Yenidoğanlara neden K vitamini uygulanır? K vitamini faydaları nelerdir?
Sağlık Bakanlığı yenidoğanlar için K vitamini genelgesi yayınladı. Yenidoğan bebeklere K vitamini uygulama dozunun değiştiğini duyurdu. Peki K vitamini nedir? Yenidoğanlara neden K vitamini uygulanıyor? Yenidoğanlar K vitamini dozu ne kadar olmalıdır?
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgenin ardından yenidoğanlara yapılan K vitamininin uygulama dozu, düşük doğum ağırlıklı bebekler için yeniden düzenlendi. Evlat sahibi olacak ebeveynler ''K vitamini dozu ne olmalıdır? Bebeklerin K vitamini dozu ne olmalıdır?'' sorularına odaklandı. İşte K vitamini hakkında bilmeniz gerekenler.
K VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
Yenidoğan bebeklerin aşısı ve vitaminleri hakkında araştırma yapan ebeveynler K vitamini genelgesi hakkında araştırma yapıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre yenidoğanların K vitamini dozu değişti. Buna göre doğum ağırlığı 1500 gram altında olan yenidoğanlara 0,5 mg K vitamini dozu uygulanacak. Genelde aynı zamanda K vitamini ile ilgili diğer talimatlar paylaşıldı.
YENİDOĞANLARA K VİTAMİNİ YAPILMAZSA NE OLUR?
Yenidoğan bebeklere K vitamini dozu ile ilgili genelge yayınlayan Sağlık Bakanlığı K vitamini faydaları ile ilgili de açıklama yaptı.
K vitamini vücutta depolanabilen yağda çözünen vitamin türlerinden biridir. Kanın pıhtılaşmasında çok önemli görevleri bulunan K vitamini eksik olması durumunda; kanama, pıhtılaşma bozuklukları ve buna bağlı olarak vücudun birçok doku ve organında bozukluklara yol açabilir.
Sağlıklı kişilerde vücudun gereksinim duyduğu K vitamininin çoğu, tüketilen besinlerden ve bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerden karşılanıyor. Ancak bebekler, düşük seviyelerde K vitamini depolarıyla doğuyor ve bağırsaklarında kendi başına K vitamini üretmek için yeterli bakteri yr almıyor. Ayrıca 6. aydan itibaren anne sütüne ek olarak tamamlayıcı besinler başlanana kadar K vitamini ihtiyacı yeterince karşılanamıyor. Yetersiz K vitamini miktarı, yeni doğan bebeklerin, "yenidoğan hemorajik (kanama) hastalığı" riskini artırıyor. Bir kanama bozukluğu olan bu hastalık, özellikle prematüre bebeklerde daha uzun ve şiddetli seyrediyor.
K vitamini eksikliği nedeniyle özellikle kafa içi ve iç organlarda oluşan kanamalar, ciddi olumsuz sonuçlara neden olabilir. K vitamini eksikliği nedeniyle yenidoğan bebekler yaşamını kaybedebileceği gibi beyin hasarı sonucu zeka geriliği ve felç gibi önemli sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Türkiye'de K vitamini eksikliğinden kaynaklı kanamalar ve olumsuz sonuçları önlemek amacıyla tüm bebeklere, doğumu takiben tek doz K vitamini uygulanıyor.
K VİTAMİNİ FAYDALARI NELERDİR?
K vitamini vücudun sağlıklı olması için gereken temel vitaminlerdendir. Pıhtılaşmayı düzenleyerek yaraların doğru şekilde iyileşmesi, aşırı kanamanın önlenmesi gibi faydaları bulunan K vitamini kan sulandırıcı ilaçların aşırı kullanımına bağlı olarak gelişen kanama durumlarında iyileşme açısından önemlidir. İşte K vitamini faydaları:
- Kemik yoğunluğunun korunur,
- Kemik metabolizmasının düzenler,
- Kemik dejenerasyonuna bağlı birçok hastalığın önler,
- Cildi sağlıklı hale getirir,
- Hafıza kaybına iyi gelir,
- Damarlarda mineralizasyonun ve birikimin önlenmesi de yer alır.
- Kalp ve damar hastalıklarından korunmak hem de felç, kalp krizi, beyin kanaması gibi ciddi komplikasyonları önler.