Fransa'da dış gebelik vakası yaşandı
Fransa'da yaşayan bir kadının bağırsakta büyüyen bebeği, dış gebelik vakası olarak gündem oldu. 10 gün süren mide ve karın ağrılarının ardından teşhis konan bu nadir vaka, doktorların başarılı operasyonuyla mutlu sona ulaştı. Dış gebelik konusu, bu olağanüstü olayın ardından yeniden merak konusu oldu.
Fransa'da bir kadının başına gelen şaşırtıcı olay, dış gebelik hakkında bilinçlenmeyi gerektirdi. 37 yaşındaki gebe kadın, 10 gün boyunca mide ve karın ağrıları yaşadı ve sonunda dış gebelik teşhisi kondu. Bebeğin bağırsaklarda büyüdüğü bu sıra dışı durum, New England Journal of Medicine'de yayımlandı. Doktorlar, bebeği 29 haftalıkken doğurtarak hem anne hem de bebeğin sağlığına kavuşmasını sağladı. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında, genellikle fallop tüplerinde büyümesiyle oluşur ve ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. Bu nadir durum, ektopik gebelik olarak da bilinir ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğini hatırlatır.
BAĞIRSAKTA BÜYÜYEN BEBEK
Nadir görülen vaka New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir makale ile ortaya çıktı.
Doktorlar 10 gündür şiddetli mide ve karın ağrıları çeken kadına ektopik gebelik (dış gebelik) teşhisi koydular.
Yapılan taramalar 'normal boyda ve şekilde' bir fetüsün kadının karın boşluğunda, bağırsaklarının yanında büyüdüğünü ortaya çıkardı.
Doktorlar bu tür gebeliklerin çok nadir görüldüğünü belirtiyor...
Uzmanlar bebeklerin 24 haftadan itibaren rahim dışında yaşayabileceğini, ancak hayatta kalma oranının düşük olduğunu (yüzde 68) söylüyor.
Bebek hayati organları tutan Periton boşluğundaydı ve plasenta pelvisin üst kısmına bağlıydı.
'Dış gebelik' olarak tanımlanan bu tıbbi durum bebek için neredeyse her zaman ölümcüldür ancak doktorlar bebeği 29 haftalıkken doğurmayı başardılar ve üç ay içinde hem anne hem de bebek taburcu oldu.
New England Journal of Medicine dergisindeki makalede, 37 yaşındaki kadının hali hazırda iki çocuğu olduğu ve daha önce de düşük yaptığı belirtildi.
DIŞ GEBELİK NEDİR?
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahmin dışında genellikle yumurtalıkları rahime bağlayan tüplere(fallop tüpleri) yerleştiği gebelik türüdür. Yumurtalar rahim içi yerine fallop tüplerinde büyüdüğünde bu tüpler zamanla zarar görür ve iç kanama başlatarak sağlığı risk altına sokabilir. Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak da adlandırılır. 80 gebelikten yaklaşık 1'i ektopiktir, bu durum bazı kadınlar için yaşamı tehdit edebilir. Dış gebelik, normal hamilelik belirtileri taşıdığını için anne adayı tarafından ayırt edilememektedir.
Dış gebeliğin tehlikelerinden korunmanın en kolay yolu adet gecikmesi olduğunda vakit kaybetmeden doktora gitmektir. Bu sayede en erken zamanda saptanan dış gebelik kadına ve tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.
DIŞ GEBELİK NEDEN OLUR?
Dış gebeliğin en büyük nedeni fallop tüplerinin iltihap veya benzeri bir rahatsızlık sonucunda zarar görmesi sonucunda olur. Fallop tüplerinin zarar görmesine bel soğukluğu, klamidya gibi hastalıklar sebep olabilir. Bunun yanı sıra kadınsal hormonlarda dengesizlik oluşması, ilişki sonrasında döllenen yumurtanın normalin dışında gelişim göstermesi gibi sebepler de dış gebeliğin nedenleri arasında sayılabilir.