D vitamini, sağlıklı bir iskelet sisteminin kalesi gibidir, bunun sebebi, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun, ancak D vitamini varlığıyla vücut tarafından emilmesidir. Peki, D vitaminin eksikliği belirtileri nelerdir? D vitaminin vücuda faydaları nedir? D vitamini nelerde var? Haberimizde...
Günes isinlari, ciltteki bir kimyasali aktif bir vitamin formuna dönüstürerek vücutta D vitamini üretilmesini saglar. Genellikle, kis aylarinin gelmesiyle birlikte günese çikma orani azalir ve birçok kisi kendisini kis aylarinda daha halsiz, güçsüz hisseder. Bunun sebebi D vitamini eksikligi olabilir ve bir an önce vücudun ihtiyaç duydugu D vitamini seviyesine getirilmesi gerekmektedir. Peki, D vitamini eksikligi nasil anlasilir, neler sebep olur? D vitamini içeren besinler nelerdir? D vitaminine dair merak ettiginiz her sey haber detaylarinda!
Saglikli bir iskelet sistemi için gereken D vitamini, vücudun ihtiyaci olan kalsiyumun üretiminde büyük rol oynar. Günes isinlarinin ciltteki kimyasali aktif bir vitamine dönüstürmesiyle, D vitamini üretimi tamamlanir. Ciltte üretilen D vitamini saatlere, mevsime ve cilt tipine göre degismektedir. Yasanilan yerler, yasam tarzi da D vitamini üretiminde oldukça etkilidir. Normal sartlarda günes kremi kullanimi tavsiye edilse de; D vitamini üretimi noktasinda krem kullanimi dahi etkilidir.
D vitamini eksikligi, vücudun isleyisinde oldukça etkilidir. Günümüzdeki yasam kosullari, kapali ortamlarda çalismak ve dolasiyla günün büyük bir bölümünde günes isinlarindan yoksun kalmak, açik hava aktivitelerini katilim saglayamamak, yetersiz/düzensiz beslenme D vitamini eksikligini tetiklemektedir. D vitamini eksikligi, hemen hemen her yas grubunu etkileyen bir problemdir ve çesitli belirtiler göstermektedir. D vitamini eksikligi belirtileri:
Günesle daha az temasin oldugu zamanlarda ve mekanlarda, D vitamini eksikligi yasamamak için beslenme düzenini buna göre ayarlamak gerekir. Bu dönemlerde tüketilmesi gereken besinler:
Önemli Uyari: Günlük alinmasi gereken D vitamini ihtiyacini sadece besinler ile saglamak dogru degildir çünkü besinlerle günlük D vitamini ihtiyacinin sadece %20’si karsilanmaktadir. Bu sebeple, günes isigindan yararlanamayan bireyler büyük risk altinda kabul edilmektedir. Hekimlerin gerekli gördügü takdirde vitamin takviyesi önerilir.
D vitamini, kandaki fosfor ve kalsiyumu dengeler. Dis ve kemik sagligi açisindan da son derece önem arz etmektedir. Kalsiyumun bagirsaklarda emilimini saglarken böbreklerde de kalsiyum kaybini azaltmaktadir. Kemiklerin kalsiyum birikimi ile sertlesmesi, D vitamini sayesinde gerçeklesmektedir. Kas gücünü ve kas kütlesini arttirmasi sebebiyle, yaslilarda görülen düsme durumlarini azaltmaktadir.
Yeterli D vitaminine sahip olan çocuklarda Tip 1 diyabetin azaldigi, düsük olanlarda ise Tip 2 diyabetin arttigi görülmektedir. Bu noktada, hamilelerdeki D vitamini de bebek gelisiminde bu noktada etkilidir.
Ülseratif kolit, Crohn, Multipl Skleroz (MS) gibi bagisiklik sisteminin neden oldugu hastaliklarda düsük D vitaminine rastlanmaktadir. Vücuttaki D vitaminin yeterli olmasi durumunda bu hastaliklarin önlenebildigi görülmektedir.
D vitamini, kalp sagligina ve hastaliklarina büyük oranda iyi gelmektedir. Yüksek tansiyon, kalp hastaliklari ve bazi kanser türlerine karsi koruyucudur.
Vücuttaki D vitamini oranini ögrenmek için kan testi yaptirmak gerekir. Iste, kan sayimi aralik degerleri:
Ciddi eksiklik: 30 nmol / L'nin altinda (12 ng / mL)
Hafif eksiklik: 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasinda
Normal seviyeler: 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasinda
Yüksek seviyeler: 125 nmol / L'den (50 ng / mL) yüksek
D vitamini eksikigi hemen hemen herkeste görülen rutin saglik problemlerinden biridir. Siklikla görülen kisiler ise asagidaki gibidir: