Tgrt Haber

Depremi de fırsata çevirdiler: Telefonunuza gelen bu mesajları sakın açmayın!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
12 Şubat 2023 08:55 - Güncelleme : 12 Şubat 2023 11:27
Depremi de fırsata çevirdiler: Telefonunuza gelen bu mesajları sakın açmayın!

Türkiye'de yaşanan deprem sonrası sosyal medya ve diğer iletişim araçları yaygın olarak kullanılıyor. Sürekli depreme ilişkin bilgiler yayılırken, kullanıcılara gelen ''Bangkok'taki 8,5 büyüklüğündeki depremin videosunu açmayın, hemen silin'' uyarısı da gündeme gelmeye başladı. Peki Bangkok'taki deprem videosu nedir ve ne yapılmalı?

Türkiye​, günlerdir Kahramanmaraş​ merkezli 'asrın felaketi' olarak da nitelendirilen depremle mücadele ediyor. Binlerce vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybederken, yüz bine yakın vatandaşımız ise yaralı olarak kurtarıldı.

Ancak böylesine bir dönemde bile kötü niyetli kişiler bir an olsun eksilmiyor.  Deprem​ sonrası yağmacılar dikkat çekerken, şimdi de 'dijital yağmacı' olarak da nitelendireceğimiz kötü niyetli yazılımcılar ortaya çıktı.

TELEFONLARINIZA GELEN MESAJA DİKKAT EDİN

AFAD veya AKUT gibi kurumlar vatandaşa sürekli uyarılarda bulunmakta. Ancak bir de sosyal medyada, herkesin sürekli olarak yaydığı yanlış bilgi ve linkler var. 

Dezanfarmosyonla mücadele için de ekipler yoğun bir mesai harcarken, son 2 gündür  Bangkok'taki 8,5 depremle ilgili video mesajı sıkça karşımıza çıkmaya başladı.

Depremi de fırsata çevirdiler: Telefonunuza gelen bu mesajları sakın açmayın!

Özellikle WhatsApp ve Instagram'daki kullanıcılara ''Herkes dikkat etsin,  Bangkok'taki 8,5 büyüklüğündeki depremin videosunu açmayın, hemen silin, bu bir fidye yazılımı virüsüdür, özellikle cep telefonunuzda bankacılık  uygulamalarına erişiyor. lütfen her bir grubunuza iletin, kanmayın!'' tarzında uyarı mesajları geliyor.

Depremi de fırsata çevirdiler: Telefonunuza gelen bu mesajları sakın açmayın!

Peki Bangkok'taki 8,5 büyüklüğündeki depremin videosu nedir ve vatandaşlara neden bu mesaj gidiyor.

Akıllı telefonların yoğun olarak kullanıldığı süreçte kötü amaçlı hacker'lar, vatandaşın kullanıcı veya bankacılık bilgisini çalmak için yeni virüsler türetiyor. 

Depremi de fırsata çevirdiler: Telefonunuza gelen bu mesajları sakın açmayın!

 Bangkok'taki 8,5 büyüklüğündeki deprem videosu diye paylaşılan mesajın da fidye virüsü olarak tespit edildiği, vatandaşların ise gelen linke kesinlikle tıklamaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. 

MUTLAKA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

  • Deprem sonrası ortaya çıkan asılsız haberlere itibar etmeyi
  • Bilmediğiniz uygulama ve internet sitelerine erişim sağlamaktan kaçının
  • Telefonlarınıza gelen iletilmiş mesajlara itibar edip herkesle yaymayın
  • Şu saatte şu bölgede deprem olacak bilgilerine de resmi bir kurum açıklama yapmadıysa inanmayın
  • Son olarak gördüğünüz her linke tıklamayın. Linkler kötü amaçlı yazılımcıların tuzağa olabiliyor. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...