Bilim dünyası başparmaklı yunusu konuşuyor: ‘İlk kez böylesini gördük’
Hayvanlara ilişkin keşfedilmemiş birçok sır, araştırmalar sonucunda ortaya çıkarken, bilim dünyası son günlerde başparmaklı yunusu konuşuyor.
Bilim dünyasında uzayda olduğu gibi hayvan ve bitkilere ilişkin sırlar da açığa çıkıyor.
Yakın zamanlı bir çalışmada başparmağı olan bir yunus balığının keşfedilmesi bilim insanlarını bir kez daha hayrete düşürdü. Yunanistan’da görülen bu balık, sadece Yunan mitolojisinden kalma olmadıklarını bir kez daha göstermiş oldu.
BAŞPARMAKLI YUNUS, 30 YILDIR İLK KEZ GÖRÜLDÜ
Pelagos Deniz Memelileri Araştırma Enstitüsü'nün bilimsel koordinatörü ve başkanı Alexandros Frantzis, LiveScience'a gönderdiği e-postada, "Bu şaşırtıcı yüzgeç morfolojisini 30 yıldır açık denizde yaptığımız araştırmalarda ve Yunanistan kıyılarında karaya vuran tüm yunusları izlediğimiz çalışmalarda ilk kez gördük" ifadelerini kullandı.
Frantzis ve araştırma ekibi geçen yaz İyon Denizi'ndeki Korint Körfezi'nde tekne araştırmaları yaparken iki ayrı çalışmada parmaklı yunus tespit etti.
Keşfedilen bu tür, 1.300 çizgili yunustan biri olmasına rağmen başparmağı olan tek balıktı.
Frantzis'e göre, deniz memelisinin diğer yunuslarla "yüzdüğünü, sıçradığını, yay sürdüğünü ve oynadığını" söyledi.
Ayrıca çalışmadan sorumlu bilim insanları, bu yunus türünün hastalıktan ziyade akraba evlilik sonucu meydana gelen genetik bir sapma olduğunu vurguladı.
Kuzeydoğu Ohio Tıp Üniversitesi'nde memeli anatomisi doçenti olan Lisa Noelle Cooper bu değerlendirmeye katılırken, "Kusurun hem sol hem de sağ yüzgeçte olduğu göz önüne alındığında, muhtemelen buzağı gelişimi sırasında yüzgeci şekillendiren değiştirilmiş bir genetik programın sonucudur." sözlerini kullandı.
Araştırma konusu olan yunusun başmparmakları yüzgeçlerle kaplı olduğu için çok detaylı fark edilmiyor, çünkü bu yüzgeç parmağı eldiven gibi gizliyor. Öte yandan araştırmacılar bu parmağın kemikli olduğunu, fakat herhangi bir işlevi olmadığının da altını çizdi.