
Yaz yaklaşırken kilo vermek isteyenler diyet programlarını araştırmaya başladı. Ancak diyete başlamadan önce sürekli açlık hissi ile baş etmek gerekiyor. İşte metabolizmada sürekli yeme dürtüsü uyandıran 10 neden...
Gün boyunca sürekli aç hissetmemize neden olan belirli etkenler vardır. Elbette bir insanın daha aç hissetmesinin doğal nedenleri de vardır; örneğin artan aktivite veya hamilelik. Peki, normal şekilde beslenmenize rağmen, ortada belirgin bir sebep yokken sürekli aç hissetmemizin nedeni nedir?
Açlık, vücudun enerji eksikliğine verdiği hormonal tepkidir; ancak aynı zamanda beslenme, yaşam tarzı, stres ve üzüntü gibi psikolojik faktörlerden de büyük ölçüde etkilenebilir. İşte daha sık açlık hissetmenize neden olan 10 faktör:
Hafif susuzluk sıklıkla açlıkla karıştırılır, çünkü hem açlık hem de susuzluk hipotalamus tarafından kontrol edilir. Her zaman yeterli sıvı aldığınızdan emin olursanız, aslında sadece susuz kalmışken açlık hissetme ihtimalinizi ortadan kaldırırsınız.
Uyku bozuklukları iştahla ilişkili iki hormonla alakalıdır. Bu 2 hormon leptin ve ghrelindir ve bunların normal seviyeleri bozulduğunda açlık hissi oluşur ve tokluk hissi azalır. Ayrıca uykunun azalması yorgunluğa ve beyin fonksiyonlarının zayıflamasına yol açarak vücudun enerji ihtiyacını karbonhidratlardan karşılamaya çalışmasına neden oluyor. Bu yüzden her gece en az 7-8 saat uyumalısınız.
Kurabiye, kraker, şekerleme gibi basit karbonhidratların aşırı tüketimi. Yukarıdakilerden herhangi birini yemeye başladığınızda duramadığınızı fark ettiniz mi? Kan şekerinin ani yükselmesi, insülinin ani yükselmesine neden olur ve hipoglisemiye, dolayısıyla açlığa yol açar. Bu nedenle şeker içeriği yüksek olan basit karbonhidratları tüketmekten kaçının ve meyve, çavdar ve tam tahıllı ürünler gibi lif içeriği yüksek karbonhidratları tercih edin.
Kişi stres altında olduğunda adrenalin ve kortizol gibi hormonlar artar, vücudu tehlike altındaymış gibi hisseder ve saldırı altındaymış gibi davranır, bu yüzden enerji arar ve açlık artar. Ayrıca stres beyindeki serotonin seviyesini düşürüyor ve vücudun enerji ihtiyacını şekerden karşılamaya çalışmasına neden oluyor.
Yemeklerden önce tüketilen alkolün fazla olması açlık hissini tetiklediği gibi, aynı zamanda susuzluğa da neden oluyor ve insanın aldanıp çok aç hissetmesine neden olan bir durum daha ortaya çıkıyor.
Sürekli açlık hissi yaşayan biri için yağsız protein tüketimini azaltmak faydalı olabilir. Yapılan araştırmalar proteinin tokluk hissi yarattığını ve gün içerisinde yaşanan açlık hissini büyük oranda azalttığını gösteriyor. Erkekler için günde en az 56 gram, kadınlar için ise 46 gram tüketilmesi önerilmektedir.
Uzun süre aç kalmak, ara öğünlerden ve kahvaltılardan kaçınmak ghrelin hormonunun salgılanmasını artırarak çok yoğun bir açlık hissi yaratıyor. Bir önceki öğünün üzerinden 3 saatten fazla zaman geçtiğinde, genellikle sonraki öğünlerde kalori alımında artış söz konusudur.
Yemek videoları bombardıman. Facebook, Instagram ve Pinterest'te yer alan yiyecek içerikli fotoğraflar açlığımızı etkiliyor. Gördüğümüz şeyle istediğimiz şey arasında bir ilişki var ve bu artık bilimsel bir gerçek. Bir insan yiyecek resimleri gördüğünde açlık hissini artıran hormonlar salgılanır, tükürük salgılanır ve mide sıvıları salgılar.
Çok hızlı mı yemek yiyorsunuz? Tabağını her zaman önce bitirir misin? O zaman mideniz dolu olabilir ama beyninizin tokluğu algılaması için yeterli zaman tanımamış olabilirsiniz. Yavaş yemek yiyen birinin çok daha az kalori aldığı, yemeğin üzerinden 20 dakika geçmesi durumunda ise tokluk hissinin oluştuğu kanıtlanmıştır.
Antidepresanlar ve kortikosteroidler gibi bazı ilaçların kullanımı iştahı artırmaya neredeyse kesin olarak yeter.