Hastalık evlerinde en çok tercih edilen ballı süte dair uzman isimden uyarı geldi. Yıllardır meğer yanlış kaynatıyormuşuz. Bağışıklık sistemini güçlendiren ballı süt ve diğer besinlere dair bilinmeyenleri uzman diyetisyen açıkladı. İşte ballı sütü doğru kaynatmanın yöntemi...
Kis aylarinda çok sik tüketilen besinlerden biri olan balli süt hakkinda Istanbul Aydin Üniversitesi Medical Park Florya Hastanesi Diyetisyeni Elif Akçeken, açiklama yapti. Yillardir yanlis kaynatildigini hatirlatan Akçeken, grip ve soguk alginliklarinda tüketimi artan balli sütün dogru tüketilmesi yönünde verdigi bilgiler ezber bozdu. Bagisiklik sistemini virüslere karsi korumak için tüketilen balli sütün en dogru kaynatilma ve tüketim sekli. Bunun yani sira bagisiklik sistemini güçlendiren diger degerli besinler ve tüketimleri hakkinda da Akçeken bilgi verdi.
Öksürük, balgam atma ve akciger tikanmalarina karsin bogaz mukosunu rahatlatmak için tercih edilen balli sütün kaynatilmasi uzun sürmemeli konusunda uyaran Diyetisyeni Elif Akçeken, 80 derecenin altinda ve ortalama 60 saniyede sütün kaynatilmasi ardindan içerisine bal eklenmesi gerektigini belirtti. Bunun yani sira balli süt tüketiminden önce ve sonra kesinlikle bitkisel takviye alinmamali. Yüksek isi ve bitkisel takviyeler balli sütün saglayacagi vitamin mineral degerleri bozar. Gerekli reaksiyon göstermez. Akçeken bu gibi durumlar sirasinda kisilerin farkli bitkisel yöntemlere de basvurabilecegini açikladi.
Akçeken'in önerdigi diger dogal yollar;
Ekinezya: Ekinezya, üst solunum yolu enfeksiyonlarina karsi koruyucu ve tedavi edici etkilere sahip olabilir. Bagisiklik sistemini destekleyerek hastaliklara karsi direnci artirabilir. Ayrica çay seklinde hazirlandiginda bazi uçucu bilesenlerinin (linalool) ve flavonoitlerinin yatistirici etki gösterdigi deneysel olarak gösterilmistir. Bu bakimdan, özellikle inatçi öksürüklerde kisilerin rahatlamasini saglamasi bakimindan da yararli olabilmektedir.
Adaçayi: Agiz ve bogaz iltihaplarinda etkili oldugu bilinen bir baska bitki ise adaçayidir. Özellikle bitkinin içerdigi uçucu bilesenlerin agiz ve bogaz iltihaplarinda (farenjit, jinjivit gibi) yararli oldugu bilinmektedir. Dolayisiyla, çay seklinde adaçayi ile hazirlanan gargaranin bu amaçla kullanilmasi önerilmektedir. Yeni yayimlanan bir klinik çalismada; adaçayi ile ekinezyanin birlikte uygulandiginda dezenfektan olan gargaradan daha etkili oldugu gösterilmistir.
Kakule: Kakule, içerdigi eugenol adli bilesen sayesinde antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu özellikleri, soguk alginligina neden olan virüslerle mücadelede etkili olabilir. Kakule, antioksidanlar bakimindan zengin olup bagisiklik sistemini güçlendirebilir, bu da vücudu hastaliklara karsi daha dirençli hale getirebilir. Bunun disinda inhalasyon yoluyla kullanildiginda nefes yollarini açabilir, bu da solunum konforunu artirabilir.
Öte yandan Akçeken son günlerde artan grip vakalariyla beraber yasanan diger virüslerin vücut bagisikligini olumsuz etkilediginin altini çizdi. Bagisiklik sisteminin önceden zenginlestirilmesi gerektigini hatirlatan Akçeken meyan köküne dikkat çekti.
Içeriginde yüksek oranda antioksidan olan meyan kökünün tüketimin yayginlastirilmasi ve aliskanlik haline getirilmesi gerektigini su sözlerle dile getirdi:
T hücreleri tarafindan interferon-gamma üretiminin uyarilmasi, immün modülasyon, anti-inflamatuar, konakçi hücreler tarafindan virüs aliminin azaltilmasina yardimci olmaktadir. Meyan kökü özellikle öksürük ve soguk alginligina (bronsit, tonsilit, üst solunum yolu yangilari) karsi hazirlanan karisimlarinda bogazdaki balgamin sivilasmasini saglamasi ve yangiyi gidermesinin yani sira bazi virüsler üzerinde etkili olmaktadir."