Evrende çarpıcı keşif: Bilinen en küçük yıldız gözlemlendi
Bir araştırma ekibi, Dünya'ya 2,760 ışık yılı uzaklıktaki TMTS J0526B adlı Dünya'dan 7 kat küçük ve Güneş'in üçte biri kadar kütleye sahip olan ve J0526A adlı bir beyaz cüce ile ikili sistem oluşturan "en küçük yıldızı" keşfetti.
Bir grup gökbilimciden oluşan uluslararası bir araştırma ekibi şimdiye kadar görülen en küçük yıldızı keşfetti.
"TMTS J0526B" olarak adlandırılan ve sıcak "altcüce" türünde olan bu yıldızın Dünya'dan yaklaşık 2 bin 760 ışık yılı uzaklıkta bulunduğu ve aynı zamanda gezegenimizin 7 katı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor. Bu da Satürn ve Jüpiter'den bile daha küçük olduğu anlamına geliyor.
YÜZEY SICAKLIĞI 2 BİN SANTİGRATTAN FAZLA
TMTS J0526B'nin Güneş'in üçte biri kadar kütleye sahip olduğu ve yüzey sıcaklığının da 2 bin santigrat dereceden fazla olduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca yarıçapı Dünya'nınkinin yedi katı kadar olduğu bildirilen küçük yıldızın TMTS J0526A adlı daha büyük bir "beyaz cüce" ile ikili sistem oluşturduğu ve birbirlerini 20 dakikada bir çevreledikleri kaydedildi.
Yapılan açıklamalara göre J0526A doğrudan bir şekilde gözlemlerde görülemiyor ancak bilim insanları yerçekimi kuvvetinin J0526B üzerindeki etkileri sayesinde yıldızın tespit edebildiklerini belirtiyorlar.
Araştırmacılar, "J0526A teleskop tarafından görülemese de, onun var olduğunu biliyoruz çünkü her şeyden önce, yer çekimi kuvveti o kadar yoğun ki J0526B'yi küresel bir yapıdan yumurta şekline dönüştürebiliyor." diye yazdı.
Araştırmacılara göre TMTS J0526B'nin keşfi, Çinli gökbilimcilerden oluşan bir ekip tarafından yirmi yıl önce önerilen bir teoriyi de destekliyor. Bu teoriye göre J0526B gibi küçük, hafif yıldızların ikili sistem içindeki kütle değişimiyle oluşabileceği öngörülmekte.