Tgrt Haber

ABD'yi alarma geçiren bakteri! Gözde başlıyor, ölüme kadar götürüyor 

23 May 2023 11:01 - Güncelleme : 23 May 2023 11:07
ABD'yi alarma geçiren bakteri! Gözde başlıyor, ölüme kadar götürüyor 

ABD’den göz bebeklerinde başlayan ve antibiyotik tedavisine direnç gösteren "Pseudomonas aeruginosa" isimli bakteri ABD'yi alarma geçirdi.

ABD​'de 18 eyalette 81 kişide görülen nadir bir bakteri​ ülkeyi alarma geçirdi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ölü sayısının 4'e yükseldiğini açıkladı. Kaliforniya, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Kuzey Karolina, New Jersey, New Mexico, Nevada, New York, Ohio, Pensilvanya, Güney Dakota, Teksas, Utah, Washington ve Wisconsin'de bildirilen enfeksiyonların arkasında "Pseudomonas aeruginosa" isimli bir bakteri yer alıyor. 

GÖZ BEBEKLERİNDE ERİYOR 

ABD'li uzmanlar bakterinin göz bebeklerinde 'eriyebilen' nadir bir tür olduğunu ve endişe verici şekilde standart antibiyotik​ tedavisine direnç gösterdiğini bildiriyor. Hastalık bu yılın başlarında ilk kez ortaya çıktı ve hastalığın görüldüğü ilk kişi hayatını kaybetti. 4 hasta ise ağır enfeksiyon nedeni ile göz bebeklerini aldırmak zorunda kaldı.

SEBEBİ GÖZYAŞI DAMLASI MI?

Hızla yayılan bakteri ile ilgili araştırma başlatan yetkililer, enfeksiyon ile reçetesiz satılan göz damlaları arasında ilişki tespit edildiğini duyurmuş ve Hindistan'daki bir fabrikada üretilen EzriCare veya Delsam Pharma isimli sunu gözyaşı damlalarının acilen bırakılmasını tavsiye etmişti. Gıda ve İlaç dairesinin daha sonrasında yaptığı bir incelemede de söz konusu firmanın üretim süreçlerinin steril olmadığı ve güvenlik protokollerinin uygulanmadığı ortaya çıktı. Hastaların kullandığı göz damlaları tek tek incelendi ve şişelerde antibiyotiklere dirençli bakteriler gözlendi.

ABD'yi alarma geçiren bakteri! Gözde başlıyor, ölüme kadar götürüyor 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Hindistan'da üretilen ve ABD'ye ithal edilen iki markanın salgının ardından raflardan kaldırıldığını duyurdu.

İLK BELİRTİLERİ 

Bakterinin enfekte ettiği hastaların sarı ve yeşil renkte akıntı, bulanık görme, kızarıklık ve ışığa duyarlılık gibi belirtiler gösterdiği kaydedildi.  Göz damlasını kullandıktan sonra görme yetisini kaybeden hastaların şirkete dava açmaya hazırlandığı öğrenildi.
Statista araştırma şirketine göre ABD'de yaklaşık 17 milyon kişi Göz Damlası ve göz yıkama ürünleri kullanıyor.

Kaynak: BBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...