Tgrt Haber

Elon Musk'ın beyin çipi Neuralink ilk kez bir insana takıldı

30 Ocak 2024 09:46 - Güncelleme : 30 Ocak 2024 10:17
Elon Musk'ın beyin çipi Neuralink ilk kez bir insana takıldı

Musk'ın beyin-makine arayüzü olan Neuralink çipi, ilk kez bir insanın beynine takıldı. Ünlü milyarder bu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurdu.

Uzun yıllar maymunlarda denenen ve pek çok kez gündeme gelen Neuralink​ çipi, deneklerin seçilmesinin ardından ilk kez bir insan beynine takıldı.

İnsan beynini bilgisayara bağlamak ve nörolojik durumların üstesinden gelmeyi amaçlayan Musk, Neuralink ile bu alanda hem adından söz ettirmek hem de insanlığı katkı sağlamak istiyor.

İLK SONUÇLAR UMUT VERİCİ

BBC'nin aktardığına göre kablosuz beyin çipinin takıldığı insan beyninde ilk sonuçlar umut verici.

Musk, ilk Neuralink ürününün adının "Telepati" olduğunu belirterek, sadece düşünerek telefon veya bilgisayar gibi her cihazın kontrolünü sağladığını aktardı.

İlk kullanıcıların uzuvlarını kullanma kabiliyetini kaybetmiş kişiler olacağını kaydeden Musk, daha önce bu çipleri maymunlar üzerinde denemişti.

Öte yandan Neuralink, altı yıllık bir çalışmanın parçası olarak deneysel cihazını test etmek için felçli insanları aradığını söyleyerek eylül ayında ilk insan denemeleri için işe alım kampanyası başlattı.

Ama şirket, son yıllarda etik kaygılara yol açan ve sinirbilimciler ile diğer uzmanlar arasında şüphe uyandıran tartışmalara maruz kaldı.

Önde gelen sorunlar arasında cihazın lityum pili, implant tellerinin beyin içinde hareket etme olasılığı ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden güvenli bir şekilde çıkarılmasının zorluğu yer alıyor.

Tartışmalara rağmen SpaceX ve Tesla'nın CEO'su olan Musk, Neuralink için iddialı hedefler belirliyor ve şirketin çip cihazlarını cerrahi yolla hızla yerleştirmeyi basitleştireceğini ve böylece obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumların tedavisine katkıda bulunacağını ifade ediyor.


Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...