Tgrt Haber

Cumhur İttifakı'ndan seçim simülasyonu: Çalışma başladı, 'ortak liste' gündeme geldi

09 Mart 2023 10:05 - Güncelleme : 09 Mart 2023 10:36
Cumhur İttifakı'ndan seçim simülasyonu: Çalışma başladı, 'ortak liste' gündeme geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından AK Parti, Cumhur İttifakı bileşeni MHP ile hummalı bir çalışmaya girdiği öğrenildi. İki partinin kurduğu komisyonun, 10 Mart'ta (yarın) Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen seçim kararı öncesi, hangi illerde ortak veya ayrı ayrı liste çıkarılması durumunda en iyi sonucun elde edileceğine yönelik simülasyonlar yaptığı ve 2018'deki gibi bir formül uygulayabileceği öğrenildi.

Siyaset arenasında gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihinin netleşmesinin beklendiği 10 Mart'a (yarın) çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen kararla birlikte YSK'nın ilanıyla birlikte seçim tarihi14 Mayıs​ olacak ve takvim işlemeye başlayacak. Kararın yayımlanmasına bir gün kala ise AK Parti​'nin, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için Cumhur İttifakı ortağı MHP​ ile hummalı bir çalışma yürüttüğü ortaya çıktı.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, AK Parti yönetiminin Cumhur İttifakı ortağı MHP ile ittifak protokolü ve ortak milletvekili listesi çıkarılıp çıkarılmaması konusundaki çalışmalarına hız verdiği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, AK Parti-MHP komisyonu, 81 ili tek tek masaya yatırmaya başladı, hangi illerde ortak liste, hangi illerde ayrı ayrı liste çıkarılırsa, seçimden en iyi sonucun çıkacağına yönelik simülasyonlar yaptı.

2018'DEKİ DESTİCİ FORMÜLÜ TEKRAR DENENEBİLİR

Yapılacak bu çalışmaların ardından Türkiye geneline ilişkin hazırlanacağı ve bunun genel başkanlara sunulacağı bildirildi. Bu kapsamda 2018'de AK Parti listesinden Ankara 2’inci bölge birinci sıradan aday gösterilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici için yine aynı formül uygulanabileceği belirtildi. 

Cumhur İttifakı'ndan seçim simülasyonu: Çalışma başladı, 'ortak liste' gündeme geldi

LİDERLER ARASINDA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın açıklayacağı seçim kararı öncesinde son değerlendirmeler için Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile dün bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de Destici ile görüşecek.

MİLLETVEKİLLERİNİN YÜZDE 50'Sİ DEĞİŞECEK

Öte yandan, AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında, Genel Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş ve Binali Yıldırım’ın da bulunduğu komisyonda, milletvekili aday listeleri üzerinde çalışmaların başladığı öğrenildi. AK Parti'nin aynı zamanda 19 Mart’ta milletvekili adayları konusunda bir temayül yoklaması yapacağı ortay çıktı. Buna göre kulislerde, mevcut milletvekillerinin en az yüzde 50’sinin ise değişebileceğine yönelik değerlendirmeler yapıldığı iddia edildi.

Haberin devamını Türkiye Gazetesi'nde okumak için tıklayınız...

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...