Akıllı telefonu satın almakla iş bitmiyor, bir de bozulduğunda en az telefonun fiyatı kadar tamir ücreti çıkabiliyor. 2022 yılı için 'tamiri en zor ve en kolay' akıllı telefonlar raporu yayınlandı. Samsung ve Apple bu listede de kafa kafaya yarışırken, üreticilerin "Kendin Tamir Et" programı öne çıkıyor.
Geçen yil itibariyla Apple ve Samsung gibi akilli telefon üreticileri "Kendin Tamir Et" programlarini baslatti. Bu kapsamda saglanan tamir kitleri sayesinde kullanicilar temel sorunlari evde onarabilme imkânina sahip oldular.
Kendin Tamir Et uygulamasina tüketicilerin ilgisi sürerken, 2022'de onarilmasi en zor ve en kolay akilli telefonlarin listesi yayinlandi. Electronics Hub'un iFixit'in verilerine dayanarak hazirladigi rapora göre, Samsung Galaxy cihazlari evde tamir etmek iPhone'lari tamir etmekten daha kolay.
Çalismaya göre ev kosullarinda tamir edilmesi en zor telefonlarin basinda Google Pixel 7 geliyor. Pixel 7'yi onarmak tam 60.3 dakika sürüyor, ayrica vidalarini ve diger parçalarini sökmek de oldukça zahmetli.
Ikinci sirada onarimi 58.4 dakika sürenn Samsung Galaxy Note 10 geliyor. GetDroidTips'e göre, bu modelle ilgili yaygin sorunlar arasinda asiri isinma ve zayif pil ömrü yer aliyor ve iFixit, arka kapagin yapistirilmasi gibi onarimi zorlastiran asamalar nedeniyle bu telefona 10 üzerinden 3 tamir edilebilirlik puani verdi.
Üçüncü sirada iPhone SE 3 (55.6 dakika), dördüncü sirada Redmi Note 7 (53.7 dakika) ve besinci sirada da Xiaomi Mi 9 (53.6 dakika) yer aliyor.
Listenin tamami söyle:
Evde tamir edilmesi en kolay akilli telefon Motorola Moto G7 olarak açiklandi. Onarimi 25 dakikada tamamlanabiliyor ve hatta sadece ekranini degistirmek 10-20 dakika arasinda bir zaman aliyor.
Onarimi en kolay ikinci telefon 32.6 dakika süren Samsung Galaxy A40 oldu. Üçüncü sirada Galaxy S22 Ultra (48.1 dakika), dördüncü sirada iPhone 11 Pro Max (63.2 dakika), besinci sirada iPhone 13 (67.8 dakika) yer aldi.
Listenin tamami:
Öte yandan ortalama sürelere bakildiginda tamir edilmesi en kolay telefonlar ASUS, HTC, LG, Samsung ve Apple tarafindan üretilirken; en zorlari ise Sony, Xiaomi, Huawei, OnePlus ve Honor firmalarindan geldi.
Kaynak: Electronics Hub
Derleme: Ömer Faruk Dogan