Çocuğunda baş ağrısı, öksürük, ateş ve burun akıntısı gören aileler Koronavirüs endişesiyle hastanenin yolunu tutuyor. PCR testi yaptıran anne babalar negatif sonucun ardından eve dönse de çocukların şikayetleri ve hastalıkları geçmiyor. Peki Covid-19 ve Delta varyantı ile neredeyse aynı belirtileri gösteren Krup hastalığı nedir? Çocuklarda görülen Krup hastalığı belirtileri nelerdir? Krup hastalığı tedavisi nasıldır?
Okullarda yüz yüze egitim baslamasi ve yaz aylariyla birlikte Koronavirüs önlemlerinin azalmasiyla Koronavirüs ve diger salgin hastaliklar artis gösterdi. Uzmanlar Krup hastaliginin kisin daha çok görüldügünü ancak bu siralar artis gösterdigini vurguluyor. Özellikle çocuklarda görülmesi ebeveynlerde ''Krup hastaligi nasil anlasilir? Krup hastaligi bulasici midir? Krup hastaligi nasil bulasir?'' sorularinin cevabini yogun bir sekilde arastiriyor. Iste Krup hastaligi hakkinda bilmeniz gerekenler.
Krup viral enfeksiyonun neden oldugu bir hastaliktir. Çocuklarda sik görülen Krup, boyunda hava yolunun üst kisminda sismeye neden olur. Atesli veya atessiz sesli öksürüge neden olur. Krup hastaligi çocuklarda nefes almada sorunlara neden olabilir. Hastalik kis aylarinda daha sik görülse de son zamanlarda artis gösterdi. Krup hastaligina neden olan virüs ses telleri ve soluk borusunda ödem olusmasina neden olur. Ödem hava yollarini daraltarak nefen alip vermesini zorlastirir. Krup yaygin olarak 6 ay ve 5 yas arasindaki çocuklari etkiler. Çocuklar Krup hastaligina birden çok kere yakalanabilir.
Krup hastaligi bir virüs degildir. Krup bir virüse olan tepkidir. Krup hastaligi bakteri ve alerji sekillerinde de bulasabilir. Krup hastaligina neden oldugu bilinen virüsler:
Krup belirtileri her çocukta ayni degildir. Krup hastaligi burundan akcigerlere dogru hareket ettikçe semptomlar degisebilir. Çocuklarda Krup belirtileri:
Bu semptomlar genellikle geceleri daha kötüdür ve çocuklari uykudan uyandirabilir. Krup hastaligina yakalanan çocuklar sabahlari iyilesiyor gibi görünebilir ancak gün geçtikçe daha da kötülesir. Çogu çocuk 3 ila 7 gün içinde iyilesme sürecine geçer.
Krup belirtileri özellikle günümüzde Koronavirüs basta olmak üzere diger saglik sorunlariyla karistirilabilir. Krup belirtileri ile karsilastiginizda mutlaka bir saglik kurulusunu ziyaret edin. Boyun gögüs röntgeni ve kan testleri yapilmasi sonucu çocukta Krup hastaligi olup olmadigi anlasilir.
Krup tedavisi hastaligin neden oldugu semptomlara, çocugun yasina ve genel sagligina bagli olarak çesitlilik gösterir.
Krup hastaligi siddetli oldugunda çocuk iyi nefes almiyorsa hemen hastaneye gidilmelidir. Krup hastaligi hafif bir sekilde ilerliyorsa evde alinacak önlemler ve tedavilerle atlatilabilir. Çocuklarina evde tedavi uygulamak isteyen anne babalar ''Krup hastaligi evde nasil tedavi edilir?'' sorusunun cevabini ariyor. Krup tedavisi:
Son günlerde yükselise geçen Krup hastaligi hakkinda en çok sorulan sorularin basinda ''Krup hastalindan nasil korunur? Çocuklarda Krup hataligi nasil önlenir?'' geliyor. Iste Krup hastaliginda korunma yollari:
Krup, enfekte bir kisiyle veya vücut sivilariyla dogrudan temas yoluyla yayilir. Enfeksiyon burun ve bogazda baslar ve akcigerlere dogru ilerler. Krup hastaligina neden olan virüs insandan insana öksürük ve hapsirik yoluyla bulasabilir. Krup hastaligina yakalanan çocuklarin kalabaliktan ve özellikle okuldan uzak durmasi gerekir.