Tgrt Haber

HDP-CHP işbirliğine İYİ Parti'den ilk itiraz! Ankara kulislerini hareketlendiren haber

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
22 Mart 2023 15:28 - Güncelleme : 22 Mart 2023 17:51

HDP’in de içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, Cumhurbaşkanı çıkarmama kararı aldı. Peki bu karar oyları nasıl etkileyecek? Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkan ve HDP ile görüşmesine sıcak bakmayan İYİ Parti tarafından Yavuz Ağıralioğlu’nun bugün basın açıklaması yapacağı ve itirazlarını dile getireceği belirtildi. 

Emek ve Özgürlük İttifakı adına açıklama yapan HDP​ Eş Genel Başkanı Pervin Buldan​, "Tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı deklare ediyoruz" diyerek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacaklarını açıkladı. Karar Millet İttifakı oylarını nasıl etkiler ve bu Kılıçdaroğlu’na dolayalı bir destek midir? Gazeteci Güngör Yavuzaslan, Gazeteci Oral Çalışlar ve Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan değerlendirdi.

DAHA ÇOK SULAR AKAR 

Gazeteci Güngör Yavuzaslan kararının beklenen bir karar olduğunu belirterek şunları söyledi: “HDP’nin kararından ziyade Kılıçdaroğlu’nun isteği. HDP’nin kararının sahaya yansımaları için erken. Kılıçdaroğlu​ ile Erdoğan​ arasında geçecek bir yarış. Ancak Memleket Partisi lideri Muharrem İnce faktörü de puanını arttırdı, bir dip dalgası geliyor orda. Kılıçdaroğlu’na oy verecek kesimden 1 ya da 2 puan kayma olabilir. Özellikle CHP’ye oy veren milliyetçi kesim bunu zor tolere edecektir. Seçmen güvenlikten mi, demokrasiden mi yoksa projelerden mi bakacak? Kararsız insanlar çok. İnsanların aklı ve enerjisi depremde. Garanti diye bir şey yok, daha çok sular akar. İki şey belirleyici olacak: Deprem ve ekonomi. Bunlar 55 günde sonucu şekillendirecek.” 

SEÇİM SONUCU NETLEŞTİ 

Gazeteci Oral Çalışlar şunları söyledi: “Sadece HDP değil AK Parti’ye oy veren Kürtlerin de büyük çoğunluğu Kılıçdaroğlu’na oy verecek. Kılıçdaroğlu bu kararla öne geçmiş gibi duruyor. Kılıçdaroğlu lehine bozulmuştur. HDP’nin belediye başkanları ve yöneticileri içerde. Bu sistem devam ettikçe hapisten bile çıkmaları zor. Ayrıca Millet İttifakı’nın Meclis’de de HDP’nin oyuna ihtiyaç olacak. Seçimin sonucu kesinleşmiştir. Matematik olarak netleşmiştir, psikolojik olarak zaman alacaktır. HDP’nin aldığı kararla işin sonuçlanmıştır” dedi. 

ERDOĞAN HEYBESİNDEKİLERİ ÇIKARMADI  

Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, kararı şöyle değerlendirdi: “HDP’nin tabanı ve oy oranı oldukça önemli. Kritik bir parti. Kağıt üzerinde Millet İttifakı önde gibi duruyor ancak seçim psikolojisi ve sosyolojisi var. Erdoğan heybesindekileri çıkarmadı. Seçim kimsede çantada keklik değil, halen bıçak sırtından gidiyor. AK Parti, seçim beyannamesini açıklamadı.” 

İYİ PARTİ’DE KILIÇDAROĞLU KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemeyen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun bugün buna yönelik bir açıklama yapabileceğini söyleyen Sözcan, “Kulis bilgilerine göre Kılıçdaroğlu’nun adaylığına imza koymadı. Basın toplantısında Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemediğini açıklayabilir. Milletvekili adaylığına başvuruda bulunmayabilir.” 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...