluğu sağlayamıyordu. D’Hondt sistemi ittifak içindeki partileri daha da yakınlaşmaya zorluyordu. İşte o anda bizim için çok zor olan bir kararı verdik ve seçime ortak listelerle girdik.

Ali Babacan 'içimiz rahat' dedi, CHP'ye 15 vekil göndermesi yaptı

“SIK İKİLEM YAŞADIK”

6 partiyle yaşadığımız tüm bu süreçte sık sık şu ikilemi yaşadık; milletimizin menfaati mi partimizin menfaati mi? Ne zaman bu ikilemi yaşasak tercihimizi milletimizden yana kullandık. Bedeli ne olursa olsun özgürlük, adalet, hukuk ve demokrasiden yana sağlam duruşumuzu asla bozmadık. Sonuçta kendilerine ulaşıp da ikna edebildiğimiz vatandaşlarımızın oranı yüzde 48 oldu. Evet, seçimleri kaybettik. Ancak bizim Türkiye’yi kaybetmeye tahammülümüz yok. Tam da bu nedenle biz buradayız ve dimdik ayaktayız. Sandıktan kendi payımıza ne çıktığının farkındayız. Seçimin ardından üzerimize düşen sorumluluğun da farkındayız."

“HİÇ KİMSEYİ ALDATMADIK”

"Yapamayacağımız hiçbir söz vermedik. Yeniden milletimizin karşısındayız.” diyen Babacan sözlerini şu şekilde tamamladı;

Bizim kimseye en ufak bir borcumuz yok. Hiç kimseyi aldatmadık, hep doğruları söyledik. Kazandığımız her şeyi de anamızın ak sütü gibi helalinden kazandık. Bugün seçimi helalinden kazanmış, başı dik, alnı açık 15 milletvekilimiz var. Evet seçimi kazanamadık bunun için gereken özeleştiriyi de muhasebeyi de yapmaktan kaçınmayacağız. Biz hiç kimsenin hakkını yemedik."

D'HONDT YÖNTEMİ NEDİR?

D'Hondt yöntemi, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt tarafından 1878'de tasarlanmış nispi temsil hesaplama yöntemidir. Türkiye’de 1961’den bu yana –1965 Millet Meclisi genel seçimi ile 1966 Millet Meclisi ara seçimi dışında– bütün milletvekili genel ve ara seçimlerinde d’Hondt sistemi uygulanmıştır; günümüzde de yürürlükte olan sistem budur.

KULLANIM NEDENİ:

Orantılı temsil sistemleri, partilere, aldıkları oy sayısına yaklaşık olarak orantılı olarak koltuklar tahsis etmeyi amaçlar. Örneğin, bir parti oyların üçte birini kazanırsa, yaklaşık olarak koltukların üçte birini kazanmalıdır. Genel olarak, tam orantılılık mümkün olmamaktadır çünkü bu bölmeler kesirli koltuk sayıları üretir. Sonuç olarak, D'Hondt yöntemi de dahil olmak üzere birkaç yöntem geliştirilmiştir, bu yöntemler partilerin koltuk tahsislerinin tam sayılar olduğu ve mümkün olduğunca orantılı olduğu şekilde sağlar. Bu yöntemlerin hepsi orantısızlığı minimize ederek orantılılığa yaklaşır. D'Hondt yöntemi ise en büyük koltuk oranını minimize eder. Diğer daha popüler orantısızlık kavramlarına dayanan deneysel çalışmalar, D'Hondt yönteminin orantılı temsil yöntemleri arasında en az orantılı olanlardan biri olduğunu göstermektedir. D'Hondt, stratejik oy kullanımından dolayı büyük partilere ve koalisyonlara küçük partilerden daha fazla avantaj sağlar. Buna karşılık, Sainte-Laguë yöntemi büyük partilere karşı orantısızlık eğilimini azaltır ve farklı boyuttaki partiler için genellikle daha eşit bir koltuk-oy oranına sahiptir.

D'Hondt yönteminin aksiyomatik özellikleri incelenmiş ve D'Hondt yönteminin tutarlı ve monoton bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır. Bu yöntem, siyasi parçalanmayı azaltarak koalisyonları teşvik eder. Bir yöntem, eşit oy alan partilere eşit davranıyorsa tutarlıdır. Monotonluk ilkesine göre, herhangi bir devlet veya partiye verilen koltuk sayısı, meclis büyüklüğü arttığında azalmaz. Kaynak: Vikipedi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...