Tgrt Haber

Kalp ve damar hastalıklarının başlıca sebebi kolesterol neden olur? İşte kolesterole karşı alınabilecek önlemler!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
30 Kasım 2022 13:00 - Güncelleme : 30 Kasım 2022 13:59
Kalp ve damar hastalıklarının başlıca sebebi kolesterol neden olur? İşte kolesterole karşı alınabilecek önlemler!

Farkında olmadan zaman içinde yükselen kolesterol miktarı insan vücuduna büyük zarar verir. Kolesterol yüksekliğinde belirti ve bulgular çoğu zaman ani kolesterol yükselmesine bağlı değildir, uzun süreli kolesterol yüksekliğinin damar duvarında kolesterol birikmesine yol açmasının sonucudur. Yağ oranı yüksek çok fazla gıda tüketmek, aşırı kilo gibi nedenler yüksek kolesterolü tetikler. Peki, yüksek kolesterol nasıl düzelir? Kolesterolü yükselten yiyecekler nelerdir? Kolesterol serum plazma nedir? Kolesterol yüksekliği nasıl ölçüler?

Yüksek kolesterol​ için bazı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Kolesterol düzeyini düşürmek için kolesterol açısından zengin yiyecek olan yumurtanın sarısı, hayvansal yağlar, sakatatlar, işlenmiş şarküteri ürünleri, margarin, trans yağlı yiyecekler, gibi gıdalardan kaçınmak gerekir. Yüksek kolesterol başta kalp rahatsızlığı​ olmak üzere birçok hastalığın sebebidir. Peki, yüksek kolesterol neden olur, nasıl önlem alınır, hangi yiyecekler tüketilmelidir?  Kolesterol yüksekliği vücutta ne yapar? Yüksek kolesterol belirtileri nelerdir? Kolesterol serum plazma nedir?

KOLESTEROL NEDİR?

Vücudumuzda bulunan yağ benzeri bir madde olan kolesterol, günde yaklaşık 1 gram civarında olur ve vücudun ihtiyacının dörtte üçünü kendi üretir. Vücutta kolesterol üretiminin ana merkezi karaciğer organıdır. Hayatın devamı için önmeli olan kolesterol, hücre dayanıklılığından da sorumludur. 

Kalp ve damar hastalıklarının başlıca sebebi kolesterol neden olur? İşte kolesterole karşı alınabilecek önlemler!

KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ VÜCUTTA NE YAPAR?

Yüksek koleterol seviyesinin insan vücudunda ciddi zararları vardır. Kolesterol yüksekliği zamanla birlkte damar duvarında birikir. Böylece damar tıkanıklığı ve daralması ortaya çıkar. 

Kolesterol değerleri kanda yüksek seviyelerde bulunduğu zaman hem damarlarda sertleşmeye yol açabilir hem de kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine neden olabilir. Bu birikintilere kolesterol plakları adı da verilir.
Kolesterol belirtileri arasında;
  • Yüz bölgesinde, göz kapakları, eller ve tendonlarda oluşan sarı renkli yağ bezeleri,
  • Ciltte lekelenmeler,
  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Baş dönmesi,
  • Göğüs ağrısı,
  • Vücutta oluşan morarmalar,
  • Nefes darlığı,
  • Ayak ve bacaklarda uyuşma,
  • Yaraların geç iyileşmesi,
  • Ciltte solgun görünüm yer alır. 

EVDE KOLESTEROL ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?

Kan tahlili sonucu sonrası öğrenilen kolesterol seviyesi için kişinin en az 12 saat bir şey yememiş olması gerekir. Eğer açlık durumuna uyulmamışsa kolesterol seviyesi sağlıklı olarak  ölçülemez. Çünkü kötü kolesterol(LDL) alınan gıdalardan oynama yapabilmektedir. Peki, normak kolesterol seviyesi nedir? 

Kanda bakılan diğer bir yağda trigliseriddir. Trigliserid de kolesterol gibi kanda çözünen bir yağdır. Trigliserid hem vücut tarafından üretilir hem de besinler aracılığıyla alınabilir.

Araştırmalarda trigliserid düzeyi yüksek olan kişilerde de kalp hastalığının çok fazla görüldüğüne saptanmıştır. Normal bir trigliserid değeri 150 mg/dl'den düşük olmalıdır. 150 ile 199 mg/dl değerler sınırda bulunmaktadır. Eğer trigliserid değeriniz 200-499 mg/dl arasındaysa yüksektir, 500 mg/dl üzerinde bir değeriniz varsa bu çok yüksek bir trigliserid değeridir.

Kalp ve damar hastalıklarının başlıca sebebi kolesterol neden olur? İşte kolesterole karşı alınabilecek önlemler!

YÜKSEK KOLESTEROL NASIL DÜZENE ALINIR?

Yüksek kolesterolün başlıca sebeleri arasında; genetik yatkınlık, obezite, sigara ve alkol kullanımı, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, uzun süre kullanılan ilaçlar, ilerleyen yaş, diyabet,geçirilmiş karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi nedenler yer alır. Kolesterol düzeyi ancak, yaşam boyu sürecek bir beslenme ve egzersiz programı ile dengede tutulabilir. Beslenme ve egzersizlerin yetersiz kaldığı durumlarda ise hekim kontrolünde ilaç tedavisi ile kolesterol seviyesi azaltılabilir.

Kolesterolü düşüren besinler;

  • Kepekli ekmek,
  • Fındık ve ceviz,
  • Domates,
  • Barbunya,
  • Çikolata,
  • Elma,
  • Armut

Kolesterolün düşürülmesi ve kalori miktarının azaltılması açısından kepekli ekmek tüketilmesi beslenme önerisi olarak tavsiye edilir. Fındık ve ceviz gibi ürünlerin oranıda çok önemlidir. Günde 2-3 tane fındık ve ceviz yemek yüksek kolesterole iyi gelir. 

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...