Dünya’dan 2500 ışıkyılı uzakta: James Webb Teleskobu Halka Nebulası’nı görüntüledi
NASA’nın üst düzey teknolojiye sahip James Webb Uzay Teleskobu, Halka Nebulası, diğer tanımıyla Halka Bulutsusu’nu ayrıntılı görüntüledi.
James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez 18. Yüzyılda gözlemlenen ve Dünya’dan yaklaşık 2500 ışıkyılı uzaklıktaki Halka Nebulası’nı görüntüledi.
Ayrıntılı görüntülenen Nebula’nın, tıpkı adından da anlaşıldığı üzere renkli halkalara sahip olduğunu görebilmek mümkün. Ayrıca bu halkalar, nebulanın merkezinde bulunan ve ölmekte olan bir yıldızın dışarıya attığı gazdan oluşuyor.
JWS, HALKA BULUTSUSU’NU AYRINTILI GÖSTERDİ
JWS, söz konusu görüntüleri yakalamak için iki farklı kameradan yararlandı. Bunlardan yakın kızılötesi kamera (NIRCam) tarafından çekilirken, iç halkanın ipliksi yapısının karmaşık ayrıntılarını da gözler önüne seriyor.
İkinci görüntüde ise teleskop, orta kızılötesi enstrümanı (MIRI) kullanılarak bulutsunun halkasının dış kısımlarındaki eşmerkezli özelliklerdeki ayrıntılar ortaya çıkarıyor.
20.000 yoğun kürecik içeren Halka Nebulası, moleküler hidrojen bakımından oldukça zengin. Ayrıca ESA, bu halkayı "çarpık bir çörek" gibi ilginç bir benzetme ile tanımlıyor.
Konuya ilişkin açıklamasında yine ESA, çörek olarak tanımladığı bulutsu için şu ifadeleri kullandı:
"Ana katman, polisiklik aromatik hidrokarbonlar olarak bilinen karbon bazlı moleküllerden oluşan ince bir emisyon halkası içeriyor. Yaklaşık 10 eş merkezli yay, ana halkanın dış kenarının ötesinde yer alıyor. ayların, merkezi yıldızın, Dünya'yı cüce gezegen Plüton'dan ayıran mesafeyle karşılaştırılabilir bir mesafede yörüngede dönen düşük kütleli bir yoldaşla etkileşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu şekilde, Halka Nebulası gibi nebulalar bir tür astronomik arkeoloji ortaya koymaktadır; çünkü astronomlar nebulayı inceleyerek onu yaratan yıldız hakkında bilgi edinmektedirler."