Tgrt Haber

ABD Huawei'ye disk satan Seagate'i affetmedi!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Huawei Central
20 Nisan 2023 11:57 - Güncelleme : 01 May 2023 12:07
ABD Huawei'ye disk satan Seagate'i affetmedi!

ABD Ticaret Bakanlığı, ambargoya rağmen Huawei ile ticaret yaptığı gerekçesiyle dünyaca ünlü sabit disk üreticisi Seagate'e toplam 300 milyon dolar ceza kesti.

Donald Trump başkanlığında ABD Hükümeti​, Huawei​'yi 'ulusal güvenlik tehdidi' gerekçesiyle kara listeye aldı. Bu kapsamda ABD merkezli şirketlerin Huawei ile ticaret yapması yasaklanırken, Çinli şirket Google​'ın Android işletim sisteminden vazgeçip HarmonyOS adlı kendi işletim sistemini geliştirmek zorunda kaldı.

ABD Hükümeti söz konusu ticaret yasağını ihlal eden şirketleri affetmiyor. Ticaret Bakanlığı, dünyaca ünlü sabit disk üreticisi Seagate Technology'yi Huawei'ye 1,1 milyar dolar değerinde depolama çözümü sattığı için cezalandırdı. Seagate'in 2020'den bu yana Huawei'ye 7,4 milyon sürücü sattığı ortaya çıktı.

3 AYLIK PERİYOTLARLA ÖDEYECEK

Seagate Technology, ABD Ticaret Bakanlığı'nın verdiği 300 milyon dolar cezayı 5 yıl boyunca 3 aylık periyotlarla ödeyecek. Cezanın ilk taksidi Ekim 2023'te başlayacak.

Konuyla ilgili ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu'ndan Matthew Axelrod, ABD'nin Huawei'yi kara listeye almasının ardından diğer disk üreticilerinin Çinli şirket ile ilişkilerini kestiğini, ancak Seagate Technology'nin ihracat yasağı kuralına uymadığını dile getirdi.

ABD Huawei'ye disk satan Seagate'i affetmedi!

Seagate dışında Huawei, Western Digital ve Toshiba ile ortaklık yapıyordu.

Seagate CEO'su Dave Mosley ise "söz konusu sabit disk sürücüsü satışlarını yaptığımız sırada ilgili tüm ihracat kontrol yasalarına uyduğumuza inanırken, bu konuyu çözmenin en iyi eylem şekli olduğuna karar verdik" açıklamasını yaptı.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın ihracat kontrol yasalarına göre; ABD merkezli bir şirketin kara listede olan Huawei ile ticaret yapması yasak. Huawei ile ticaret yapmak isteyen firma öncelikle ABD Hükümeti'nden izin almak zorunda. Fakat şu ana kadar izin alabilen yok. Bu nedenle Huawei'nin önü büyük ölçüde kesildi.

Yine de Huawei, HarmonyOS gibi rakiplerine alternatif olarak geliştirdiği ürün ve hizmetleriyle ayakta kalmaya devam ediyor.

Kaynak: Huawei Central

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Huawei20 Nisan 2023 13:17

Inadına Huawei yaşasın Huawei

Sonraki Haber Yükleniyor...