Tgrt Haber

AB'den tarihi hamle: iPhone'lar sil baştan tasarlanacak!

14 Temmuz 2023 19:48 - Güncelleme : 14 Temmuz 2023 19:49
AB'den tarihi hamle: iPhone'lar sil baştan tasarlanacak!

Avrupa Birliği, üreticilerin akıllı telefonlardaki pili, kullanıcıların kolay bir şekilde çıkarabilmesini ve değiştirebilmesini zorunlu kılan düzenlemeyi onayladı.

Avrupa Birliği​ (AB), elektronik atığın azaltılmasını sağlamak amacıyla önemli bir adım attı. Avrupa Konseyi tarafından onaylanan yeni bir yönetmelik, Apple​ ve diğer teknoloji şirketlerine, kullanıcıların akıllı telefonlarındaki pilleri çıkarabilmesini zorunlu kılıyor.

Akıllı telefonlar, yaklaşık 7-8 yıl öncesine kadar çıkarılabilir bataryalara sahipti. Ancak, üreticilerin telefonlara yekpare bir görünüm kazandırma ve daha ince tasarımlar sunma hedefi yüzünden çıkarılabilir bataryalı telefonlar piyasadan silindi. Bu durum, pil​ değişimini zorlaştırdı ve kullanıcıların maliyetlerini artırdı.

Ancak Avrupa Birliği'nin yeni yönetmeliği, hem bu sorunu çözmek hem de pillerin çevreye zararını azaltmak için çıkarılabilir bataryalı akıllı telefonların tekrar hayatımıza girmesini sağlayacak. Yeni yönetmelik, üreticilere, kullanıcıların pilin kolayca değiştirilebilmesi için akıllı telefonlarda çıkarılabilir batarya kullanmalarını zorunlu kılıyor.

İPHONE'LARIN TASARIMI SİL BAŞTAN DEĞİŞEBİLİR

Düzenleme iPhone, Samsung, Xiaomi başta olmak üzere marka ve model fark etmeksizin Avrupa Birliği sınırları içinde satılan bütün akıllı telefonlar için geçerli olacak.

Bu sebeple Apple'ın, iPhone'ların tasarımını değiştirmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Ancak 9to5Mac'e göre, Apple'ın halihazırda tüketicilere sunduğu Self Servis Onarım Programı zaten AB'nin bu düzenlemesiyle uyumlu. Program kapsamında kullanıcılar, gerekli tamir kitlerini Apple'dan temin ederek telefonlarının bataryasını kolayca değiştirebiliyorlar.

TÜKETİCİ MALİYETLERİNİ AZALTACAK

Şu anda bir telefonun pili bozulduğunda, kullanıcı kendisi değiştiremediğinden mecburen teknik servise götürmesi gerekiyor. Teknik servis de bazı durumlarda, neredeyse telefonun orijinal fiyatının yarısı kadar ücret talep edebiliyor.

Çıkarılabilir bataryalı telefonların yeniden hayatımıza girmesiyle birlikte, pil bozulduğunda ya da eskidiğinde kullanıcıların sadece pili değiştirmesi yeterli olacak. Böylece cihazların ömrü uzayacak, bu da hem kullanıcıların maliyetlerini azaltacak hem de elektronik atığın azalmasına katkı sağlayacak.

Kaynak: 9to5Mac

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: 9to5Mac
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...