Tgrt Haber

İki kez kanser tedavisi gören Arzum Onan, TGRT Haber'e konuştu: Gen testiyle ortaya çıktı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
13 Ekim 2023 10:15 - Güncelleme : 13 Ekim 2023 10:45

Gelişen teknoloji tıp dünyasında kanserle mücadelede önemli bir yer tutuyor. Ancak hiçbir şey erken tanı kadar etkin değil. Yapılacak bir gen testiyle kanser riski taşıyıp taşınmadığını öğrenmek mümkün. Kanserle mücadele eden Türkiye ve Avrupa Güzeli Arzum Onan, kansere dikkat çekmek için kamera karşısına geçti. O anları ilk kez TGRT Haber görüntüledi. 

İki kez kanser tedavisi gören Arzum Onam, gen tedavisine dikkat çekerek "En güzel örnek Angelina Jolie’dir" dedi.

Kanseri erken yakalamak gelişen teknoloji ile yakalamak artık mümkün. Uzun yıllar troid ve lenf kanseriyle mücadele eden Türkiye ve Avrupa Güzeli Arzum Onan​, kansere dikkat çekmek için kamera karşısına geçti. O anları ilk kez TGRT Haber’den Özay Erad görüntüledi. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin projesi kapsamında kadınlara ulaşmak, hayat kurtarmak için kamera karşısına geçen Onan,  “Kontrol sende cevabı gende” dedi. 

KANSER​ HASLATALARI İÇİNDE ŞANSLIYDIM 

Kendi yaşadığı süreçten bahseden Onan, “Bir çok hastalığa oranla çok daha hafif geçirilecek bir türdü. Onun için çok üstünde bile durmak istemiyorum ayıp olur diye, hani insanlar neler yaşıyorlar” dedi.  Birinci derece yakınlarında; anne-baba-kardeşlerinde; ikinci derece akrabalarında meme ve yumurtalık kanseri öyküsü olanların mutlaka gen testi yaptırması gerekiyor.

KADINLARIMIZ BİZLERİ DİNLESİNER 

Proje Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin. Amaçları en ölümcül kanser çeşitleri arasında yer alan meme ve yumurtalık kanserlerine karşı farkındalığı artırmak. Kadınların hayatını kurtarmak. Proje Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, projeye ilişkin şunları söyledi: “Arzum Hanım toplumda gerçekten çok sevilen, çok saygın, hem oyuncu hem heykeltıraş. Tıbbı Onkoloji Derneği olarak kimle toplumumuzu daha etkileriz, daha hızlı nüfuz ederiz dediğimizde ilk olarak kendisini düşündük. Kadınlarımız bizi dinlemiyorlar, doktorları da dinlemiyor, dinleseler iyi olur, dinlesinler diye tüm çabamız, bence dinlerler.”

Arzu Onam gen tedavisiyle kanser olduğunu öğrendi

GEN TESTİNDE KANSER OLDUĞUM ORTAYA ÇIKTI 

Projenin amacı gen testine dikkat çekmek. Özellikle ailesinde kanser öyküsü olanlar bu testi mutlaka yaptırmalı. Arzum Onan gibi. Onan, bu süreçten şöyle bahsetti: “Annemde tirod kanseri görülmüştü, ameliyat oldu. Annemden sonra tiroidimi ekstra bir önemle check uplarıma dahil ettim öyle çıktı. Kanserlerin yüzde 10’unun sebebi genetik. Özellikle meme ve yumurtalık kanserinde kadınlarımızın aile öyküsü kendisini çok belli ediyor” dedi. 

ANGELİNA JOLİE EN GÜZEL ÖRNEK! KENDİNİ KORUDU

“Gen testinde yüzde 30 ila 70 oranında meme de ya da yumurtalık kanseri  riski ortaya çıkar” diyen onan, şunları söyledi: “Patlamaya hazır bir bomba oluyor vücutta.  Pimi çekilmemiş bir bomba. Bunun güzel örneği Angelina Jolie’dir. Biliyorsunuz annesi meme, teyzesi yumurtalık kanseri. Kendisi kanser olmadan sağlıklı bir yaşama sanatçılığına devam ederken yaptırdığı testle pozitiflilik saptanınca hem meme hem rahim ve yumurtalık operasyonu geçirdi. Kendisini korudu. 

POZİTİF ÇIKARSA ERKEN ÖNLEM ALINIYOR 

Onan, gen testinin pozitif çıkması durumunda erken önlem alınabileceğini söyleyerek şunları söyledi: “Kişi daha hasta olmadan meme ameliyatı, çocuklarını doğurduysa ve artık doğurganlık çağının üstündeyse 40-45 yaşı aşmışsa rahim ve yumurtalık ameliyatıyla yani gelecekteki bir kanseri beklemeden riskli organlarından ameliyatla kurtulabilme ihtimali ortaya çıkabiliyor.” 

MUTLAKA KONTROL EDİN

Gen tarama masraflarını bakanlık karşılıyor. Üstelik Tıbbı Onkolojide tedavi seçenekleri her geçen gün gelişiyor. Onan şunları söyledi: “Çözümlerden biri de galiba şu, kontrol sende cevabı gende. Aslında yaptıracağınız bir gen testiyle bu risklerden bertaraf olabilirsiniz, şayet riski taşıyorsanız bunu yaptırmanız zorunlu.” 

cevabigende.com adresindeki anketi doldurarak meme ve yumurtalık kanseri riski taşıyıp taşımadığınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...