Sağlık

Uzmanlardan uyarı: "Magnezyum eksikliği akıl sağlığını bozuyor!" Magnezyum eksikliği belirtileri...

Uzmanlar, magnezyum eksikliğinin psikolojik rahatsızlıklara sebep olduğuna ve akıl sağlığını bozduğuna dair yeni açıklamalarda bulundu. Vücuttaki en önemli 11 mineralden biri olan magnezyum, vücudun enerji metabolizmasında bulunan enzimlerin birçoğunun çalışması için gereklidir. Peki, magnezyum eksikliği belirtileri nedir? Anti-stres minerali olarak da bilinen magnezyum nedir, eksikliği hangi hastalıklara sebep olur? Haberimizde...

Uzmanlardan uyarı:
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
08.11.2021
saat ikonu 14:17
|
GÜNCELLEME:
08.11.2021
saat ikonu 14:17

Uzmanların magnezyum eksikliğinin akıl sağlığını olumsuz etkilediğini açıklamasının ardından, "magnezyum nedir ve magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?" soruları merak edilenler arasında yerini aldı. Vücudun temel gereksinimlerinden biri olan magnezyum eksikliğinin sebep olduğu hastalıklar, magnezyumun faydaları haberimizde!

"MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ AKIL SAĞLIĞINI BOZUYOR!"

Diyetisyen Dilek Sivri, magnezyum mineraline dair açıklamalarda bulundu. İçerik açısından zengin besinlerin tüketimi ve önemini belirten Sivri, magnezyum eksikliğinde karşılaşılan rahatsızlıklar konusuna da  açıklık getirdi ve magnezyum eksikliğinin psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi ve magnezyum içeren besinlerden bahsetti. 

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dilek Sivri:

“Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, marul, pırasa vb.), köklü sebzeler (patates, havuç, kereviz vb.), yağlı tohumlar (badem, kabak çekirdeği, kaju vb. ), kuru baklagiller (soya fasulyesi, bezelye, nohut, fasulye vb.) muz, avakado, kavun gibi meyveler, tam tahıllar (buğday, yulaf, çavdar), bitter çikolata, kinoa, somon, uskumru gibi balıklar ve sert sular önemli magnezyum kaynaklarıdır. Bu besinlerden yeterli miktarda tüketiyorsanız magnezyum eksikliği görülme oranı düşüktür. Ancak kullanılan bazı antibiyotik ilaçlar, gereksiz yere kullanılan idrar söktürücüler, bazı kronik hastalıklar, aşırı alkol tüketimi gibi bazı faktörler magnezyum eksikliğine neden olabilir” uyarısında bulundu.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ: HİPOMAGNEZEMİ

Magnezyum, toprakta bol bulunan bir mineral olduğundan, topraktan bitkilere geçişi kolayca gerçekleşmekte; beslenme yoluyla insan vücuduna alınabilmektedir fakat magnezyum eksikliği,vücutta sık sık görülen durumdur. Bazen belirti göstermese de, magnezyum eksikliği nedenleri genel itibariyle yetersiz beslenme, vücudun magnezyum kaybı yaşaması olarak sıralanabilmektedir. Genellikle alkol kullanımı sık olan kişilerde magnezyum eksikliği meydana gelme ihtimali yüksek olmaktadır. Hipomagnezemi olarak bilinen magnezyum eksikliği, serum magnezyum konsantrasyonunun 1,6 mEq/L’nin altına düşmesiyle ortaya çıkmaktadır.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

Diyetisyen Dilek Sivri, magnezyumun; protein sentezi, kan şekeri ve kan basıncının düzenlenmesi, kemik metabolizması, merkezi sinir sistemi fonksiyonları dâhil olmak üzere vücudun birçok işlevi için gerekli olan üç yüzden fazla farklı enzimi aktive ettiği için vücut sağlığının korunmasında birçok rol oynadığını söyledi. Magnezyum eksikliğinin sebep olduğu hastalıkları ise şöyle sıraladı:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk,
  • Kas krampları 
  • Depresyon 
  • Çarpıntı
  • Unutkanlık
  • Yaşlanma
  • Öğrenme Güçlüğü
  • Sinirlilik Hali
  • Kemik Erimesi

VÜCUDUNUZUN FARKLI MAGNEZYUM ÇEŞİTLERİNE İHTİYACI OLABİLİR

Diyetisyen Dilek Sivri, birden fazla magnezyum çeşidinin mevcut olduğunu ve vücudun hangisine ihtiyaç duyduğunu bilmeninzor olabileceğine değindi. Doğru magnezyum desteğinin önemini vurgulayan Sivri, magnezyum formları hakkında önemli açıklamalarda bulundu:

  • Magnezyum Sitrat: Bu formdaki magnezyum organik yapıda olduğu için daha kolay emilir. Sitrik asit hafif bir müshil olduğundan, magnezyum sitrat magnezyum seviyelerini yükseltmek ve kabızlığı tedavi etmek için kullanılabilir. Ayrıca spor sonrasında kasların onarılması, migren, menstruasyon dönemi ağrıları için de kullanılabilir.
  • Magnezyum Oksit: Bu form magnezyum eksikliklerini önlemek veya tedavi etmek için kullanılmaz, çünkü biyolojik yararlanımı düşüktür. Hazımsızlık, mide ekşimesi, reflü ve kabızlık gibi sindirim sistemi semptomlarının kısa süreli rahatlaması için daha sık kullanılırken migreni tedavi etmek ve önlemek için de kullanılabilir.
  • Magnezyum Klorür: Bu form kolayca emilir. Kabızlık, mide ekşimesi gibi sindirim sistemi semptomlarını azaltmak ve düşük magnezyum seviyelerini artırmak için kullanılabilir.
  • Magnezyum Lakta: Bu formun sindirim sistemi üzerinde daha az olumsuz etkisi vardır. Diğer magnezyum formlarını tolere edemeyen veya büyük dozlarda magnezyum desteği alması gereken bireyler için uygun bir form olabilir.
  • Magnezyum Malat: Kolayca emilir, diğer formlara kıyasla daha az mühil etkilidir. Fibromiyalji, kas ağrıları, kronik yorgunluk durumlarında kullanılabilir.
  • Magnezyum Taurat: Bu form yüksek kan şekeri ve tansiyonu düzenlemek için kullanılabilir.
  • Magnezyum L-treonat: Depresyon ve hafıza kaybı gibi sinir sistemi bozukluklarının tedavisine yardımcı olup beyin sağlığını destekleyebilir.
  • Magnezyum Sülfat: Genellikle epsom tuzu olarak bilinen bu form ağız yoluyla alınmayıp stres ve ağrı bulunan kasları tedavi etmek için kullanılabilir.
  • Magnezyum Glisinat: Depresyon, kaygı ve uyku bozukluklarını tedavi etmek için kullanılabilir.
  • Magnezyum Orotat: Bu form kolayca emilir ve diğer formların karakteristik özelliği olan güçlü müshil etkilerine sahip değildir bu nedenle, sporcular arasında popülerdir, ayrıca kalp ve kan damarı dokularında enerji üretimini iyileştirerek kalp sağlığını destekleyebilir.

Magnezyum formlarını detaylandıran Sivri:

“Bu desteklerin doktorunuz tarafından yönlendirilmedikçe alınmaması önerilir. Ayrıca magnezyum eksikliğini magnezyum içeren besinlerden karşılamak diğer besin öğelerinden faydalanmak açısından önemlidir. Kan magnezyum seviyeleri düşükse bu eksikliği düzeltmek için doktor tarafından önerilen magnezyum formu alınmalıdır” dedi.

ETİKETLER
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.