Fransa'dan dikkat çeken düzenleme: 15 yaşın altındakilere sosyal medya kısıtlandı
Fransa Senatosu, 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması için velisinden izin almasını zorunlu kılan yasa tasarısını kabul etti.
Fransa Senatosu bir süredir, sosyal medyada işlenen suçların önlenmesini hedefleyen bir yasa tasarısını görüşüyordu. Kabul edilen tasarı 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması için velilerinden izin almasını zorunlu kılıyor. Ayrıca veliler isterse çocuklarının hesaplarını askıya aldırabilme yetkisine sahip olacaklar.
PLATFORMLAR ÖZEL SİSTEM KULLANACAK
Tasarıya göre sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin velilerinden izin alıp almadığını doğrulamak için bir sistem kullanması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara ise dünya genelindeki cirolarının yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek.
Tasarı ayrıca sosyal medya platformlarının, sosyal medya üzerindeki zorbalığı önlemek amacıyla mesajlar yayınlamasını da zorunlu kılıyor. Yine bu tasarının bir parçası olarak, yakında Fransa'da satılacak olan tüm cihazlarda ebeveyn kontrolü özelliğinin varsayılan olarak aktif olması amaçlanıyor.
10 GÜN İÇİNDE CEVAP VERMEK ZORUNDA
Öte yandan sosyal medya platformları, Fransız makamların içeriklerle ilgili yasal taleplerine 10 gün içinde yanıt verme zorunluluğu da bulunuyor. Hatta kişi veya mülke ciddi zarar riski tespit edildiğinde platformlara en fazla 8 saat yanıt verme süresi tanınıyor.
Fransa'nın düzenleyici kurumu olan Ulusal Bilgi İşlem ve Özgürlükler Komisyonu'nun (CNIL) verilerine göre ülkede sosyal ağlara ilk kayıt yaşı ortalaması 8'e kadar düştü. Bununla birlikte 10-14 yaşındaki çocukların yarısından fazlasının sosyal medya kullandığı tespit edildi.
VİETNAM 'KİMLİK İLE GİRİŞ' DEVRİNİ BAŞLATTI
Geçtiğimiz haftalarda Vietnam, Telekomünikasyon Yasası Değişikliği ile sosyal medyaya girişte 'kimlik doğrulaması' yapmayı zorunlu kıldı. İnternet üzerinden işlenen suçları daha kolay takip etmeyi amaçlayan bu yasanın 2023'ün sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Kaynak: SonDakika.com