NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity, Kızıl Gezegen'deki son uçuşunda rotor kanadı hasar gördüğü için uçma kabiliyetini kaybetti. NASA Yöneticisi Bill Nelson, Ingenuity'nin tarihi yolculuğunun sona erdiğini açıkladı.
NASA'nin Mars helikopteri Ingenuity, Kizil Gezegen'deki son uçusunu gerçeklestirdi. ABD'nin uzay kurumu, yaptigi açiklamada, Ingenuity'nin en son uçusu sirasinda rotor kanadinin hasara ugradigini ve "artik uçma kabiliyetine sahip olmadigini" duyurdu.
NASA Yöneticisi Bill Nelson, haberi "Baska bir gezegendeki ilk uçak olan Ingenuity'nin tarihi yolculugu sona erdi." ifadeleriyle duyurdu.
"Bu olaganüstü helikopter, hayal ettigimizden çok daha yüksege ve uzaga uçtu" diyen Nelson, Ingenuity sayesinde NASA'nin imkansizi basardigina dikkati çekti. "NASA, Ingeunity misyonu gibi görevler araciligiyla Günes Sistemi'nde yapilacak uçuslar ve kesiflerin önünü açti." diye de ekledi.
Ingenuity, Subat 2021'de NASA'nin Perseverance adli Mars gezgini ile gezegendeki Jezero Kraterinin tabanina inis yapmisti. 1,8 kilogram agirliktaki helikopter, ince bir atmosfere sahip olan Mars'ta motorlu uçusun mümkün oldugunu göstermekle görevlendirildi, nitekim bunu kisa sürede basardi.
NASA daha sonra Ingenuity'nin, Perseverance için bir kesif araci olarak faaliyet göstermesine karar vermisti. Ingenuity, bu yeni görevi boyunca NASA'daki bilim insanlari ve mühendislerin beklentilerini asarak, 67 uçus gerçeklestirdi.
Helikopterin ana görevinin sadece 30 gün sürmesi hedeflenmis olmasina ragmen, Mars yüzeyinde üç yil boyunca çalisir durumda kaldi. Misyonun uçus günlügüne göre, bugüne kadarki 72 uçusu sirasinda yaklasik 129 dakika boyunca havada kalan Ingenuity'nin yaklasik 17,7 kilometre yol kat ettigi bildirildi.
Ancak Ingenuity, 18 Ocak'ta gerçeklesen son uçusunda bazi sorunlarla karsilasmisti. NASA, yaptigi açiklamada, "helikopter ile Perseverance araci arasindaki iletisimin inisten önce kesildigini" söylemisti.
Görev ekibi Ingenuity ile yeniden baglanti kurmayi basarsa da, NASA yetkililerinin bugünkü açiklamasinda, helikopterin 18 Ocak'taki uçusu sirasinda topladigi görüntülerin, dört rotor kanadindan bir veya daha fazlasinin "inis sirasinda hasar gördügünü" ortaya çikardigi belirtildi.