Tgrt Haber

Siber saldırı kamu hizmetlerini sekteye uğrattı... Evlilik bile yapılmıyor

03 Şubat 2024 11:50 - Güncelleme : 03 Şubat 2024 14:19
Siber saldırı kamu hizmetlerini sekteye uğrattı... Evlilik bile yapılmıyor

ABD'nin bir şehrinde meydana gelen siber saldırı, temel hizmetlerde aksamalara yol açarak evlilik cüzdanı alımından mahkeme duruşmalarına kadar geniş kapsamlı sorunlara sebep oldu.

ABD'nin Georgia​ eyaletindeki Fulton County şehrinde geçtiğimiz hafta yaşanan siber saldırı​ kelimenin tam anlamıyla vatandaşın belini büktü. Şehirdeki dijital sistemler bir haftadan fazla süredir etkisiz halde bulunuyor. Saldırı sonrasında telefon hatları, mahkeme sistemleri ve mülkiyet kayıtları gibi temel hizmetlerde aksamalar yaşanırken, bölge yetkilileri henüz saldırının detaylarını resmi olarak açıklamış değiller.

EVLİLİK CÜZDANI ALINAMIYOR, SUÇLU YANLIŞLIKLA SERBEST BIRAKILDI

Fulton County Komiserler Kurulu Başkanı Robb Pitts, salı günü yaptığı açıklamada, veri sızıntısı gibi bir durum olmadığını belirtti. Ancak saldırının etkilerinin geniş kapsamlı olduğu belirlendi. Öyle ki, evlilik cüzdanlarının alınmasından mahkeme duruşmalarına kadar birçok alanda aksamalar yaşandı.

Hatta çarşamba günü yaşanan bir iletişim probleminin, bir cinayet zanlısının "yanlışlıkla" serbest bırakılmasına neden olduğu ve şu anda zanlıyı bulma çabalarının da devam ettiği bildirildi.

Fulton County, ağustos ayında ABD eski başkanı Donald Trump​'a seçim müdahale suçlamalarını yönelten yer olarak da biliniyordu. Ancak yetkililer, saldırının bu davanın güvenli sistemlerini etkilemediğini açıkladı.

Fulton County Savcısı Fani Willis, "Seçimle ilgili her türlü malzeme ayrı, son derece güvenli bir sistemde saklanır ve çalınmamıştır. Yetkisiz erişimi de son derece zor olacak şekilde tasarlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Siber saldırının seçim sistemlerini hedef almadığı belirtilirken, buna rağmen ilçenin kayıt ve seçim departmanının çökmesiyle ilgili önlemler alındığı açıklandı. Fulton County, bu önlemler kapsamında da Georgia Devlet Sekreterliği'nin teknoloji sistemleri ile izolasyon sağladığı rapor edildi.

Fulton County'nin yanı sıra, saldırı sırasında bir yerel öğrencinin Fulton County Okulları sistemlerine sızdığı da belirtildi. Okul sistemi, öğrencinin erişim sağlayıp sağlamadığını ve herhangi bir kişisel bilginin sızıp sızmadığını belirlemeye çalışıyor.

Bölge, şu ana kadar sistemlerin tamamen ne zaman düzeleceği konusunda net bir bilgi vermezken, kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde iyileştirme çabalarını sürdürüyor. Vatandaşlar, bazı dijital hizmetlerine ulaşmakta sorun yaşamaya devam ediyor.

Kaynak: Engadget
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...