Tgrt Haber

İngiltere'de 'güvenlik yasası' krizi: WhatsApp ve Apple tepki gösterdi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Verge
29 Haziran 2023 11:15 - Güncelleme : 29 Haziran 2023 12:22
İngiltere'de 'güvenlik yasası' krizi: WhatsApp ve Apple tepki gösterdi

İngiltere'de yasalaşmayı bekleyen Çevrimiçi Güvenlik Yasası'na WhatsApp, Signal, Apple başta olmak üzere birçok teknoloji şirketi karşı çıkıyor.

İngiltere'nin kısa bir süre sonra yasalaşması beklenen Çevrimiçi Güvenlik Yasası'na WhatsApp​, Signal​, Viber gibi büyük şirketlerin ardından ABD'li teknoloji devi Apple da karşı çıktı.

Uçtan uca şifreleme teknolojisi kullanan mesajlaşma uygulamalarına hükümetin erişebilmesini sağlayacak düzenleme, İngiltere'nin düzenleyici kurumu olan Ofcom'a "hem kamusal hem de özel mesajlaşmalarda" paylaşılan çocuk cinsel istismarına yönelik içerikleri tarayabilme ve kaldırabilme yetkisi verecek.

"UÇTAN UCA ŞİFRELEMEYİ TEHLİKEYE ATIYOR"

WhatsApp, Signal, iMessage gibi uçtan uca şifreli mesajlaşma hizmetleri, kullanıcıların birbirlerine gönderdikleri mesaj, fotoğraf, dosya ve benzeri içeriklerin "gönderici" ve "alıcı" arasında gizli kalmasını sağlar. Hizmetin geliştiricileri bile bu mesajları okuyamaz ve göremezler.

WhatsApp'tan Signal'e, Viber'dan Element'e kadar, güvenli mesajlaşma hizmeti sunan uygulamaların yöneticileri, İngiltere'nin Çevrimiçi Güvenlik Yasası'nın uçtan uca şifrelemeyi tehlikeye soktuğunu belirtti. Ortak mektupta hükümete yapılan çağrıyla şöyle denildi:

"Yasa bu şekliyle uygulanırsa, Ofcom'a, uçtan uca şifreli iletişim hizmetlerinde özel mesajları proaktif olarak tarama yetkisi vererek, uçtan uca şifrelemenin amacını ortadan kaldıracak ve tüm kullanıcıların gizliliğini tehlikeye atacak. Her İngiliz vatandaşının ve iletişim kurdukları insanların gizliliği ve güvenliği için eşi benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturmaktadır."

İngiltere'de 'güvenlik yasası' krizi: WhatsApp ve Apple tepki gösterdi

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

Öte yandan İngiliz hükümetiyse Çevrimiçi Güvenlik Yasası'nın iddia edildiği gibi uçtan uca şifrelemeyi tehlikeye atmayacağını savunuyor. Yasanın, suçluların daha kolay yakalanması için gerekli olduğunu belirten yetkili isimler, "Güçlü şifrelemeyi destekliyoruz. Ancak uçtan uca şifreleme, en ciddi suçların faillerinin yakalanma çabalarını engellememelidir" ifadelerini kullandı.

APPLE DA KARŞI ÇIKTI

Apple da tartışmalara katıldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada "Uçtan uca şifreleme, gazetecilerin, insan hakları aktivistlerinin ve diplomatların mahremiyetini koruyan kritik bir özelliktir. Ayrıca sıradan vatandaşların kendilerini gözetleme, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık ve veri ihlallerine karşı korumalarına yardımcı oluyor. Çevrimiçi Güvenlik Yasası bu koruma için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve Birleşik Krallık vatandaşlarını daha büyük risk altına sokabilir" denildi.

WHATSAPP VE SİGNAL YASAKLANABİLİR

Yasa tasarısı henüz onaylanmış değil. Ancak bu haliyle uygulanmaya başlanırsa veya teknoloji şirketleriyle İngiliz hükümeti uzlaşamazsa, WhatsApp ve Signal gibi popüler mesajlaşma hizmetleri ülkede yasaklanabilir.

Çünkü bu uygulamaların tamamı, kullanıcılara gizlilik ve güvenliği taahhüt ediyor ve bu taahhüdü gerçekleştirmek için 'uçtan uca şifreleme' başta olmak üzere birçok güvenlik teknolojisini kullanıyorlar. İngiliz hükümetinin mesajlara erişim sağlaması, bu uygulamaların güvenliğine yönelik tartışmaları da beraberinde getirebilir.

Geçtiğimiz yıllarda WhatsApp, kullanıcı bilgilerini Facebook ile paylaşacağını belirttiği gizlilik sözleşmesi nedeniyle dünyanın dört bir yanında eleştiriye maruz kalmıştı. Hatta kullanıcılar alternatif uygulamalara akın etmişti.

Kaynak: The Verge, Derleyen: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: The Verge
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...