Son dakika! Bakan Fidan'dan ABD'ye tepki: Gazze'de ateşkes ile katliam arasında duruyor
Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycan'da önemli açıklamalarda bulundu. Gazze'de ateşkesi veto eden ABD'ye tepki gösteren Fidan, "Ateşkes ve savaşın arasında sadece ABD duruyor. ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin'le ilgili alacağı kararlara daha fazla engel olmamalı" dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Azerbaycan'da mevkidaşı Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi.
Fidan, Bakü’de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış için atılan olumlu adımlardan memnun olduklarını berliten Bakan Fidan, Güney Kafkasya'da barış fırsatının kaçırılmaması gerektiğini ifade etti. Ermenistan diasporasının bazı ülkeleri Azerbaycan'a karşı kışkırttığını dile getiren Fidan, "Diaspora bunlarla uğraşmak yerine ilişkilerde normalleşme için enerji harcamalı" dedi.
Gazze'de eşi benzeri görülmemiş bir katliam yapıldığını da söyleyen Fidan, " Gazze'de ateşkes ve savaşın arasında sadece ABD duruyor" diye konuştu.
Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"İlişkilerimizi her alanda daha da kuvvetlendirmek, halklarımıza karşı ortak sorumluluğumuzdur. Sayın Cumhurbaşkanlarımızla imzalanan Şuşa beyannamesi, bize fevkalade güçlü bir zemin sağlamakta. Biz de kardeşim Bayramov'la sürekli koordinasyon içinde bu beyannamenin gereğini yapmaya çalışıyoruz. Küresel istikrarsızlığın ve öngörülemezliğin artarak devam ettiği bir dönemde ortak duruşumuzu sürdürmemiz önem taşıyor.
"GÜNEY KAFKASYA'DA BARIŞ FIRSATI KAÇIRILMAMALI"
Güney Kafkasya'da barış için fırsat belirdi, kaçırılmamalı. Her şeyden önce ulaştırma ve enerji hatlarının güvenliği bakımından Güney Kafkasya'nın istikrarı çok önemlidir. Biliyorsunuz Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, Orta Koridor'un önemli bir bileşenini oluşturmakta. Küresel tedarik zincirindeki konumumuzu perçinleyebilmemiz için hattın tam kapasiteyle kullanıma açılması büyük önem arz etmekte. Ülkelerimiz arasındaki bağlantısallığın güçlendirilmesini ve halklarımızın daha da yakınlaşmalarını arzu ediyoruz. Kars-Nahçıvan demiryolu projesine ilişkin niyet protokolü sayın Cumhurbaşkanımızın Nahçıvan'ı ziyaretleri sırasında imzalanmıştı. Bu projeyi de en kısa sürede hayata geçirmek amacındayız.
Türkiye ve Azerbaycan acı ve mutluluğu paylaşan iki kardeş ülkedir. Enerji alanındaki fırsat ve riskleri ortak çıkarlarımız temelinde bütüncül bir stratejiyle ele almak durumundayız. TANAP'ın kapasitesinin genişletilmesi ve Hazar doğal gazının Türkiye'ye ve Avrupa'ya aktarılması bu stratejimizin önemli unsurlarından bir tanesidir. Yine sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde temeli atılan Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı projesiyle enerji iş birliğimize yeni bir boyut kazandırdık.
"KALICI BARIŞ ÇABALARININ OLUMLU SEYRİNDEN MEMNUNUZ"
Bugün kıymetli meslektaşımla bölgemizdeki önemli meseleleri de ele alma imkanı bulduk. Öncelikle Güney Kafkasya'daki gelişmeleri görüştük. Eylül ayındaki terörle mücadele operasyonuyla Azerbaycan, Karabağ'daki hakimiyetini ve egemenliğini tam anlamıyla etti. Kendilerini bunun için bir kez daha tebrik ediyoruz.
Operasyonda şehit düşen tüm kahramanlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Esasen 3 yıl önceki 44 günlük vatan muharebesinin ardından bölgede barışın tesisi yolunda tarihi bir fırsatın belirdiğini hep söyledik. Bugün gelinen aşamada bu fırsatın çok daha güçlendiğine ve artık kaçınılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barış ve sınır tespit anlaşmalarının olumlu bir şekilde seyretmesini de memnuniyetle karşılıyoruz.
"ERMENİ DİASPORASI BAZI ÜLKELERİ KIŞKIRTIYOR"
Barış ve huzurun hakim olduğu bir Güney Kafkasya, bütün aktörlerin çıkarınadır. Bu nedenle tüm taraflar barış ve normalleşme ikliminin oluşması için çaba göstermelidir. Ne yazık ki batıda örgütlenmiş Ermeni diasporası Ermenistan halkının içinde bulunduğu zor şartları istismar etmekte. Bazı ülkeleri Azerbaycan'a karşı kışkırtmaya çalışmakta. Bunlarla uğraşmak yerine Ermenistan halkının komşuları ile normal ilişkiler kuracağı bir ortamın oluşması için enerji harcamaları daha doğru olur.
ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME
Bölge dışı tüm aktörler de bölgedeki dengeleri gözeten ve normalleşmeyi teşvik eden politikalar izlemek durumundalar. Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında birtakım somut güven artırıcı adımların atılması kararından da ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Bu tür adımların devam etmesini ve kapsamlı barış anlaşmasına giden yolu açmasını diliyoruz.
ABD'YE GAZZE TEPKİSİ
Benzeri görülmemiş bir katliam ile karşı karşıyayız. Gazze'de ateşkes ve savaşın arasında sadece ABD duruyor. ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nin (Filistinle ilgili) alacağı kararlara daha fazla engel olmamasını bekliyoruz.
Katliama sessiz kalanlar BM'de olumlu oy kullandı, çekimser kalanlar Filistin'in yanında."
"TÜRKİYE'NİN MASADA OLMASI ERMENİSTAN'A DA YARAR"
Azerbaycan'la Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerden bahseden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise, Azerbaycan ve Türkiye müttefikliğinin bölgede istikrarın korunması için önemli etken olduğunu ifade etti. Bayramov'un açıklamaları şöyle:
"Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgede sürdürülebilir barış ve güvenliğin sağlanması yönünde tutumu aynıdır. Biz, bölge ülkeleri arasında normal komşuluk ilişkilerinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ermenistan da bu yönde adımlar atarsa olumlu sonuçlar elde edilebilir.
Türkiye bölgenin en önemli ülkelerinden biridir. Türkiye Azerbaycan'ın dostu, Ermenistan'ın ise komşusudur. Süreçle doğrudan ilişkisi olmayan bazı üçüncü ülkelerin aksine bölge ülkesi olarak Türkiye, sürdürülebilir barış, kalkınma ve ekonomik ilişkilerin sağlanmasını herkesten çok istiyor. Zaten Azerbaycan masada varsa o masada Türkiye de vardır. Türkiye'nin masada olması Ermenistan için de faydalı olur.
"BARIŞ GÖRÜŞMELERİ OLUMLU İLERLİYOR"
Kasım sonunda Ermenistan, 70 gün aranın ardından Azerbaycan'ın barış anlaşması teklifine, kendi cevaplarını içeren öneriyle karşılık verdi. Bunun içeriğini açıklamak istemiyoruz. Şimdi üzerinde çalışılıyor. Fakat bu sonuncu teklif öncekilerin tekrarı değil. Burada belirli olumlu ilerlemeler var. Tüm bunları göz önünde bulundurarak iyimserlik içerisindeyiz. Fakat (barışın imzalanması için) herhangi bir tarih söyleyemem. Biz negatif tarihe sahip bu konuyu adım adım ileri taşıyabiliriz.
ORDULARIN SINIRDAN KARŞILIKLI ÇEKİLMESİ
Sınır henüz belirlenmedi. Önce sınır hattı belirlenmelidir. Sınır konusunda anlaşma sağlanmadıkça orduların geri çekilmesi söz konusu değildir. Başka şeyler (Azerbaycan-Ermenistan sınırına üçüncü ülke ordusunun yerleştirilmesi) de öneriyorlar. Azerbaycan ordusu 30 yıllık işgalden sonra kan dökerek, şehit vererek sınırlarına yerleşti. Azerbaycan sınırlarını sadece Azerbaycan ordusu koruyacaktır. Bu iş üçüncü ülkelere havale edilemez."