Ali Babacan'dan masayı dağıtma noktasına getiren Akşener hakkında açıklama: Kapıyı açık tutmaya özen gösterdik
İYİ Parti lideri Meral Akşener'in 'Aday dayatması' diyerek masayı dağıtma noktasına getirdiği 6'lı masa,'Belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olsun' fikri ile krizden çıktı. İYİ Parti lideri "bir daha böyle bir şey yaşanmayacak" derken konu hakkında değerlendirmede bulunan DEVA Partisi lideri Ali Babacan, "Masa dağılmadı, bir parti kalktı sonra tekrar geldi. Akşener'in tekrar dönmesi için kapıyı açık tutmaya özen gösterdik" dedi.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk'e verdiği mülakatta 6'lı masada yaşanan 'aday' krizi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı görüşmelerinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itirazıyla yaşanan kriz ve sonrasında uzlaşma sağlanmasına değinen Ali Babacan, "Öyle çoklu müzakere ortamlarında tabii ki farklı görüşler gündeme gelir, bazen tartışmalar yoğun yaşanır. Sonuçta geride kalır, anlaşılmış, uzlaşılmış, imza atılmış kararlar kalır" dedi.
Görüşmelerde yaşananları anlatan Babacan, "Toplantımıza 24 saat kala her parti kendi iç değerlendirmesini yaptı. Herkes birbirinin argümanını dinledi. Partilerin iç süzgeçlerinden gelseydi belki hızlı bitirirdik. Saat 15.30 gibi oturduk, 20.00 gibi bitirdik. Ortak adayı açıkladık. Ortak yönetim modeli aslında. 6 parti ne şekilde ülkeyi yönetecek? Şu anda tek kişinin keyfi şekilde, aklına gelen her şeyi ve çok yanlış yaptığı anlayışı var. Buna karşı takım ruhuyla çalışan partiler var. Temsil gücü yüksek takımın uzlaşı içerisinde yönettiği modele karar verdik. Türkiye ve tarihimizde ilk. Avrupa'da bile örnekleri çok azdır" dedi.
'5 İMZA İLE AÇIKLAMANIN DOĞRU OLMAYACAĞINI SÖYLEDİM'
"Binanın temelini sağlam atmamız gerekiyordu. Adalet, demokrasi, temel hak ve özgürlükler olmak zorunda. Anayasa değişikliği binanın temeli olmak zorunda. Ekonomi, kültür sanat, eğitim, afet yönetiminde ne yapacağız? 2 bin 300 maddenin her birinde uzlaştık. Bütün bunlar bitince, 'takım kaptanı kim olacak' diye ilk kez perşembe günü oturduk. Ev sahibi Temel Bey, galiba Gültekin Bey'den başladı. Yanlış hatırlamıyorsam Ahmet Bey, sonra ben. İlk defa açık açık genel başkanların çoğu Kemal Bey'in de ismini zikrederek Sayın Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını uygun görüyoruz' dedik. Sayın Akşener'in farklı fikirleri vardı. 'Partimin farklı fikirleri var' dedi. İlk oturumda uzlaşma olmadı. 5 imzalı deklarasyonla ilan mı edelim; yoksa İYİ Parti'ye süre verelim. İlk turda ben dedim ki, 'Ortak adayımızın masadan çıkması gerekiyor' dedim. İlk turda tek bir pozisyon söylemek istemedim. 'Bizim tercihimiz genel başkanlardan birinin cumhurbaşkanı adayı olması ama olmazsa olmazımız değil' dedim. Ancak ilk turda uzlaşma sağlanmadı. 5 imza ile açıklamanın doğru olmayacağını söyledim. Sayın Davutoğlu da aynı şekilde söyledi."
"OLMAMASI GEREKEN BİR ÜSLUPTU"
GİK toplantısı sonrası masayı ateşe tutan Akşener'e serzenişte bulunan Babacan, "Görüşlerinde ısrarcı olabilirlerdi. Farklı görüşleri varsa pazartesi gelebilirlerdi. Cuma günü 'Biz yokuz bu işte' açıklamasını beklemiyorduk açıkçası. Üzüldük tabii. Açıkçası biraz yaralayıcı üslup vardı. Ancak duygular ayrı rasyonalite ayrı şeydir. Olmaması gereken üslup ama belli ki İYİ Parti içinde zorlu süreç yaşanmış" ifadelerini kullandı.