Tgrt Haber

Güvenlik uzmanlarından Android kullanıcılarına uyarı: Bu 13 uygulamayı hemen silin

29 Aralık 2023 15:00 - Güncelleme : 29 Aralık 2023 15:02
Güvenlik uzmanlarından Android kullanıcılarına uyarı: Bu 13 uygulamayı hemen silin

Android cihazları tehdit eden bir düzine uygulama, McAfee güvenlik uzmanları tarafından tespit edildi. İşte telefon ve tabletlerinizden bir an evvel kaldırmanız gereken uygulamalar.

Açık kaynak kodlu Android​ işletim sistemi, uygulama​ mağazalarında türeyen riskli uygulamalar nedeniyle zararlı yazılımlarla karşı karşıya.

Her ne kadar Google düzenli olarak bu uygulamaları kontrol etse de, gözden kaçan bazı uygulamalar telefonlara bir şekilde sızmayı başarıyor. Bu bağlamda güvenlik firması McAfee uzmanları, akıllı telefon ve tabletleri etkileyen 13 yeni uygulama keşfetti.

ANDROİD CİHAZLARDAN KALDIRILMASI GEREKEN YENİ UYGULAMALAR AÇIKLANDI

McAfee Mobile Araştırma Ekibi, yakın zamanda Xamalicious kötü amaçlı yazılımının bulaştığı, birçoğu Google Play mağazasından indirilebilen 25 uygulama tespit ettiğini duyurdu. Bu bulgunun ardından Google uygulamaları mağazasından kaldırdı ancak bunlar hala telefonunuzda yüklü olabilir. Eğer bu uygulamaları indirdiyseniz, en kısa zamanda silmeniz ve hesaplarınıza dikkat etmeniz öneriliyor.

Chip’in aktardığına göre Google Play’den kaldırılan 13 virüslü uygulamanın listesi şu şekilde:

-Essential Horoscope for Android – 100,000 indirme

-3D Skin Editor for PE Minecraft – 100,000 indirme

-Logo Maker Pro – 100,000 indirme

-Auto Click Repeater – 10,000 indirme

-Count Easy Calorie Calculator – 10,000 indirme

-Sound Volume Extender – 5,000 indirme

-LetterLink – 1,000 indirme

-NUMEROLOGY: PERSONAL HOROSCOPE &NUMBER PREDICTIONS – 1,000 indirme

-Step Keeper: Easy Pedometer – 500 indirme

-Track Your Sleep – 500 indirme

-Sound Volume Booster – 100 indirme

-Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot – 100 indirme

-Universal Calculator – 100 indirme

McAfee uzmanlarının açıkladığına göre Xamalicious, Xamarin açık kaynaklı mobil uygulama platformu üzerine oluşturulmuş bir Android arka kapısı. Bu yazılımın bulaştığı uygulamalar, erişilebilirlik ayrıcalıkları kazanmak için sosyal mühendislik taktiklerini kullanıyor. Bu ayrıcalıkların edinilmesiyle birlikte cihaz, kullanıcının haberi olmadan bir komut ve kontrol sunucusuyla iletişim kurmaya başlıyor.

Bu sunucu daha sonra telefona, “cihazın tam kontrolünü ele geçirebilecek ve reklamlara tıklamak, uygulamaları yüklemek gibi kullanıcının izni olmadan finansal olarak motive edilen diğer eylemlerin yanı sıra potansiyel olarak dolandırıcılık eylemleri gerçekleştirebilecek” ikinci bir veri grubu indiriyor.

McAfee Mobile Araştırma Ekibi, “Xamarin çerçevesinin kullanılması, kötü amaçlı yazılım yazarlarının uzun süre aktif kalmasına ve tespit edilmeden kalmasına olanak tanıdı ve kötü amaçlı kodu gizlemek için paketleyici olarak çalışan APK dosyalarının oluşturulma sürecinden yararlandı” diyor ve devam ediyor. 

Sizler de olası bir virüsün kurbanı olmamak için yukarıdaki uygulamalara karşı önlemler alabilirsiniz. 

 

Kaynak: Chip

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...