Bakan Dönmez Gabar'da yeni keşif sinyali verdi! Brent petrolden bile daha kaliteli...
Son dakika haberi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in sorularına cevap verdi. Yeni doğal gaz keşifleri ile ilgili bilgiler paylaşan Bakan Dönmez ayrıca bu durumun seçmen üzerindeki etkisini de anlattı. Bakan Dönmez, nükleer enerjinin devreye girmesi ile birlikte elektrik fiyatlarında düşüş yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin sorulara ve 'yeni müjde' ile ilgili beklentilere ise saha çalışmalarını anlatarak cevap verdi.
Türkiye 14 Mayıs'ta seçime gidiyor. 4 gün sonra yapılacak olan seçimler ile milyonlarca seçmen sandık başına giderek oyunu kullanacak ve 28. Dönem Milletvekili ile Cumhurbaşkanı tercihini gerçekleştirecek. Kritik seçimler öncesinde peş peşe gelen doğal gaz ve petrol keşifleri vatandaşı oldukça mutlu etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde 1 yıl boyunca aylık ortalama 25 metreküpe denk doğal gazın ücretsiz olacağını söylemesi ve 1 aylık doğal gazın ücretsiz verileceğini müjdelemesi ile 'yeni keşiflerin' gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.
Son olarak Gabar'da bulunan petrol ile birlikte Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı gün geçtikçe azalırken, sahadaki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de TGRT Haber canlı yayınına katılarak Ankara temsilcimiz Ercan Gürses'in sorularını cevapladı. Bakan Dönmez, doğal gaz ve petrol keşiflerinin 'yeni müjdelerin' sinyali olup olmayacağına ve yenilebilir enerjide Türkiye'nin yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İşte Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar;
Vatandaşlarımız yola devam ediyor. Milletimiz onlarca yıl doğal gaz bu ülkede neden bulunamıyor diye kafasında soru işareti vardı. Biz de hep varsa bulacağız diyorduk. Yatırım ve insan kaynağı yetiştirmeniz gerekiyor.
KARADENİZ GAZI
Yurt dışından uzmanlar tersine göçle projeye dahil oldu. Geçmişte burada çalışmış yurt dışında teklif almış çalışmış. Onlarla projede çalıştık, yabancı uzmanlarla da çalıştık. Cudi ve Bagar’da büyük keşif yakalamış olduk.
GABAR PETROLÜ
Günlük 9-10 bin varillik üretime ulaşmış durumdayız. Bulunan bazı petrol kaynağını işlemesi zor maliyetli.
Şehit Esma Çevik kuyusundan alınan petrol kaliteli. Brentten bile daha kaliteli. Yine rafinaj işlemlerinden geçecek. Son keşfimizde günlük hedefimiz yüz bin varil. Hem Aybüke Yalçın hem de Esma Çevik kuyusundaki petrolü tek bir hattan çıkarmayı hedefliyoruz.
Gabar'da yeni keşifler olabilir. Bazı yerlere sırtta çantayla gidemiyorsunuz. Daha büyük yerler için büyük ekipmanlar gerekiyor. Yol ve kamping alanları gerekiyor. 7/24 çalışma esası var. Bunlar işin doğalında var.
DOĞAL GAZ VE PETROLÜN YERLİLEŞMESİ
Doğal gaz tarafını daha rahat yönetiyoruz. Konutların, kobilerin gaz tedarikçisi BOTAŞ. BOTAŞ üzerinden fiyatları yönetmemiz daha kolay. Petrolde de yurt dışından ithalimiz devam ediyor. Sadece geçen yıl yüzde 10'luk ihtiyacımızı çıkardık. Hedefimiz tam bağımsızlık. Yerli keşifler oldukça hem devlet hem millet kazanacak.
MUHALEFETİN YENİ KEŞİFLERE KUŞKULU YAKLAŞIMI
Her ay açılış yapıyoruz zaten. Onlar sayın Cumhurbaşkanımıza ilgi artar diye bu müjdeleri yorumluyor. Güneş balçıkla sıvanmaz. Vatandaşımız neyin ne olduğunun farkında.
YENİLENEBİLİR ENERJİ UCUZ ENERJİ MİDİR?
Elektrik üretimi 105 megawatt. Rüzgar ve güneşte tesis artışı yaptık. Yatırım maaliyetleri önceden yüksekti. Güneş paneli üretiminde dünyada ilk üçteyiz. 1350 megawatt'lık Avrupa'nın en büyük tesisini açtık.
YERLİ PETROLÜN İÇ TÜKETİME ETKİSİ NE OLUR?
Petrol üretiminde sadece üretim kısmında TPAO var. Dağıtım ayağı tamamen özel sektör eliyle yapılıyor. Ve yurt dışından da ithalatımız hala devam ediyor. Geçtiğimiz yılı ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacak seviyede kapattık 80 bin varille. Yeni saha tam kapasite üretime geçtiğinde yüzde 20'nin üzerine çıkmış olacağız. Yeni keşifler olmazsa bu haliyle biz maalesef petrol ürünlerini ithal edeceğiz. Fakat biz ümitliyiz. Tabii burada bugünden yarın tüm kaynağımızı tüm ihtiyacımızı buradan karşılarız dersek gerçekçi olmaz. Ama bu aramalar ve keşifler devam ettikçe hedefimiz tam bağımsızlık.
TÜRKİYE KENDİ SANTRALİNİ YAPABİLECEK Mİ?
80 yıldır belki yapamadık ama geç de olsa başladık. Her bir santral devreye girdiğinde yerlilik oranı artacak. Orada hem kendi insanımızı yetiştiriyoruz, hem malzeme tedariki aşamasında firmalarımız var. Onlar tecrübe kazanıyor. Bundan sonra Türkiye'de her yıl bir inşaat olacağına göre uzun dönemi baktığımızda, herkes bundan nasiplenecek. Yani ekosistem orada da gelişecek yavaş yavaş.
ERDOĞAN'I HEDEF ALAN DIŞ BASINA TEPKİ
Muhtelif Batılı yayın organlarında seçimler işleniyor. Tarafsız işlenmesine diyecek sözümüz yok ama taraflı bir işleme söz konusu. Erdoğan gitsin de kim gelirse gelsin diye bir habercilik anlayışı var. Taraf tutuyorlar. Geçmişte de bu vardı ama bu sefer daha organize ve daha yaygın. Niçin böyle bir politikaya gittiler? Çünkü Erdoğan'dan rahatsız olan bir kesim var. Çünkü Erdoğan gittiği her yerde mağdur olmuş, zulüm görmüş kesimlerin yoğun ilgi odağı oluyor. Özellikle de az gelişmiş ülkelerde bunu görüyoruz. Erdoğan dünya 5'ten büyüktür dedi. Bunu sadece Türkiye'de söylemedi, Birleşmiş Milletler'de herkesin gözünün içine bakarak söyledi.
'TÜRK HALKI CEVABINI SANDIKTA VERECEK'
Batılılar kapalı kapılar ardında buradaki muhalefet liderlerini ağırladılar. Öyle tahmin ediyorum ki onlara birtakım taktikler, belki destekler verdiler. Böyle bir ortamda seçime gidiyoruz. Bu seçim Türkiye'nin seçimi. Ama bu değerlendirmelerden anlaşılıyor ki sadece Türkiye ve bölgenin değil, dünyanın seçimi gibi aktarıyorlar. Şurada seçime sayılı günler kaldı. Türk halkının bu tip yönlendirmelere kapalı olacağını, kendi iradesini sandığa yansıtacağına inanıyorum. Çünkü biz de aylardır sahadayız. Bu tip başlıklar, kara propagandalar halk nezdinde tepkiyle karşılanıyor.
Eskişehir'de olağanüstü bir ilgi var. Bunu sahada görebiliyoruz. Potansiyeli oldukça güçlü bir kentimiz. Eskişehir'e değer katacak projelerle buraya hizmet etmeye devam edeceğiz. Sanayisiyle öne çıksa da aynı zamanda bir kültür kenti. Buralarda yaşamış Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Seyit Battal Gazi buranın bir değeri. Sanayide daha nitelikli bir büyümeyi öngörüyoruz. 800 kadar fabrika var burada. Birçok ulusal markaya ev sahipliği yapıyor ama yeni dönemdeki hedefimiz küresel markalara ev sahipliği yapmak olacak. Bunun da alt yapısı hazır. Özellikle madencilik konusunda. Burada Eti Maden bor madenlerini işliyor, şimdi bir de lityum üretiyoruz. Lityum bataryanın, enerji depolamanın en temel elementlerinden birisi. Pilot tesisimiz 2 yıldır çalışıyor. Endüstriyel ölçekte büyük bir tesisin inşaatına başlayacağız. Yıllık 600-700 ton civarında olacak. Sadece lityum üretmeyeceğiz, pile dayalı teknolojilerin de buraya gelmesine destek olacağız.
'HDP ve HÜDA-PAR ARASINDA FARK VAR'
Şimdi her iki parti arasında dağlar kadar fark var. HDP malum hakkında kapatma davası açılmış, birçok yöneticisi ceza almış, terör örgütüyle arasındaki organik ilişkiyi inkar etmemiş, kınamamış, hatta yeri gelmiş terörü ve şiddeti desteklemiş. Hüda Par'ın ne kendisiyle ilgili ne de yöneticileriyle ilgili açılmış bir dava var. Bunu tamamen şuna bağlıyorum; Hüda-Par ağırlıklı olarak o bölgeden seçildiği için HDP de orada yoğun faaliyet gösteriyor. Bununla bunu dengelemeye çalışıyorlar. Hüda Par'ın yöneticileri de daha önce açıkladı, varsa bir şey açıklayın diye. Eylem ve söylemleriyle terörü destekleyecek herhangi bir durum söz konusu değil. Bu tamamen Millet İttifakı'nın özellikle milliyetçi kanadından gelen tabanı konsolide edebilmek için 'Bak karşı taraf da bunlarla iş birliği yapıyor' deme aracından başka bir şey değil.
Bizim kimsenin etnik kökeniyle, inancıyla bir sorunumuz yok. Yani Türk, Kürt, Laz bizim insanımız. Anayasanın temel ilkeleri var, herkes bu ilkeler etrafında siyasetini yapıyor. AK Parti'nin de ittifakımızın da söylemlerinde buna ters bir şey söylenmedi. Halkımız bunu görüyor. Bunu kandırmacadan ibaret olduğunu görüyor. İnşallah bu 14 Mayıs'ta ortaya çıkacak. Biz halkımızın ferasetine güveniyoruz."