Tgrt Haber

Elon Musk, X'te tartışmalı özelliği başlattı: Kimlik verilerimiz İsrail'e akacak

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TechCrunch
15 Eylül 2023 13:09 - Güncelleme : 15 Eylül 2023 13:10
Elon Musk, X'te tartışmalı özelliği başlattı: Kimlik verilerimiz İsrail'e akacak

Elon Musk'un sahibi olduğu X sosyal medya platformu, İsrail merkezli Au10tix şirketi ile iş birliği yaparak, kimlik doğrulama hizmetini başlattı. X Premium'a abone olan kullanıcılar, devlet tarafından verilen kimliklerini X'e göndererek hesaplarını doğrulayabilecekler.

Sosyal medya platformu X, eski adıyla Twitter, taklit hesapların önüne geçmek ve kullanıcılarına öncelikli destek gibi avantajlar sağlamak için, devlet tarafından verilen kimlik ile hesap doğrulama özelliğini başlattı.

Sosyal ağ şirketi, daha önce yayınlanan haberlerden de bilindiği üzere, kimlik doğrulama​ işlemi için İsrail merkezli Au10tix şirketinin alt yapısını kullanacak. Kimlik doğrulaması için açılan pencerede de belirtildiği gibi, Au10tix kimlik verilerini 30 gün boyunca sunucularında saklayabilecek.

AVRUPA VE BİRLEŞİK KRALLIK'TA YOK

X'in "Kimlik Onaylama" başlıklı destek sayfasında yer alan bilgide, kimlik doğrulama özelliğinin çok sayıda ülkede mevcut olduğu kaydedilirken, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Ekonomik Alanı (AAE) ülkeleri ve Birleşik Krallık'ta (BK) ise yakında kullanıma sunulacağı vurgulandı.

Elon Musk, X'te tartışmalı özelliği başlattı: Kimlik verilerimiz İsrail'e akacak

Belirtilen bölgelerde uygulanmakta olan sıkı veri koruma yasalarının, X'in kimlik onaylama özelliğini başlatmasını şu an için engellemiş olabileceği tahmin ediliyor. Avrupa Birliği daha önce, gizlilik endişeleri nedeniyle Meta'nın Threads uygulamasının üye ülkelerde çıkışını da yasaklamıştı.

Peki kimlik doğrulama ne işe yarayacak? X'in açıklamasına göre en temel amaç, taklitçiliği önlemek. Mavi onay rozetinin satışa çıkarılmasıyla parasını veren herkes X'te onaylı bir hesaba sahip olabilir hale geldi, bu durum da adeta at izinin it izine karışmasına sebebiyet verdi.

Ayrıca, "kullanıcının kimliğindeki yaşına göre uygun içeriklere erişimini sağlamak, spam ve kötü niyetli hesaplara karşı koruma sağlamak" da yeni özelliğin temel amaçlarından bir tanesi olarak anlatıldı.

X Premium Kimlik Onaylama Avantajları:

- Mavi onay işaretinize tıklandığında açılan pencerede görünür şekilde etiketlenmiş bir kimlik onaylaması almak
- Mavi onay işaretinizin üzerine gelindiğinde kimlik onaylama etiketinizi görecek olan diğer kullanıcılara daha fazla güven sağlamak
- İhtiyacınız olan desteği hızlı bir şekilde almanızı sağlayan X Hizmetlerinden öncelikli destek almak

Daha sonra sunulacak diğer avantajlar:

- Basitleştirilmiş bir inceleme süreciyle mavi onay işareti alma işlemini hızlandırmak
- Profil fotoğrafınız, görünen adınız ya da kullanıcı adınızda (@kullanıcıadı) sık sık değişiklik yapma konusunda daha fazla esneklikten yararlanmak

Kimlik onaylama özelliği şu anda X Premium (eski adıyla Twitter Blue) hizmetine abone olanlar tarafından kullanılabiliyor. Bu hizmetin fiyatı da aylık 150 TL, yıllık 1569,99 TL olarak belirlendi.

Kaynak: TechCrunch
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...