Tgrt Haber

Enkaz altındakileri kalp atışından tespit eden cihaz: FINDER MK4

Editör: Okan Güleş / Kaynak: TGRT Haber
09 Şubat 2023 11:30 - Güncelleme : 09 Şubat 2023 11:36
Enkaz altındakileri kalp atışından tespit eden cihaz: FINDER MK4

Türkiye'de yaşanan deprem sonrası gözler arama-kurtarma çalışmalarına çevrildi. Binlerce kişi için tüm dünya seferber olurken, FINDER MK4 gibi teknolojinin de yine bu çalışmalara dahil edilmesiyle süreç hızlanacaktır. İşte kalp atışından enkaz altındaki canlıyı tespit eden MK4'ün özellikleri...

Yaşanan  deprem​ etkisini hala sürdürürken, dünyanın dört bir yanından herkes seferber olmuş durumda. 

7.8 ve 7.7'lik depremin ardından binlerce kişi enkaz altında kalırken, gözler arama-kurtarmalara çevrildi. Daha önce birkaç ülkede kullanılan FINDER MK4'ün, Türkiye'de kullanılıp kullanılmayacağı merak konusu. 

NASA'NIN GELİŞTİRDİĞİ FINDER MK4, KALP ATIŞINDAN TESPİT EDİYOR

Meksika ve Nepal'daki afetlerde kullanılan FINDER MK4, NASA-JPL tarafından geliştirildi.

Cihazın teknolojisi enkaz altında kalan canlıyı kalp atışıyla tespit etmeye yarıyor.

El çantası büyüklüğündeki MK4, lityum pil ile çalışıyor. Gönderdiği düşük güçlü mikrodalgalar ile kalp atışını açığa çıkaran ürün, enkaz altındaki depremzedeyi bu şekilde tespit ediyor. Cihaz ayrıca 30 fit (9 metre) moloz yığınlarına veya 20 fit (6 metre) katı betona nüfuz etme özelliğine sahip.

Enkaz altındakileri kalp atışından tespit eden cihaz: FINDER MK4

Arama kurtarmalarında özellikle bilincin açık olması ve depremzedenin ses vermesi büyük önem taşırken, MK4'ün böyle bir tepkiye ihtiyacı yok. Baygınlık geçiren veya enkaz altından ses veremeyen kişilerin kalp atışı bu cihaz tarafından algılanıyor ve iletiliyor.

Enkaz altındakileri kalp atışından tespit eden cihaz: FINDER MK4

25 bin dolarlık bir fiyata sahip olduğu söylenen ürünün, Türkiye'ye yardım için 15bin dolardan gönderilebileceği söyleniyor. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...