Tgrt Haber

ABD'den Google'a darbe: Android veya Chrome 'zorla' satılabilir

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Bloomberg
14 Ağustos 2024 15:24 - Güncelleme : 14 Ağustos 2024 15:26
ABD'den Google'a darbe: Android veya Chrome 'zorla' satılabilir

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın çevrim içi arama pazarındaki tekelini sona erdirmek için Alphabet'i bölmeyi de içeren çeşitli seçenekleri değerlendiriyor. Android, AdWords ve Chrome'un satılması, bakanlığın çözüm için düşündüğü seçenekler arasında yer alıyor.

ABD Adalet Bakanlığı, teknoloji devi Google​'ın ana şirketi Alphabet​'i bölme seçeneğini masaya yatırdı. Bu hamle, ABD'de bir yargıcın Google'ın çevrim içi arama pazarında yasa dışı bir tekel oluşturduğuna hükmetmesinden bir hafta sonra gündeme geldi.

Bloomberg'in raporuna göre, bu gelişmenin ardından Alphabet'in hisseleri uzatılmış işlemlerde yüzde 1,4 değer kaybetti.

ABD'DE MAHKEME, GOOGLE'IN YASA DIŞI TEKEL OLDUĞUNA HÜKMETTİ

Geçen hafta verilen kararda, Google'ın milyarlarca dolar harcayarak dünyanın varsayılan arama motoru haline gelmek amacıyla ABD'nin tekelcilik yasalarını ihlal ettiği belirtilmişti.

ABD'den Google'a darbe: Android veya Chrome 'zorla' satılabilir - 1. Resim

Google'ın bu ihlallerini bertaraf etmek için Adalet Bakanlığı, şirkete yönelik çeşitli seçenekler üzerinde duruyor. Bunlar arasında, Google'ın verilerini rakipleriyle paylaşmaya zorlanması ve yapay zeka ürünlerinde haksız avantaj elde etmesini engelleyecek tedbirlerin alınması var.

ANDROID​ VEYA CHROME​ SATILACAK MI?

Raporda, bakanlık avukatlarının en çok tartıştığı çözümlerden birinin, Google'ın Android işletim sistemini elden çıkarması olduğu belirtildi. Google'ın arama reklam programı AdWords'un satışı ve Chrome web tarayıcısının elden çıkarılması gibi diğer olasılıkların değerlendirildiği de vurgulandı.

ABD'den Google'a darbe: Android veya Chrome 'zorla' satılabilir - 2. Resim

Federal antitröst düzenleyicileri, son dört yıl içinde Meta, Amazon ve Apple aleyhine, bu şirketlerin yasa dışı olarak tekel sürdürdükleri iddiasıyla davalar açmıştı. Daha önce Microsoft da 2004'te Adalet Bakanlığı ile Internet Explorer web tarayıcısını Windows kullanıcılarına zorla kabul ettirdiği iddiaları üzerine bir anlaşmaya varmıştı.

Google'ın sahip olduğu ürün ve hizmetlerden bazıları; Gmail, Drive, YouTube, Android, Pixel akıllı telefonları, Google Arama, Google Haritalar ve navigasyon, Google Çeviri olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak: Bloomberg
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...