Tgrt Haber

İlk uydular fırlatıldı: Starlink resmen akıllı telefonlara geliyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Indian Express
03 Ocak 2024 14:29 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 14:29
İlk uydular fırlatıldı: Starlink resmen akıllı telefonlara geliyor

Elon Musk'ın uydudan internet hizmeti sunan Starlink sistemi akıllı telefonlara da geliyor. 'Doğrudan Hücresel Bağlantı' sağlama özelliğine sahip ilk uydular fırlatıldı. Sistem, hücresel bağlantı olmayan yerlerde destek sunmayı amaçlıyor.

Elon Musk​'ın SpaceX​ şirketi, yörüngeye fırlatılan Starlink​ uydularıyla kullanıcılarına uydu bağlantısı üzerinden internet hizmeti sunuyor. Firmanın yeni hedefiyse, cep telefonlarına hücresel bağlantı sağlamak olacak. Geçen yıl tanıtılan Direct to Cell (Doğrudan Hücresel Bağlantı) özelliğini destekleyen 6 adet Starlink uydusu uzaya fırlatıldı.

'ŞEBEKE ÇEKMİYOR' SORUNU KALMAYACAK

Doğrudan Hücresel Bağlantı özelliklerine sahip Starlink uyduları, karada, göllerde veya kıyı sularında nerede olursanız olun mesajlaşmaya, aramaya ve gezinmeye her yerde erişim sağlayacak.

Akıllı telefonlar, ek bir donanıma veya yazılım güncellemesine ihtiyaç duymadan Starlink DTC uyduları ile doğrudan iletişim kurabilecek. Elon Musk'ın X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre bu özellik, dünyanın herhangi bir yerinde cep telefonu bağlantısına izin verecek.

SpaceX, Starlink DTC uydularının "küresel bağlantıyı daha da geliştireceğini ve hücresel ölü bölge sorununu ortadan kaldıracağını" açıkladı.

KARASAL AĞLARA RAKİP OLMAYACAK

SpaceX Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk da, uyduların ışın başına yalnızca ~7Mb'yi desteklediğini, bunun hücresel bağlantısı olmayan yerler için harika bir çözüm olduğunu ifade etti. Ancak mevcut karasal hücresel ağlarla rekabet edemeyeceğinin de altını çizdi.

STARLİNK MOBİL HİZMETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Starlink'in internet sitesinden alınan bilgiye göre, hizmet bu yıl mesajlaşma özelliğiyle sınırlı olacak şekilde faaliyete başlayacak. 2025 yılında ise ses, veri ve IoT desteğini kullanıma sunacak.

Kaynak: Indian Express

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...