Tgrt Haber

Bu şikayete dikkat: İşitme kaybına neden olan hastalık, televizyonun sesini çok açan çocuklarda görülüyor!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
25 Ocak 2023 15:17 - Güncelleme : 25 Ocak 2023 15:47
Bu şikayete dikkat: İşitme kaybına neden olan hastalık, televizyonun sesini çok açan çocuklarda görülüyor!

Tablet veya televizyonun sesini çok açan ve seslenildiğinde cevap vermeyen çocuklarda kulakta sıvı kaybı olabileceği durumundan şüphe edilmesi gerektiğini belirten KBB Uzmanı Doç. Dr. Duygu Erdem, hastalığın nedeni, sonucu ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kış mevsimiyle viral enfeksiyonların arttığı günlerde, çocuklar hassasiyetleri nedeniyle hastalıklara daha fazla maruz kalabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları sonucu olarak ortaya çıkan orta kulak iltihabının neden olduğu sıvı kaybı, çocuklarda sağırlıkla sonuçlanabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Duygu Erdem, tablet veya televizyonun sesini çok açan, seslenildiğinde cevap vermeyen çocuklarda kulakta sıvı kaybı olabileceği konusunda önemli bilgiler veriyor.

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!

Şikayetlerin artması durumunda antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini belirten Erdem: "Özellikle son dönemlerde kış geldi ama tam da gelemedi. Dolayısıyla havalar bir sıcak bir soğuk. Viral enfeksiyonların özellikle çocukluk çağında çok sık görüldüğünü görüyoruz. Bizim de polikliniklerimizin kapısı viral enfeksiyon​ geçiren çocuklarla dolu. Üst solunum yolu enfeksiyonu. Bu enfeksiyonlarla beraber orta kulak iltihapları beraberinde orta kulakta sıvı birikimleri gibi hastalıkları şu an çok sık görüyoruz çocuklarda. Geçirilen enfeksiyonun tipine göre uyguladığımız tedaviler değişiyor. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında semptomatik tedavi dediğimiz çocukların şikayetleri neler ise onlara yönelik tedaviler yapıyoruz. Hemen antibiyotik tedavisi uygulamıyoruz. Çocukların şikayetlerini geçirmeye yönelik birtakım tedaviler uyguluyoruz. Mümkün olduğunca antibiyotik tedavisini gerekmedikçe başlamıyoruz. Viral bir üst solunum yolu enfeksiyonunda uzamış şikayetler olduğunda 6-7 günden fazla devam ettiyse bu gibi durumlarda antibiyotiğe başlamak lazım.” ifadelerini kullandı.

ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİ İŞİTME KAYBINA YOL AÇIYOR

Kulakta sıvı birikmesi durumunun enfeksiyon belirtileri olmadan görülebileceğini anlatan Doç. Dr. Duygu Erdem, tabletin veya televizyonun sesini fazlaca açan ve seslenildiğinde cevap vermeyen çocukların kulakta sıvı birikimi durumunu yaşayabileceğini belirterek,

Bu şikayete dikkat: İşitme kaybına neden olan hastalık, televizyonun sesini çok açan çocuklarda görülüyor!

"Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra özellikle şimdi vurgulamak istediğim, çocuklarda enfeksiyon olmadan orta kulakta sıvı birikimlerini çok görüyoruz. Buna tıp dilinde efüzyonlu ottit diyoruz. Orta kulak iltihabından daha farklı bir tablodur. Özellikle geçirilen viral üst solunum yolu enfeksiyonları çocukta geniz eti gibi zeminde yatan kronik burun tıkanıklığı oluşturan durumda varsa gördüğümüz bir durum ve gereksiz yere orta kulak enfeksiyonu var zannedilerek çocuklar antibiyotik kullanıyorlar. Bunun önüne geçmek lazım. Çünkü bu hastalık orta kulakta sıvı birikimi çocukluk çağı işitme kayıplarının çok büyük bir sebebini oluşturuyor. Bu durumda çocukta enfeksiyonun belirti ve bulguları olmadan sadece işitme kaybı​ oluyor. Orta kulak iltihabı gibi değil ama çocukta sürekli rahatsızlık hissi, dolgunluk var. Çocuklar bunu çok da tarif edemiyorlar. Aile kulağını tutuyor diye bize getiriyor ya da 'Çocuk tabletin sesini çok açıyor. Televizyonun sesini duyabilmek için çok yakınına gidiyor. Çok fazla açıyor' şeklinde şikayetler geliyor. Ya da öğretmenlerden yönlendirme oluyor. Söylenilene cevap vermediği şeklinde şikayetler oluyor. Bu gibi durumlarda uyanık olmak lazım. Şüphelenip kulak burun boğaz hekimine görünmek lazım."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...