D Vitamini faydaları ve eksikliğinin belirtileri nedir? D Vitamini ihtiyacı nasıl karşılanır?
D vitamini, sağlıklı bir iskelet sisteminin kalesi gibidir, bunun sebebi, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun, ancak D vitamini varlığıyla vücut tarafından emilmesidir. Peki, D vitaminin eksikliği belirtileri nelerdir? D vitaminin vücuda faydaları nedir? D vitamini nelerde var? Haberimizde...
Güneş ışınları, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin formuna dönüştürerek vücutta D vitamini üretilmesini sağlar. Genellikle, kış aylarının gelmesiyle birlikte güneşe çıkma oranı azalır ve birçok kişi kendisini kış aylarında daha halsiz, güçsüz hisseder. Bunun sebebi D vitamini eksikliği olabilir ve bir an önce vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini seviyesine getirilmesi gerekmektedir. Peki, D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır, neler sebep olur? D vitamini içeren besinler nelerdir? D vitaminine dair merak ettiğiniz her şey haber detaylarında!
D VİTAMİNİ NEDİR?
Sağlıklı bir iskelet sistemi için gereken D vitamini, vücudun ihtiyacı olan kalsiyumun üretiminde büyük rol oynar. Güneş ışınlarının ciltteki kimyasalı aktif bir vitamine dönüştürmesiyle, D vitamini üretimi tamamlanır. Ciltte üretilen D vitamini saatlere, mevsime ve cilt tipine göre değişmektedir. Yaşanılan yerler, yaşam tarzı da D vitamini üretiminde oldukça etkilidir. Normal şartlarda güneş kremi kullanımı tavsiye edilse de; D vitamini üretimi noktasında krem kullanımı dahi etkilidir.
D VİTAMİNİ EKSİKİĞİ BELİRTİLERİ NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?
D vitamini eksikliği, vücudun işleyişinde oldukça etkilidir. Günümüzdeki yaşam koşulları, kapalı ortamlarda çalışmak ve dolasıyla günün büyük bir bölümünde güneş ışınlarından yoksun kalmak, açık hava aktivitelerini katılım sağlayamamak, yetersiz/düzensiz beslenme D vitamini eksikliğini tetiklemektedir. D vitamini eksikliği, hemen hemen her yaş grubunu etkileyen bir problemdir ve çeşitli belirtiler göstermektedir. D vitamini eksikliği belirtileri:
- Genel vücut ağrısı
- Kemik ağrısı
- Kuvvet kaybı
- Saç dökülmesi
- Baş ağrısı
- Depresyon
- Değişken ruh hali
- Uykusuzluk
- Yorgunluk
- Aşırı terleme
- Kilo vermekte güçlük çekme
- Sürekli üşüme
- Yürümekte zorlanma (denge problemi)
- Eklemlerde ve parmaklarda ağrı
- Gözaltı morlukları
- Kemik metabolizması gelişmemesi
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Obezite
- Uyku bozuklukları
- Alzheimer hastalığına zemin hazırlayabilir
D VİTAMİNİ NELERDE VAR? HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Güneşle daha az temasın olduğu zamanlarda ve mekanlarda, D vitamini eksikliği yaşamamak için beslenme düzenini buna göre ayarlamak gerekir. Bu dönemlerde tüketilmesi gereken besinler:
- Yağ bakımından zengin olan balık çeşitleri - Somon, uskumru, sardalya gibi
- Süt ve süt ürünleri
- Yumurta
- Portakal suyu gibi doğal meyve suları
- Tavuk ciğeri
- Balık yağı
- Tahıl ürünleri
- Yonca
- Isırgan otu
- Maydanoz
Önemli Uyarı: Günlük alınması gereken D vitamini ihtiyacını sadece besinler ile sağlamak doğru değildir çünkü besinlerle günlük D vitamini ihtiyacının sadece %20’si karşılanmaktadır. Bu sebeple, güneş ışığından yararlanamayan bireyler büyük risk altında kabul edilmektedir. Hekimlerin gerekli gördüğü takdirde vitamin takviyesi önerilir.
D VİTAMİNİ FAYDALARI NEDİR?
- Kasların ve Kemiklerin Koruyucu
D vitamini, kandaki fosfor ve kalsiyumu dengeler. Diş ve kemik sağlığı açısından da son derece önem arz etmektedir. Kalsiyumun bağırsaklarda emilimini sağlarken böbreklerde de kalsiyum kaybını azaltmaktadır. Kemiklerin kalsiyum birikimi ile sertleşmesi, D vitamini sayesinde gerçekleşmektedir. Kas gücünü ve kas kütlesini arttırması sebebiyle, yaşlılarda görülen düşme durumlarını azaltmaktadır.
- Diyabet Düşmanı
Yeterli D vitaminine sahip olan çocuklarda Tip 1 diyabetin azaldığı, düşük olanlarda ise Tip 2 diyabetin arttığı görülmektedir. Bu noktada, hamilelerdeki D vitamini de bebek gelişiminde bu noktada etkilidir.
- Bağışıklık Sistemi Dostu
Ülseratif kolit, Crohn, Multipl Skleroz (MS) gibi bağışıklık sisteminin neden olduğu hastalıklarda düşük D vitaminine rastlanmaktadır. Vücuttaki D vitaminin yeterli olması durumunda bu hastalıkların önlenebildiği görülmektedir.
- Kalp Dostu
D vitamini, kalp sağlığına ve hastalıklarına büyük oranda iyi gelmektedir. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı koruyucudur.
- Kanser: D vitamini kalsiyumla birlikte alındığında kanserin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Bilişsel Sağlık: D vitamini takviyesi, bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olur.
- Kalıtsal Bozukluklar: D vitamini takviyeleri, ailesel hipofosfatemi, D vitamini emiliminin engellenmesi ya da işlenememesinden kaynaklı kalıtsal bozuklukların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır.
- Multipl Skleroz: Düzenli olarak D vitamini takviyesinin Multipl Skleroz riskini azalttığını gözlenmiştir.
- Osteomalazi: D vitamini, kemik mineral içeriği kaybı, kemik ağrısı, kas zayıflığı, yumuşak kemikler gibi ciddi D vitamini eksikliği olan yetişkinleri tedavi etmek amacıyla kullanılır.
- Osteoporoz (Kemik erimesi): Gerekli düzeyde D vitamini ve kalsiyum alan kişilerin kemik mineral kaybı yavaşlayabilir, kemik kırıkları azalabilir ve osteoporozu önlenebilir.
- Sedef Hastalığı: D vitaminini ya da bir D vitamini bileşiğini cilde uygulamak sedef hastalığının tedavisinde etkili olabilir.
- Raşitizm: D vitamini eksikliği olan çocuklarda gelişen bu hastalık, D vitamini takviyesiyle tedavi edilir.
D VİTAMİNİ NORMAL DEĞERİ NEDİR?
Vücuttaki D vitamini oranını öğrenmek için kan testi yaptırmak gerekir. İşte, kan sayımı aralık değerleri:
Ciddi eksiklik: 30 nmol / L'nin altında (12 ng / mL)
Hafif eksiklik: 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasında
Normal seviyeler: 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasında
Yüksek seviyeler: 125 nmol / L'den (50 ng / mL) yüksek
- D vitamini seviyeniz düşükse ve kemik ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuz farklı bir test yaptırmanızı isteyebilir. Bu test, kemik sağlığınızın göstergesi olan kemik yoğunluğunu ölçümlemek için gereklidir; ayrıca D vitamini takviyesi alan kişilerin 6 ayda bir vitamin ve kalsiyum düzeyini kontrol ettirmesi önerilir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
D vitamini eksikiği hemen hemen herkeste görülen rutin sağlık problemlerinden biridir. Sıklıkla görülen kişiler ise aşağıdaki gibidir:
- Açık tenli kişiler
- Kapalı ortamda çalışan kişiler
- Yaşlılar
- Kapalı giysi giyenler
- Gebe ve emziren kadınlar
- Böbrek hastalığı olan kişiler
- Karaciğer hastalığı olanlar
- Beslenme bozukluğu olanlar
- Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar