Araştırmacılar Solomon Adaları’nda suyun derinliklerinde meraklandıran bir keşfe imza attı. Ekipler kameralarla dalış yaptığında bulgunun bir gemi enkazı olabileceği düşünüldü. Ancak görüntüler çok farklı bir yapının ortaya çıktığını gösterdi. İşte detaylar...
Solomon Adaları’nda araştırmacılar çok ilginç bir keşif yaptı. National Geographic’in Pristine Seas projesi ekibi suyun derinliklerinde bir gölge gördü ve haritada bölgede bir batık olduğu saptandı. En başta bu gölgenin bir gemi enkazı olabileceği düşünüldü. Görüntü yönetmeni Manu San Félix ve oğlu Inigo daha yakından incelemek için dalış yaptı ve devasa yapının aslında bir canlı yani mercan kolonisi olduğu anlaşıldı.
Bitkilere benzetilen mercanların en yakın türünün denizanası ve deniz anemonları olduğu belirtildi. Bireysel mercan polipleri bir kolonide bir araya gelir ve çok sayıda koloni bir resif oluşturabilir. Bulunan bu dev grubun yaklaşık bir milyar polip içerdiği düşünülüyor ve bu da dünyadaki en büyük hayvan topluluklarından biri olduğu anlamına geliyor.
Bu mercan grubunun bulunduğu bölgede zengin mercan çeşitliliği yer alıyor ancak bu koloni Pavona clavus’tan oluşuyor. Omuza benzediği için kürek kemiği mercanı olarak biliniyor ve kahverengi, sarı, kırmızı, pembe ve mavi tonlarında bulunabiliyor. Pavona mercanları sert olsa da çok dayanıklı değil. Mercanlar çevresel değişikliklere karşı çok hassas...
Bu dev koloninin hayatta kalmasını sağlayan özelliği ise suyun daha serin olduğu ve yakınlarda barınak sağlayan bir rafın bulunduğu konumuyla ilgili olabilir. Son 300 yıldır okyanuslardaki tüm değişiklikler ve kirlenmeye rağmen hala hayatta kalmayı başarmış gibi gözüküyor.
O zamandan beri dünya, gezegenin daha önce hiç görmediği bir oranda küresel ısınmaya, aşırı avlanmaya, kirliliğe, tarımsal akıntıya ve okyanus asitlenmesine tanık oldu.
Mercanlar şu ana kadar yerel topluluğun korumasıyla hayatta kaldı. Bu korumayı sağlayan Solomon Adaları’nda sular yerel topluluğa ait ancak şimdi doğal tarihlerini korumak için ulusal destek istiyorlar.