Tgrt Haber

Akıllı telefonlarda devrim yaratacak gelişme: NVIDIA GPU'ları MediaTek işlemcilere geliyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: 9to5Google
17 May 2023 12:16 - Güncelleme : 17 May 2023 12:18
Akıllı telefonlarda devrim yaratacak gelişme: NVIDIA GPU'ları MediaTek işlemcilere geliyor

MediaTek amiral gemisi akıllı telefon pazarında elini güçlendirecek bir hamle yaptı. Sektör kaynaklarına göre şirket, üst seviye işlemcilerine NVIDIA'nın GPU mimarisini entegre edecek. Bu anlaşma mobil işlemci pazarında dengeleri değiştirebilir.

Tayvan merkezli mobil işlemci​ pazarının en önemli isimlerinden olan MediaTek, NVIDIA ile masaya oturdu. Henüz resmi olarak duyurulmasa da, iki şirketin kapalı kapılar ardında görüşmelere başladığı ve NVIDIA'nın GPU mimarisiyle desteklenen ilk MediaTek işlemcinin 2024'te piyasaya sürüleceği konuşuluyor.

Daha önce Samsung, AMD ile gerçekleştirdiği iş birliği kapsamında RDNA2 mimarisini Exynos'a entegre etmişti. RDNA2 GPU'lu Exynos 2200 bu anlamda mobil işlemci pazarında bir ilk oldu.

NVIDIA'NIN BİLGİSAYARDAKİ BAŞARISI TELEFONLARA YANSIYACAK

Halihazırda MediaTek işlemcilerinde ARM tabanlı Mali GPU'lar kullanılıyor. Ancak her ne kadar tatmin edici performans gösterse de kıyaslama ve gerçek kullanım testlerinde Qualcomm'un Adreno GPU'ları daha başarılı sonuç veriyor.

Hatta MediaTek'e karşı tüketicilerde önyargı oluşmasının başlıca sebeplerinden biri de bu. Şirketin NVIDIA ile yaptığı GPU anlaşması bu önyargının kırılmasında önemli rol oynayacak. Çünkü NVIDIA bilgisayarlar için dünyanın en güçlü ekran kartlarını üretiyor ve bu alandaki başarısı mobil işlemcilere de yansıyacaktır.

Akıllı telefonlarda devrim yaratacak gelişme: NVIDIA GPU'ları MediaTek işlemcilere geliyor

Donanım Haber'in aktardığına göre yeni nesil mobil işlemci özellikle yapay zeka ve oyun tarafına odaklanacak. Nvidia, MediaTek'in böyle bir girişim için tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyi tasarlayacak teknolojiye ve kaynaklara sahip. Ayrıca geliştirilen yeni mimari sadece akıllı telefonlarda değil, bilgisayarlarda da kullanılacak.

ARM tabanlı Windows'tan güç alan dizüstü bilgisayarlarda genellikle Qualcomm'un ürettiği ARM çipleri kullanılıyor. Haliyle GPU konusunda, NVIDIA'nın yüksek performanslı ekran kartlarıyla donatılmış standart dizüstü bilgisayarlar kadar performanslı değiller.

MediaTek - NVIDIA iş birliği ile üretilecek olan NVIDIA GPU'lu çipler ARM dizüstü bilgisayarlarda da kullanılabilecek. Dolayısıyla hem MediaTek laptop pazarında payını artırmış olacak hem de NVIDIA mobil sektörde elini daha fazla güçlendirecek. Daha önce NVIDIA, ARM'ı satın almaya çalışmıştı ancak rekabet endişesi nedeniyle devletler izin vermemişti.

Kaynak: VideoCardz

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: 9to5Google

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...