Tgrt Haber

"iPhone'lara hiçbir şey yüklenmiyor" sorunu tarih oluyor! Peki ama nasıl?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: MacRumors
24 Nisan 2023 11:14 - Güncelleme : 24 Nisan 2023 11:14
"iPhone'lara hiçbir şey yüklenmiyor" sorunu tarih oluyor! Peki ama nasıl?

iOS'un dışa kapalı bir sistem olması sebebiyle yıllardır süregelen "iPhone'lara hiçbir şey yüklenmiyor" kanısı, iOS 17 işletim sistemiyle birlikte tarih olacak.

iOS​ işletim sistemi Android​'e kıyasla dışa kapalı ve yalnızca Apple​'ın uygulama marketinden uygulama yüklenebiliyor. Bu özellik yıllardan beri "iPhone'a hiçbir şey yüklenemediği" kanısının oluşmasına sebep oldu. Hatta bazı kullanıcılar bunu "iPhone'un Android'e göre en büyük dezavantajı" olarak değerlendiriyor.

Apple CEO'su Tim Cook​ iOS'un dışa kapalı yapısına yönelik eleştirilere ise "Android kullanın" yanıtını vermişti. Ancak yakında bu durumun değişeceği ortaya çıktı.

IOS 17 İLE 'SIDELOADING' DEVRİ

Apple analisti Mark Gurman'a göre iOS 17 ile birlikte iPhone​'a üçüncü taraf kaynaklardan uygulama yüklenebilecek. 'Sideloading' adı verilen bu işlemin çalışma mantığı tam olarak bilinmiyor ancak Android'deki APK benzeri bir sistem olabileceği tahmin ediliyor.

https://twitter.com/theapplehub/status/1648199443370614786

Nasıl olursa olsun kullanıcılar iOS 17 ile uygulamaları App Store'dan yüklemek zorunda kalmayacak. Yeni işletim sistemi iOS 17, Apple'ın Haziran ayında gerçekleştireceği WWDC23 etkinliğinde tanıtılacak.

Mark Gurman, bu kararın Apple tarihi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Ayrıca Apple'ın sideloading işlemine yönelik kısıtlamayı 2024 yılına kadar kaldırmayı planladığını ve iOS 17'nin bu bağlamdaki ilk hamle olduğunu belirtti.

AB'NİN YENİ YASASI ETKİLİ OLDU

Apple'ın bu kararı almasındaki en büyük etkenlerden biri Avrupa Birliği'nin yeni Dijital Piyasalar Yasası olarak değerlendiriliyor. Bu yasaya göre teknoloji şirketleri platformlarında üçüncü taraf kaynaklardan uygulama kurulmasına izin vermek zorunda. Apple'ın Mart 2024'e kadar ilgili düzenlemeyi tamamlaması gerekiyor.

Öte yandan 'sideloading' sayesinde uygulama geliştiricileri, Apple'ın uygulama içi satın alma işlemlerinden aldığı yüzde 15 ile yüzde 30 arası komisyonu ödemek zorunda kalmayacak.

Kaynak: MacRumors
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...