Bilim adamları bunu da yaptı: Yutulabilen akıllı kapsül bilinmeyen hastalıkları tespit edecek
Sağlık ve bilimde yeni gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Araştırmalar ve çeşitli testler sonucunda bilim adamları, yutulabilen akıllı kapsül geliştirdi. Bilinmeyen pek çok hastalığın tespitinde kullanılacak.
Gelişen teknoloji, sağlık sorunlarının da erken tespitinde önemli rol oynuyor. Uzmanlar bilimsel araştırmalar sonucunda önemli çalışmalar ortaya koyarken, bunlardan biri de akıllı kapsül olabilir.
MIT’deki bir grup bilim adamı, insanların yutarak kullanabileceği akıllı bir kapsül geliştirdi. Bu kapsül midede geçici bir süre sabit kalırken, uyku sorunundan solunuma kadar pek çok hastalığın da tespitini yapabilecek.
AKILLI KAPSÜL, SOLUNUM VE KALP ATIŞ HIZINI TAKİP EDEBİLECEK
Hemen hemen normal bir ilaç kapsülüyle aynı boyutta olan bu ürün, 2 pil ve veri ileten bir kablosuz anten ile donatıldı. Bu kapsül, yutulsa bile hemen sindirilmiyor. Üstelik en az 1 gün midede kalarak çeşitli sinyallerle hastalık tespiti yapabiliyor.
İlk test sürecinde bu kapsül ile deneklerin nefes alışverişi, kalp atış hızı ve hatta mide hareketli bile kaydedildi.
Deneme sırasında sensör, hastalardan birinde uyku apnesini tespit etti. Daha da önemlisi MIT, kapsüllerin yutulmasından kaynaklanan herhangi bir olumsuz reaksiyon raporunun bulunmadığını da söylüyor. Tipik olarak bir gün vücutta kalabilen bu cihaz, iç organlar veya nefes alışverişinde bilmediğiniz pek çok hastalığı tespit edebilecek.
Kapsül tipik olarak yaklaşık bir gün içinde vücuttan atılır, ancak daha kısa bir iç raf ömrü de bir izleme cihazı olarak etkinliğini sınırlayabilir.