Çarpıcı araştırma: Kadınların gözyaşını koklamak, erkekleri sakinleştiriyor
Yeni bir araştırma, kadın gözyaşlarının içerdiği kimyasalların erkeklerde sakinleştirici etkisi olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, erkeklerin kadın gözyaşlarını kokladıktan sonra saldırganlıkla ilişkili beyin aktivitelerinde belirgin bir azalma olduğu tespit edildi.
Kadınların gözyaşlarının erkekleri sakinleştirici kimyasallar içerdiği ortaya çıktı. Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Shani Agron ve ekibi tarafından yürütülen bir çalışma, erkeklerin kadın gözyaşlarını kokladıktan sonra saldırganlıkla ilişkili beyin aktivitelerinde azalma meydana geldiğini gösterdi.
Erkek kemirgenlerin, dişilerinin gözyaşlarını kokladıklarında saldırganlıklarının azaldığı biliniyor. Bu durum, hayvanlarda oldukça yaygın olmasına rağmen insanlarda ise pek görülmeyen bir süreç olarak kabul ediliyor. Gözyaşlarının insanlarda da aynı etkiye sahip olup olmadığını belirlemek için araştırmacılar, iki kişilik bir oyun oynayan bir grup erkeği 'kadın gözyaşlarına' ve 'tuzlu suya' maruz bıraktılar.
KADIN GÖZYAŞININ KOKUSU, ERKEKLERİ DİZGİNLİYOR
Oyun, erkeklerin hile yaptığına inandırıldığı diğer oyuncuya karşı saldırgan davranışları ortaya çıkarmak için tasarlandı. Fırsat verildiğinde erkekler diğer oyuncunun para kaybetmesine neden olarak intikam alabileceklerdi. Neyi kokladıklarını ise bilmiyorlardı ve ikisi de kokusuz olan gözyaşı ile tuzlu su arasında ayrım yapamıyorlardı.
Erkeklerin kadınların duygusal gözyaşlarını koklamasının ardından oyun sırasındaki intikam amaçlı saldırgan davranışlarında yüzde 40'tan fazla düşüş gözlendi.
MRI tarayıcısıyla yapılan incelemelerde, bu durumun sebebi daha net anlaşıldı. Buna göre, beynin saldırganlıkla ilişkili iki bölgesi oyun sırasında erkekler kışkırtıldığında aktif hale geliyordu, ancak kadın gözyaşlarını kokladıklarında ise aynı bölgelerin etkinliğinin azalma eğiliminde olduğu tespit edildi.
Araştırmanın yazarları, "Tıpkı farelerde olduğu gibi insan gözyaşlarının da, belirli erkek saldırganlığını engelleyen kimyasal bir sinyal içerdiğini bulduk. Bu, duygusal gözyaşlarının yalnızca insanlara özgü olduğu fikrine aykırıdır." diye yazdı.