Tgrt Haber

Apple'dan devrim niteliğinde yenilik: AirPods, beyin dalgalarınızı ölçebilecek

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Gizmochina
01 Ağustos 2023 11:26 - Güncelleme : 01 Ağustos 2023 11:28
Apple'dan devrim niteliğinde yenilik: AirPods, beyin dalgalarınızı ölçebilecek

Apple, AirPods için yeni bir patent başvurusunda bulundu. Patent dosyalarındaki bilgiye göre, kulaklığa yerleştirilecek küçük elektrotlar sayesinde beyin sinyallerini ölçebilecek.

ABD'li teknoloji devi Apple​, giyilebilir teknolojiler alanında devrim niteliğinde olacak bir çalışmayla gündeme geldi. Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne yapılan bir başvuruya göre, gelecek nesil AirPods​'larında önemli bir geliştirme yapacak. 

Şirket, kulaklıklara yerleştireceği küçük elektrotlar ile beyin dalgaları gibi biyosinyalleri okuma yeteneği kazandıracak. Bu yeni tasarım sayesinde kulaklıklar, kullanıcının beyin aktivitesi, göz ve kas hareketleri, kalp atışı ve nabzı gibi birçok önemli fonksiyonu takip edebilecek.

Patent belgesine göre elektrotlar, hem kablolu hem de kablosuz kulaklıkarda kullanılabilecek ve kullanıcının kulağına uygun olacak şekilde konumlandırılabilecek. Elektrotlar, biyosinyalleri ölçmek için aktif ve referans elektrotlar olarak yapılandırılabilecek ve her kullanıcı için kişiselleştirilebilecek.

Ayrıca, elektrotların kulak uçlarına da yerleştirilebileceği ve kullanıcının, tek bir dokunma hareketiyle elektroensefalografileri ve diğer biyosinyalleri ölçme işlemini başlatabileceği de patent dosyalarında yer alıyor.

NE ZAMAN HAYATA GEÇECEĞİ BELİRSİZ

AirPods'a elektrot yerleştirmek, Apple için zorlu bir süreç olacak zira cihazın belki de milyonlarca kez Ar-Ge sürecinden geçmesi gerekebilir. Zira bu tasarım o kadar da kolay değil, öte yandan bir de işin yasal boyutu var.

Giyilebilir cihazlardaki bu tür sağlık özellikleri bir anda kullanıma sunulamıyor. Örneğin Apple Watch'un EKG özelliği, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden gerekli onayı aldıktan sonra aktif edilebilmişti. Benzer şekilde, AirPods da bu fonksiyonunu kullanıcılara sunabilmek için sağlık sertifikalarına ihtiyaç duyacağı düşünülüyor.

Apple'dan devrim niteliğinde yenilik: AirPods, beyin dalgalarınızı ölçebilecek

İŞİTME CİHAZI İÇİN DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Bloomberg yazarı Mark Gurman'a göre Apple, üçüncü nesil AirPods Pro ile birlikte kulaklığın işitme cihazı olarak kullanılabilmesine izin verecek. Ayrıca kulak kanallarından ateş ölçümü yapabilen sensörlerin yerleştirilmesiyle de, kullanıcılar kablosuz kulaklıklarını kullanarak vücut sıcaklıklarını takip edebilecekler.

Söylenene göre AirPods Pro 3, 2024 yılından önce piyasaya sürülmesi beklenmiyor. Apple, ilk AirPods Pro'yu 2019 yılında, ikincisini de 2022 yılında satışa sunmuştu.

Tabii tüm bu bilgilerin birer iddiadan ibaret olduğunu belirtmekte fayda var.

Kaynak: Gizmochina

Derleme: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Gizmochina
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...