Tgrt Haber

Apple ilk kez yapacak: iPhone 16 ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: MacRumors
18 Ocak 2024 14:01 - Güncelleme : 18 Ocak 2024 14:02
Apple ilk kez yapacak: iPhone 16 ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı

Apple'ın eylül ayında iPhone 15 serisini tanıtmasının ardından, gözler iPhone 16'ya çevrildi. iPhone 16 ve iPhone 16 Pro modelleri hakkında ortaya çıkan sızıntılara bir yenisi daha eklendi. İddiaya göre telefon, özel bir düğmeyle birlikte gelecek. Peki iPhone 16 özellikleri ne? İşte bilinenler...

Apple​, iPhone 15 ve iPhone 15 Pro modellerini 2023 Eylül ayında piyasaya sürdü. Bununla birlikte, analistler ve içeriden bilgi aldığı iddia edilen bazı kaynaklar, şirketin şimdiden iPhone 16​ serisi üzerinde çalışmaya başladığını belirtiyor.

Tıpkı iPhone 15 serisinde olduğu gibi, iPhone 16'nin da dört modelden oluşacağı ifade ediliyor. Bu modeller sırasıyla iPhone 16 / 16 Plus ve iPhone 16 Pro​ / Pro Max olarak karşımıza çıkacak. Ayrıca satış fiyatında da kayda değer artışlar yapılacağı bildiriliyor. Peki iPhone 16 ne zaman çıkacak ve ne kadar olacak? İşte sızdırılan bilgiler...

İPHONE 16 ÖZELLİKLERİ NASIL OLACAK?

Teknoloji sitesi MacRumors'ta yer alan bilgilere göre iPhone 16 serisi büyük değişikliklere ev sahipliği yapacak.

Apple, iPhone 16 Pro'nun ekran boyutunu 6,3 inç, iPhone 16 Pro Max​'in ekran boyutunu 6,9 inç'e çıkaracak. Bu değişikliğin, şirketin son yıllarda yaptığı ilk boyut artışı olacağı belirtiliyor. Öte tarafta, değişimin Pro modellerle sınırlı olacağı, iPhone 16'nın ise iPhone 15 ile aynı kalacağı bilgisi de paylaşılıyor.

Bir diğer iddiaya göre, Apple, iPhone 16 serisinde en yeni N3E 3 nanometre üretim sürecinden geçen yeni A serisi çipleri kullanacak.

Aynı zamanda iPhone 15 Pro modelleriyle sınırlı olan, kullanıcıların isteğine göre farklı görevleri yapmak için özelleştirebileceği eylem düğmesinin dört iPhone 16 modelinde de olacağı öne sürülüyor. Ek olarak, yeni iPhone'larda henüz ne işe yaradığı bilinmeyen ekstra bir düğme de bulunacağı biliniyor.

İPHONE 16 VE 16 PRO'NUN TASARIMI

MacRumors'un dahili bir kaynaktan alınan bilgilere dayandırdığı haberine göre Apple, iPhone 16 tasarımı için her biri birbirinden farklı özelliklere sahip üç prototip oluşturdu. Üçünde de dikey olarak hizalanmış bir kamera bulunuyor ve bu kameraların, Vision Pro karma gerçeklik (MR) başlığı için mekansal video kaydına olanak sağlayacağı iddia ediliyor.Apple ilk kez yapacak: iPhone 16 ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı

Tasarımlardan birinde hap şeklinde iPhone X tarzı bir kamera bulunurken diğer ikisinde iki farklı lense sahip dizayn vardı. Bir diğer prototip, birleşik ses düğmesiyle birlikte dokunsal düğmeler içeriyordu. Üçüncüsünde ise iki lensli kamera, standart mekanik ses düğmeleri, bir 'eylem düğmesi' ve yeni bir 'yakalama düğmesi' mevcut.

Apple ilk kez yapacak: iPhone 16 ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı

Görsellerdeki siyah renkli telefon olan üçüncü tasarımın da Apple'ın seçeceği tasarım olması bekleniyor. Dikey olarak hizalanmış bir arka kamera, sağ tarafta video çekmek için ikinci bir "Yakala" düğmesi ve ABD'de eylem düğmesinin hemen altında, sol tarafta bir mmWave anteni olacağı konuşuluyor.

Bu görseller standart iPhone 16 modellerini gösteriyor. iPhone 16 Pro modelleri daha büyük olacak, üç lensli kamera sistemine sahip olacak ve yeni 'yakalama düğmesi' ile kullanıcıları karşısına çıkacak.

GÖVDE BOYUTLARI DA BÜYÜYECEK

iPhone 16'nin ekran boyutunun artmasıyla birlikte gövde boyutları da artacak. Her iki modelin de iPhone 15 Pro modellerine göre daha uzun ve daha geniş olması bekleniyor ve kalınlık aynı kalırken, boyutun artması nedeniyle ağırlığın da bir miktar artması bekleniyor.

Apple ilk kez yapacak: iPhone 16 ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı

İddia edilen iPhone 16 Pro ve Pro Max boyutu, ağırlığı ve diğer tasarım özellikleri şöyle:

iPhone 16 Pro:

  • Kalınlık: 8.25 mm
  • Yükseklik: 149.6 mm
  • Genişlik: 71.45 mm
  • Ekran: 6.3 inç (159.31 mm)
  • Ağırlık: 194 gram

iPhone 16 Pro Max:

  • Kalınlık: 8.25 mm
  • Yükseklik: 163.0 mm
  • Genişlik: 77.58 mm
  • Ekran: 6.9 inç (174.06 mm)
  • Ağırlık: 225 gram

İPHONE 16 ULTRA GELİYOR MU?

Kaynaklara göre, Apple, iPhone 16 serisindeki dört modele ek olarak üst düzey bir iPhone 16 Ultra modelini tanıtabilir. Cihazın "en üst düzey iPhone ürünü" olarak konumlandırılacağı ve ek kamera iyileştirmeleri, daha büyük bir ekran ve hatta portsuz bir tasarım ile piyasaya çıkabileceği rapor edildi.

YAPAY ZEKA ÖZELLİKLERİ NASIL OLACAK?

Apple'ın iOS 18 ile birlikte büyük dil modelleriyle desteklenen yeni Siri özelliklerini tanıtacağı söyleniyor. Anncak, bu son teknoloji üretken yapay zeka özelliklerinden bazıları iddiaya göre iPhone 16 modelleriyle sınırlı olabilir.

Apple ilk kez yapacak: iPhone 16 ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı

iOS 18, yeni LLM (Büyük Dil Modelleri) özelliklerinin çoğunu tüm iPhone'lara getirecek ancak cihazdaki yapay zeka özellikleri iPhone 16'ya özel kalabilir. iOS 18'in güncellenmiş yapay zeka işlevi, Siri ile Mesajlar arasında gelişmiş etkileşimler içerecek. Otomatik olarak oluşturulan Apple Music çalma listeleri, yapay zeka destekli içerik oluşturmaya yönelik üretkenlik uygulamalarıyla entegrasyon ve daha fazlasını sunacak.

Bunlara ek olarak, telefonların kamera ve bataryalarında da iyileştirmeler yapılması bekleniyor.

İPHONE 16 FİYATI BELLİ OLDU MU?

iPhone 16 özellikleri gibi fiyatı hakkında da çeşitli sızıntılar piyasada dolaşıyor. Verilere göre, standart iPhone 15 modellerinin bileşen fiyatları, iPhone 14 modellerine kıyasla yüzde 16 artışla rekor bir seviyeye ulaşmıştı. Dolayısıyla iPhone 16 serisinde de kayda değer bir fiyat artışının kaçınılmaz olacağı öngörülüyor.

Apple, iPhone 15'i 799 dolar, iPhone 15 Pro'yu ise 999 dolar başlangıç fiyatıyla satışa sunmuştu.

Kaynak: MacRumors

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...