Tgrt Haber

Apple'a yine iPhone yavaşlatma davası: Bu sefer ucuz kurtulamayacak

02 Kasım 2023 11:36 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 11:38
Apple'a yine iPhone yavaşlatma davası: Bu sefer ucuz kurtulamayacak

İngiltere'de Apple'a yine iPhone yavaşlatma davası açıldı. Daha önce ABD'de görülen bir davada şirket kullanıcılarına toplam 500 milyon dolar ödemişti. Ancak bu sefer o kadar ucuz kurtulamayacak.

Teknoloji devi Apple​, İngiltere'de milyonlarca iPhone​ kullanıcısını ilgilendiren kusurlu batarya​ iddialarına karşı açılan devasa bir dava​ süreciyle gündemde.

İngiltere'de Justin Gutmann isimli bir vatandaş, 24 milyon iPhone kullanıcısı adına Apple'a bir toplu dava açtı. Şirketin bazı iPhone modellerinde batarya sorunlarını yazılım güncellemeleriyle 'sınırlayarak' gizlediği ve telefonların performansını kısıtlayan bir güç yönetimi aracı kurduğu öne sürülüyor.

2 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT​ TALEP EDİYOR

Apple ise, bu iddiaların temelsiz olduğunu ve iPhone bataryalarının genel olarak kusurlu olmadığını, sadece belirli iPhone 6s modellerinde ücretsiz batarya değişimi sunulduğunu savundu.

Gizmodo'nun haberine göre, İngiltere'nin Rekabet Temyiz Mahkemesi (CAT), Apple'ın davanın reddedilmesi talebini geri çevirerek Gutmann'ın davasının devam edebileceğine karar verdi. 1.6 milyar Sterlin (1.9 milyar Dolar) tazminat talep ediliyor.

Apple'a yine iPhone yavaşlatma davası: Bu sefer ucuz kurtulamayacak

Ancak mahkeme, Gutmann'ın iddialarında netlik eksikliği olduğunu belirtti ve bu durumun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, davanın finansman düzenlemelerinin, daha önce yasa dışı kabul edilen bir Yüksek Mahkeme kararı sonrasında değişmesi gerekebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Gutmann, mahkeme kararını "tüketici adaleti açısından önemli bir adım" olarak nitelendirdi. Apple ise daha önce yaptığı açıklamada, hiçbir Apple ürününün kullanıcı deneyimini kasıtlı olarak bozmayacağını ve ürün ömrünü kısaltmayacağını belirtmişti.

ABD'DE 500 MİLYON DOLAR ÖDEMİŞTİ

Apple'a iPhone'ları yavaşlattığı için açılan tek dava bu değil. 2018 yılından beri ABD'de görülen bir toplu dava 3 ay önce sonuçlandı. Apple, Ekim 2020'ye kadar bu dava kapsamında tazminat talep eden yaklaşık 3 milyon iPhone kullanıcısına 65 dolar, toplam 500 milyon dolar ödedi.

İngiltere'deki yeni toplu dava da Apple aleyhine sonuçlanırsa şirket, şimdiye kadarki en yüksek tazminatı ödemek zorunda kalabilir.

ABD'deki toplu davaya konu olan cihazlar arasında 21 Aralık 2017'den önce iOS 10.2.1 veya iOS 11.2'yi çalıştıran bir iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7 veya 7 Plus modelleri bulunuyor.

Kaynak: Gizmodo
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...