Tgrt Haber

Yapay zekadan gazeteci olur mu? Google testlere başladı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 Temmuz 2023 13:38 - Güncelleme : 20 Temmuz 2023 13:41
Yapay zekadan gazeteci olur mu? Google testlere başladı

Google, gazetecilere haber yazma ve doğrulama konusunda "kişisel asistan" olarak hizmet vermesi için geliştirilen "Genesis" kod adlı yapay zeka aracı üzerinde çalışıyor.

Google​'ın gazetecilere destek sağlamak amacıyla geliştirdiği yapay zeka​ teknolojisi, News Corp'un sahibi olduğu The New York Times, The Washington Post ve The Wall Street Journal gibi önde gelen ABD gazetelerinin yöneticilerine sunuldu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Google, "Genesis" adıyla tanıtılan bu teknolojinin, güncel olaylar dahil olmak üzere çeşitli verilerden haber​ metinleri hazırlayabildiğini belirtti.

GAZETECİLERE "KİŞİSEL ASİSTAN" OLACAK

Google, Genesis'in gazetecilere "kişisel asistan" olarak hizmet vereceğini ve önemli haberler için zaman kazandıracağını bildirdi. Ancak teknolojiyi deneyimleyen bazı yöneticiler, Genesis'i "rahatsız edici" olarak değerlendirdi ve bu teknolojinin "doğru haber yazımında önemli noktaları göz ardı etme" riskini taşıdığına dikkat çekti.

Google Sözcüsü Jenn Crider, Genesis'in gazetecilerin temel rolünü elinden almayı amaçlamadığını ve yalnızca haber yazma ve doğrulamada gazetecilere yardımcı olmayı hedeflediğini belirtti.

New York City Üniversitesinden Prof. Jeff Jarvis, Genesis'in olumlu ve olumsuz yönlerinin bulunduğunu ifade ederek, "Eğer bu teknoloji olgusal bilgileri güvenilir şekilde sunabiliyorsa, gazeteciler kullanmalıdır" dedi. Ancak Jarvis, bazı haberlerin nüanslar ve kültürel anlayış gerektirdiğini vurgulayarak, bu teknolojinin kullanımının haber kuruluşlarının güvenirliğini zedeleyebileceği konusunda uyardı.

Haber kuruluşları dünya genelinde, yapay zeka teknolojilerini haber merkezlerinde kullanma konusunu tartışıyor. The Times, NPR radyosu ve Insider gibi kuruluşlar, yapay zekanın potansiyellerini sorumlu bir şekilde nasıl kullanabileceklerini anlamak için çalışmalar yapıyor.

Örneğin, Associated Press (AP), uzun süredir yapay zekayı kurumsal raporlar gibi konuların haberleştirilmesinde kullanıyor ve haber arşivini yapay zeka modeli ChatGPT ile paylaşma planları yapıyor.

Ancak bazı haber kuruluşları, yapay zekanın verilerini izinsiz olarak kullanmasına karşı çıkıyor ve bu teknolojinin haberlerin niteliğini etkileyebileceği endişesini dile getiriyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...