Tgrt Haber

Planlı eskitme davası sonuçlandı: Apple kullanıcılara para ödeyecek

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: MacRumors
15 Ağustos 2023 10:59 - Güncelleme : 15 Ağustos 2023 11:01
Planlı eskitme davası sonuçlandı: Apple kullanıcılara para ödeyecek

Apple'a planlı eskitme nedeniyle açılan toplu dava karara bağlandı. ABD'li teknoloji devi 3 milyon müşterisine toplamda 500 milyon dolara ödemek zorunda kalacak.

ABD'de Apple​'a iPhone​'ları kasıtlı olarak yavaşlattığı gerekçesiyle 2018 yılında açılan dava​ sonuca bağlandı. Şirketin kullanıcılara haber vermeden, bataryası eskiyen akıllı telefonlarının performansını düşürdüğü öne sürülüyordu.

Apple​ konuyla ilgili açıklamasında, bataryanın eskimesinin yol açabileceği ani kapanmaları önlemek amacıyla bunu yaptığını iddia etse de, müşterilerine haber vermeden telefonları yavaşlatması tepkilere neden olmuştu. iPhone​ kullanıcıları, şirketi "dolandırıcılık" ile suçlayarak 2018 yılında toplu dava​ açmışlardı.

Teknoloji devi firma, 2020 yılında davacılar ile uzlaşma yoluna giderek, her bir iPhone​ sahibine 65 dolarlık bir tazminat ödemeyi teklif etmişti. Fakat bazı müşteriler, bunu çok düşük bularak Apple​'ın bu teklifini yargıya taşımıştı. Davaya bakan bölge mahkemesi ise bu itirazların reddedilmesine karar verdi.

APPLE​ TOPLAMDA 500 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK

Yaklaşık olarak 3 milyon iPhone​ kullanıcısının dahil olduğu toplu davanın kapanmasıyla birlikte Apple​, hak sahiplerine 65 dolar ödeyecek.

Toplu davaya konu olan cihazlar arasında, 21 Aralık 2017'den önce iOS​ 10.2.1 veya iOS​ 11.2'yi çalıştıran bir iPhone​ 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7 veya 7 Plus modelleri bulunuyor. Bu modellerden birini kullanan ve Ekim 2020'ye kadar bu dava​ kapsamında Apple​'dan tazminat talep eden ABD'li müşteriler, ödemelerini alabilecekler.

İOS​ 10 İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Apple​'ın planlı eskitme yaptığı ilk olarak iOS​ 10 ile gündeme geldi. 2017 yılında yayınlanan iOS​ 10.2.1 sürümü, pili eskiyen iPhone​ modellerinin aniden kapanmasını önlemek amacıyla performansını düşürüyordu. Telefonun işlemcisi de düşük performansta çalışmakta zorlandığı için, kullanıcılar kasma ve donma sorunları yaşıyordu.

Bu sorundan kurtulmak için tek seçenek pil değişimi yapmaktı. Hatta Apple​ o yıllarda müşterilerinden özür dilemiş ve pil değişim fiyatlarını belli bir süreye kadar ABD'de 29 dolara sabitlemişti.

Kaynak: MacRumors

Derleyen: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: MacRumors
Sonraki Haber Yükleniyor...