ChatGPT'yi geliştiren şirkete ceza: Gözünün yaşına bakmadı
Güney Kore'de, ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketine, kullanıcılarının bilgilerinin ifşa olmasına yol açtığı gerekçesiyle para cezası uygulandı.
Güney Kore Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu (PIPC), metin tabanlı yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketine kullanıcıların kişisel bilgilerini ifşa ettiği gerekçesiyle para cezası verdi.
Mart ayında meydana gelen sistemsel bir hatadan dolayı ChatGPT uygulamasının abonelerinin ödeme bilgileri 9 saat boyunca ifşa edilmişti. Bu olay sonrasında Komisyon, OpenAI şirketine yaklaşık 3 bin dolarlık bir ceza uyguladı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, olayda toplamda 687 Güney Kore vatandaşının bilgileri sızdırılmıştı ve OpenAI, sorunu yetkililere 24 saat içinde bildirmediği için cezalandırıldı.
Bu, Güney Kore'nin teknoloji devlerine yönelik ilk yaptırımı değil. PIPC, daha önce Eylül 2022'de, teknoloji şirketleri Google ve Meta'yı (Facebook'un yeni adı) özel hayatın gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle cezalandırmıştı. Google 50 milyon dolar, Meta ise 22 milyon dolar para cezasıyla karşı karşıya kalmıştı. Gerekçe ise kullanıcıların çevrim içi davranışlarını izinsiz takip etmeleri ve verileri hedeflenmiş reklamlar için kullanmalarıydı.
CHATGPT 'İNTİHAL' UYGULAMASINI KALDIRMIŞTI
OpenAI, gizlilik ihlalleriyle boğuşurken bir yandan da 'intihal' sorunlarıyla cebelleşiyor. Şirket, ChatGPT ile oluşturulan içeriklerin ayırt edilmesini kolaylaştırmak amacıyla, Classifier (Sınıflandırıcı) aracını Şubat ayında kullanıma sunmuştu.
OpenAI'den yapılan son açıklamada, "düşük doğruluk oranına" sahip olması gerekçe gösterilerek Classifier'in kapatıldığı duyuruldu.
ChatGPT gibi üretken yapay zeka uygulamaları, öğrenciler tarafından ödev yapımında ve bitirme tezi yazımında sıkça kullanılıyor. Öğretim görevlileri ise ödevin insana mı yoksa yapay zekaya mı ait olduğunu ayırt etmekte zorlandığından, içeriğin ChatGPT tarafından oluşturulduğunu tespit eden araçlara ihtiyaç giderek artıyor.
OpenAI, Classifier'in artık kullanılamayacağını açıklarken, yapay zeka tarafından oluşturulan görsel ve işitsel içeriklerin tespit edilmesini sağlayacak mekanizmaları geliştirmekten vazgeçmediğini açıkladı.