Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan'a çağrı: Uzatılan barış elini tutmalı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
25 Eylül 2023 13:44 - Güncelleme : 25 Eylül 2023 16:57

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine gittiği Nahçıvan'da Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma Töreni'ne katıldı. Törenin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ordusunun antiterör operasyonunu başarıyla tamamlamasının iftihar vesilesi olduğunu söyledi. Barışın kaybedeninin olmadığını belirtip Ermenistan yönetimine çağrıda bulunan Erdoğan, "Kendilerine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz" dedi. Aliyev ise Türkiye'nin desteğini unutmayacaklarını ifade etti.

Azerbaycan'ın Karabağ'da Ermeni silahlı güçlere karşı başlattığı antiterör operasyonunda birçok hedef yerle bir edildi. Azerbaycan ordusuna karşı hiçbir şey yapamayan Ermeni silahlı güçleri ateşkes istedi. Ateşkesin ardından müzakere süreci başladı. Bölgede tüm bu gelişmeler yaşanırken Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Nahçıvan'a davet etti.

KRİTİK KONULAR MASADA

Erdoğan'ın uçağı 13:15 gibi Nahçıvan'a iniş yaptı. Erdoğan'ı havalimanında Aliyev karşıladı. İki lider arasında yapılan kritik görüşmede, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkilerinin yanı sıra, Karabağ'daki son gelişmeler başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleler masaya yatırıldı.

İMZALAR ATILDI

Erdoğan ile Aliyev, Nahçıvan’da Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Temel Atma Töreni'ne katıldı. İki lider yapılan anlaşmaları imzaladıktan sonra basın toplantısı düzenledi.

ALİYEV: ERMENİSTAN​ TESLİM OLDU

Söze ilk olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başladı. Aliyev konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Nahçıvan'ın gazı ve petrolü olmasa da güneşi var. Burada büyük planlarımız var. Nahçıvan güneş enerjisi santrali planımız var. Gelecekte en az 1000 megawatt hacminde Türkiye'ye yeşil enerji ihracı olacak.

24 saatten az bir sürede hayata geçirilen antiterör operasyonuyla Ermenistan ordusu teslim oldu. Bizim şartlarımızı kabul etti. Karabağ bölgesine orada yaşayan Ermeni ahalisine insani yardımlar gönderilmeye başlanılmıştır. Gıda, erzak ve diğer insani yardımlar yapılıyor. Ermenistan ordusu Karabağ'da 24 saatte teslim oldu. Yevlah'tan sonra Hankendi'de ikinci görüşme yapıldı. Karabağdakilerin güvenliğini Azerbaycan temin ediyor.

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ UNUTMAYACAĞIZ"

Aziz kardeşim bu hadise olduğunda siz ABD'deydiniz. Orada dünyanın en ali kürsüsünden Azerbaycan devletine desteğinizi ifade eden beyanlar vermiştiniz. Siz ve Türkiye halkı yanımızdaydınız. Bu süreçte Türkiye'nin kardeşlik adımını gördük. Azerbaycan halkı bu desteğinizi unutmayacak."

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan'a çağrı: Uzatılan barış elini tutmalı

"DOĞU-BATI KORİDOR'UN ÖNEMİ DAHA İYİ ANLAŞILDI"

Hemen ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileriye taşıyacak adımlar atacaklarını söyledi. Azerbaycan ordusunun son operasyonla Türk milletinin adalet ve merhametini tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, Ermenistan yönetimine de uzatılan barış elini tutma çağrısı yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Nahçıvan'ın kaydettiği gelişmeyi gururla müşahede ettim. Türkiye ve Azetbaycan ilişkileri, dünyada eşi benzeri bulunmayan konumda. Tek millet iki devlet şiarı çerçevesinde ilişkilerimizi ve iş birliğimizi her alanda güçlendirmek üzere çalışıyoruz. İlham gardaşımla imzaladığımız Şuşa beyannamesi ilişkilerimizi müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktası. Nahçıvan tarih boyunca taşıdığı stratejik önemle Azerbaycanla ilişkilerimizde özel bir yere sahip. Nahçıvan bugün de ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük potansiyel barındırıyor. Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisiyle bu potansiyeli tam manasıyla hayata geçirme imkanına kavuşacağız. Hazar'a geçişli uluslararası Doğu-Batı Orta Koridor'un önemi, korona salgını ve bölgemizdeki savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşıldı.

"GARDAŞLARIMIZIN SAMİMİYETİNİ UNUTMAYACAĞIZ"

Biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz boru hattı projesi Azerbaycan'la enerji alanındaki ortaklığımızı daha derinleştireceği gibi Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacak. Kars-Nahçıvan demiryolu projesinin yanı sıra toplu konut ve elektrik enerjisiyle ilgili anlaşmalar az önce imzalandı. Böylece ulaştırma, lojistik ve enerji alanlarındaki iş birliğimizi tekrar ortaya koyduk. Azerbaycanlı kardeşlerimizin 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılmasına verdikleri destek için bir kez daha teşekkür ediyorum. Gardaşlarımızın samimiyetini hiçbir şekilde unutmayacağız."

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan'a çağrı: Uzatılan barış elini tutmalı

'AZERBYACAN TÜRK MİLLETİNİN MERHAMETİNİ DÜNYAYA GÖSTERDİ'

Son günlerde bölgemizde kritik gelişmeler yaşandı. Azerbaycan 2. Karabağ Savaşı'nın ardından geçen 3 yıla yakın süre boyunca dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gereken karşılığı bulamadı. Neticede kendi egemen topraklarında bir antiterör operasyonu gerçekleştirmek zorunda kaldı. Operasyonun son derece kısa sürede sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıya ulaşması bizler için iftihar vesilesi oldu. Operasyon sırasında şehit olanlara Allah'tan rahmet diliyorum.

"ERMENİSTAN UZATILAN BARIŞ ELİNİ TUTMALI"

Azerbaycan ordusunu tarihi başarısı ve sivillere karşı gösterdiği insani tavrı için tebrik ediyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimiz Türk milletinin adalet ve merhametini tüm dünyaya bir kez daha göstermişlerdir. Son zaferle birlikte bölgede normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Operasyonun son derece kısa sürede sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıya ulaşması bizler için iftihar vesilesi oldu.Bölgenin refahı ve barışı halkımıza olan borcumuzdur. Bunu inşa etmekte kararlıyız, samimiyiz. Temennimiz muhattaplarımızın da böyle düşünmesidir. "Rabbim muhabbetimizi kardeşliğimiz daim eylesin.

'ZİYARETTEN ÜÇLÜ BARIŞ ÇIKACAK'

TGRT Haber’e konuşan KAFKASSAM Prof. Dr. Hasan Oktay, Erdoğan’ın Aliyev’i ziyaretini şöyle değerlendirdi:

“Çok önemli bir ziyaret. Güney Kafkasya’da Ukrayna krizi gibi bir krizi çıkarmak isteyenlere karşılık bir ön almadır. Bölgede ortaya çıkacak çatışma İran, Rusya’yı da içine çekebilir. Ancak Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan haklarında ve birbirlerinin egemenlik haklarını kabul edip sınırlarını kabul ettiklerinde 3’lü federasyon olabilir. Ermenistan olmadan Zengezur koridorunun olması mümkün değil. Erdoğan’ın ziyaretinde Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye arasında üçlü barışın çıkacağını düşünüyoruz. Tartışma nedeni kalmadı artık. Paşinyan’ın yönetimde kalmasını sağlamak lazım. Yerine gelecek çatışmacı bir yönetici ile sorunlar büyüyebilir.”

TÜRKİYE OLDU BİTTİYE GETİRMEYECEK!

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli, “Erdoğan, Azerbaycan yalnız değildir demek istedi. Türkiye bu ziyaretle Karabağ meselesinde bir oldu bittiye fırsat vermeyeceklerini ifade etti. Türkiye enerji merkezi bir ülke olmaya kapı aralıyor. Bu yüzden Azerbaycan çok önemli. Enerji güvenliği son derece önemli. Suşa beyannamesine atıf yapılması çok önemliydi. Paşinyan, barış sözleşmesini imzalar ancak üstünden çok baskı var. Barış anlaşmasını geciktirmek adına elinden geleni yapacaktır. Paşinyan tek başına karar veremeyecek. Pek çok başkentin onayını alması gerekecektir. Rusya ve Fransa da dahil” dedi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ermenistan'a çağrı: Uzatılan barış elini tutmalı

BAKANLAR ERDOĞAN'A EŞLİK ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve diğer yetkililer eşlik etti.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...