Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail ve Batı'ya tepki: 2024'te zalimler hak ettiği cezayı alacak
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri” töreninde ödül alan 14 sanatçıyı açıkladı. Türkiye'nin kültür sanatta geri kaldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültür sanatı tektipleştiren, baskı altında tutan ideolojik kabileler gerçeğiyle yüzleşmeliyiz" dedi. Gazze'de yaşanan vahşetten ötürü İsrail ve Batılı ülkelere de tepki gösteren Erdoğan, "2024 zalimlerin hak ettiği cezayı aldığı bir yıl olacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri” törenine katıldı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Kültür sanat dünyamızın kıymetli temsilcileri, değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne hoş geldiniz. Kültür ve Sanat Törenleri vesilesi ile sizlerle beraber olmaktan memnuniyet duyuyorum. Sanatçılarımızı gönülden tebrik ediyorum.
Bu yıl bilim ödülümüzü geniş bir sahada çalışmalar yapan Prof. Dr. Süleyman Uludağ'a veriyoruz. Hocamızı ödülü için tebrik ediyorum. Kültür ödülümüzü Prof.Dr. Ali Birinci hocamıza takdim ediyorum. Müzik ödülümüzün sahibi de Emel Sayın Hanımefendi'dir. Resim ödülümüzün sahibi de Sayın İlhami Atalay'dır. Karikatür ödülünü Hasan Aycın'a takdim ediyoruz. Sinema ödülünü bir ustaya, Sami Şekeroğlu'na veriyoruz.
VEFA ÖDÜLLERİ 5 USTAYA
Dijital sanat ödülümüzü Refik Anadol'a takdim ediyoruz. Kendisi yapay zekayı geliştirerek yaptığı tasarımları kuşağımıza aktarıyor. Mimari ödülümüzü Sinan Genim'e veriyoruz. Sayın Genim İstanbul aşkını hem üstlendiğini projeler hem de restorasyon çalışmalarıyla ortaya koymuştur. Edebiyat ödülümüzü geçmişten bugüne köprüler kurmuş Nazan Bekiroğlu'na takdim ediyoruz. Bu yılki Vefa ödüllerimizi Atilla İlhan, Barış Manço, Muhsin Ertuğrul, Samiha Ayverdi ve İsmail Hakkı Uzunçarşılı'ya takdim ediyoruz. Bu değerlerimizi rahmetle yad ediyorum.
"ASIRLIK BİRİKİMLERİMİZİ GERİLİK EMARESİ DİYEREK AŞAĞILADILAR"
Kültür sanat faaliyetlerini tüm kesimleriyle toplumu kaynaştıran bir çimento olarak görüyoruz. Böyle olduğu için kendimizi dar bakış açılarıyla sınırlandırmadan ülkemizin tüm değerlerini kucaklamaya çalışıyoruz. Geçmişte bu millet siyaset mühendisliğinin yanında toplum mühendisliği projelerine maruz bırakıldı. Kendi zihniyetlerine göre bir 'makbul vatandaş' imal etme peşinde koşanlar, medeniyetimizin binlerce yıllık müktesebatına sırt çevirmişlerdir.
Dünyanın pek çok yerinde sahip oldukları değerleri asırlardır yaşatan toplumlar görüyoruz. Ülkemizde ise milletimizin asırlara sarih birikimleri büyük bir hoyratlıkla tahrip edilmiş, gerilik emaresi denilerek aşağılanmıştır. Biz sorumluluk üstlendiğimiz her yerde kalkınma ile medeniyet mirasına sahip çıkmanın, değişimle asırlık değerleri yaşatmanın, büyütmeyle geçmişle bağları korumanın mümkün olduğunu göstermeye çalıştık.
"KÜLTÜR SANATI TEKTİPLEŞTİREN İDEOLOJİK KABİLELER GERÇEĞİYLE YÜZLEŞMELİYİZ"
Elbette bu mücadelede yeteri kadar başarılı olamadığımız hususlar vardır. İlham kaynaklarını kendi toplumunun değerlerinde, geçmişinde aramak yerine gözü hep dışarıda olanlara karşı diyecek bir şeyimiz yok. Batı karşısında mahçup, kendi toplumuna karşı mağrur bu kesimlerden objektif bir değerlendirme, milli bir duruş zaten beklemiyoruz.
Hem teknolojiye hem kültür sanata hem de hayatın diğer alanlarına imkanlar ölçüsünde en büyük yatırımları yapıyoruz. İçinde binlerce beynin harıl harıl çalıştığı Teknopark'a hangi hissiyatla bakıyorsak, yine yüzlerce yüreğin attığı bir konservatuvara da aynı şekilde yaklaşıyoruz.
Ancak buna rağmen ülkemizde kültür sanat üretimi arzu ettiğimiz seviyede değilse sebeplerini tefekkür etmek, özellikle ideolojik dayanışmanın ülkemize maliyetini tartışmak mecburiyetindeyiz. Kültür sanat ve akademi dünyasını tektipleştiren, çoraklaştıran, baskı ve tahakküm altında tutan ideolojik kabileler gerçeğiyle bir an önce yüzleşmemiz gerektiğine inanıyorum.
GENÇLERE ELEŞTİRİ
İtalya'da 15. yüzyıldan kalma bir duvar yazısında şöyle diyor; 'Yapabilen istemiyor, isteyen yapamıyor. Bilen yapmıyor, yapan bilmiyor.' Dünya böylece kötüye gidiyor. Ülkemizdeki meselenin kökeninde tam da burada ifade edilen kısır döngü var. Her alanda garip bir tabloyla karşı karşıyayız. Gençlerimizin bu gidişatı değiştirmek için niyet sahibi olduğuna ancak yeteri kadar gayret ve cesaret sergilemediğine üzülerek şahitlik ediyorum. Önümüzdeki dönemde gençlerimizi harekete geçirmek için daha çok mekanizmayı çevreye alacak, kendileriyle daha yakın mesai içinde olacağız. Dar kadrocu ve hizipçi anlayışın yerini daha çoğulcu, kuşatıcı, özgürlükçü, liyakatçı bir yaklaşım almadan hedeflerimize varamayız.
İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRILARI
Tarih bu iğrenç tabloyu, buna yol açanları, göz yumanları meşrulaştırmaya çalışanları hak ettikleri şekilde yargılayacak. Yapabilecek olan Gazze'deki katliamı engellemiyor. Herkes orada ne yaşandığını biliyor. 2024 zalimlerin hak ettiği cezayı gördüğü mazlumların yaralarının sarıldığı bir yıl olacaktır diye inanıyorum."