Bilim insanlarından şoke eden keşif: Bitkiler böcekler hakkında konuşuyor
Japon bilim insanları bitkilerle ilgili ilginç bir keşfe imza attı. Bitkilerin böcekleri uzaklaştırmak için birbirleriyle konuştukları ortaya çıktı.
Hakemli bilimsel dergi Nature Communications'da yayımlanan yeni araştırmada, bitkilerin komşularından gelen iletişim sinyalleri nasıl aldıkları ve nasıl cevap verebilecekleri ortaya kondu. Japon bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre bitkiler yaralanmalara ve otobur hayvanların saldırısına karşı bir dizi sinyal yayıyor.
ZARAR GÖRDÜKLERİNDE ÇIĞLIK ATIYORLAR
Independent'ta yer alan haberde bitkilerin zarar gördüklerinde çığlık attığı keşfedildi: "Diğer hayvanlar bu sesleri duyabiliyor." Uçucu organik bileşikler olarak bilinen bu sinyaller, otoburları uzaklaştırmak ve onların doğal düşmanlarını çekmek gibi birçok fayda sağlıyor.
KOMŞULARINI TEHDİDE KARŞI UYARIYOR
"Yeşil yaprak uçucuları" adı da verilen bu sinyallerin belirli bir grubu, bitkiler makineler yoluyla hasar gördüğünde (çim biçmek gibi) veya böceklerin saldırısına uğradığı zaman, komşularını yaklaşan tehdide karşı uyarmak için salınıyor.
Araştırmanın lideri Masatsugu Toyota ve ekibi, tırtıllar tarafından yenilen bir grup bitkiden salınan bileşikleri topladı ve bunları hasarsız komşu bitkilere pompaladı. Ekip, tehlikeye dair ipuçlarının ilk önce, havanın ve suyun bitkinin içine girip çıkmasına izin veren stoma adlı yapı tarafından tespit edildiğini gördü.
Toyota, "Bir başka deyişle, bitkinin stomaları komşudaki koşulları algılamak için bir geçit (burun) görevi görüyor" ifadelerini kullandı.