Tgrt Haber

10 otobüs büyüklüğünde! Devasa asteroit hızla Dünya'ya doğru geliyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Earth.com
28 Haziran 2023 17:01 - Güncelleme : 28 Haziran 2023 17:02
10 otobüs büyüklüğünde! Devasa asteroit hızla Dünya'ya doğru geliyor

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), sesten yaklaşık 34 kat daha hızlı olan 160 metre çaptaki dev bir asteroidin Dünya'ya hızla yaklaştığını duyurdu.

NASA​'nın asteroitler ve Dünya​'ya verebileceği potansiyel zararları konusunda yoğun çalışmaları bulunuyor. Hatta gezegenimize gelen cisimleri birer birer tespit ederken, bunları yok etmek için DARP adını verdiği bir teknolojisini hayata geçirdi.

NASA şimdi de Dünya'ya hızla yaklaşan bir asteorit hakkında uyarıda bulundu. 2013 WW44 olarak isimlendirilen bu dev kaya, paylaşılan bilgiye göre sesten yaklaşık 34 kat daha hızlı olup, saniyede 11,8 kilometre veya saatte 41,842 kilometre hıza ulaşabiliyor.

NASA'nın Yakın Dünya Nesnesi Çalışmaları Merkezi, asteroidin Dünya'ya olan yakınlığının 3.3 milyon kilometre olduğunu tahmin ediyor ki bu, astronomik açıdan nispeten yakın bir mesafe olsa da, Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmayacağı belirtiliyor.

HANGİ ASTEROİTLER 'TEHLİKELİ' OLARAK TANIMLANIR?

CHIP'te yer alan bilgiye göre, bir asteroidin "tehlikeli" olarak sayılabilmesi için Dünya'ya 0,05 astronomik birim yaklaşmalı ve çapı 140 metreden büyük olmalı. Fakat 2013 WV44'ün çapı 160 metre olsa da, gezegenimize en fazla yakınlığı 0,5 astronomik birimden daha fazla olduğundan "tehlikeli" sayılmıyor.

"DÜNYA'YA YAKIN NESNE" KONUMUNDA

NASA'daki uzmanlar, Ay'dan yaklaşık 9 kat daha uzakta olmasına rağmen 2013 WW44'ü "Dünya'ya Yakın Nesne (NEO)" olarak nitelendiriyor.

NEO'lar, kuyrukluyıldızlar veya asteroidler olabilen, yakındaki gezegenlerin çekiminden etkilenerek Dünya'ya yaklaşan gök cisimleri olarak bilinmekte. Esas olarak gömülü toz parçacıkları içeren su buzundan oluşurlar ve çoğu da yaklaşık olarak 4,6 milyar yıl önceki güneş sistemi oluşum sürecinin kalıntılarıdır.

10 otobüs büyüklüğünde! Devasa asteroit hızla Dünya'ya doğru geliyor

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen NASA'nın Çift Asteroit Yönlendirme Deneyi (DART) görevi kapsamında bir uzay aracı Dimorphos asteroidiyle kasıtlı olarak çarpıştırıldı ve yörüngesi değiştirildi. Böylelikle gezegen savunma sistemi ilk kez test edilmiş oldu.

NASA, DART aracından elde edilen bilgilerin, gelecekte Dünya'daki yaşamı etkileyebilecek tehlikeli asteoritlere karşı bilim insanlarının hazırlık yapmasına yardımcı olacağını belirtti.

Kaynak: Earth.com, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: Earth.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...