Tgrt Haber

iPhone'unuzun pilini mutlaka değiştirmeniz gerektiğini gösteren 6 işaret

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Howtogeek
05 Şubat 2024 13:02 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 14:18
iPhone'unuzun pilini mutlaka değiştirmeniz gerektiğini gösteren 6 işaret

Günümüzde akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda ve bu cihazların en önemli bileşenlerinden biri de şüphesiz pil. İşte iPhone'unuzun pilini değiştirmeniz gerektiğini gösteren önemli işaretleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

Apple'ın iPhone​ akıllı telefonlarında kullandığı pil​, normal koşullar altında çalışıp 500 tam şarj​ döngüsüne ulaştığında başlangıçtaki kapasitesinin yüzde 80'ine kadarını koruyacak şekilde tasarlandı. iPhone​ pilleri ortalama 2 yıl hatta kullanıma bağlı olarak daha uzun süre iyi kalmakla birlikte, belli bir süre sonra performansını kaybediyor ve değiştirilmesi gerekebiliyor.

Peki pilin performansının düştüğünü ve değiştirilmesi gerektiğini nasıl anlarsınız? Bu konuda bilinmesi gereken detayları madde madde sıraladık.

PİLİNİZDE GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE BİR ŞİŞME VAR MI?

iPhone​'unuzun pilinin değiştirilmesi gerektiğinin en belirgin işaretlerinden biri: gözle görülür şekilde şişmiş olmasıdır. Bu durum genellikle akıllı telefonun aşırı şarj​ edilmesi, pilinin fiziksel bir hasara uğraması ve bunların dışında da kullanıma bağlı olarak eskimesi gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

iPhone'unuzun pilini mutlaka değiştirmeniz gerektiğini gösteren 6 işaret - 1. Resim

Şişmiş bir pil​, iPhone​'un kasasının özellikle arka panel çevresinde bükülmesine neden olabilir. Ayrıca iPhone​'un yüzeyi, basıldığında düzensiz veya hafif yumuşak gibi görünüyorsa da pili şişmiş demektir. Hatta nadiren de olsa şişmiş pilin uyguladığı basınç, ekranın iPhone​'un kasasından ayrılmasına bile sebep olabilir.

Eğer bu belirtilerin tamamı veya birkaçı iPhone​'unuzda varsa, pilinizin şiştiğini fark ediyorsanız hemen kullanmayı bırakmalısınız. Pilin değiştirilmesi veya güvenli bir şekilde geri dönüştürülmesi için iPhone​'unuzu en yakın Apple Store'a ya da Apple Yetkili Servis Sağlayıcısına götürebilirsiniz. Ancak kesinlikle kendi başınıza onarmaya çalışmayın.

PİL​ SAĞLIĞINDA ÖNEMLİ BİR DÜŞÜŞ YAŞANIYOR MU?

iPhone​'larda kullanılan piller, lityum iyon (Li-ion) teknolojisiyle çalışmaktadır. Eski pil​ teknolojilerinin aksine, Li-ion piller daha uzun kullanım ömrü ve daha hızlı şarj​ süreleri sunar. Ancak tabii ki de Li-ion pillerin kullanım ömrü belirli bir süreyle sınırlıdır.

Zamanla ve tekrar tekrar kullanıldığında iPhone​'un pili, enerjiyi verimli bir şekilde yönetme ve telefonu deyim yerindeyse ayakta tutma kabiliyetini kaybeder. Sonuç olarak pil​ ömründe de önemli bir düşüş yaşamaya başlarsınız.

iPhone'unuzun pilini mutlaka değiştirmeniz gerektiğini gösteren 6 işaret - 2. Resim

Bunun sonucu olarak, iPhone​'unuzu ilk satın aldığınızda şarjı tüm gün dayanabiliyorken 1 yıl sonra yarım günü bile zor çıkarabilecek hale gelebilir. Ayrıca orta düzeyde kullanımda bile iPhone​'unuzu günde birkaç kez şarj​ etmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Ya da pil​ yüzdesi göstergesi, temel görevleri gerçekleştirirken bile hızlıca düşebilir veya telefonunuz fişe takmadan çalışamaz hale gelebilir.

Eğer bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, pil​ ömrünüzün ciddi şekilde azaldığından şüphe edebilirsiniz.

PİL​ SAĞLIĞI YÜZDE 80'DEN AZ MI?

Pil​ sağlığı özelliği, iPhone​'un bataryasının değiştirilmesi gerekip gerekmediğini anlamanın en etkili yöntemlerden biridir. Apple'a göre pil​ sağlığı yüzde 80'in üzerindeyse sağlıklı bir piliniz var demektir.

iPhone​'unuzun pil​ sağlığını kontrol etmek için Ayarlar >Pil​ >Pil​ Sağlığı ve Şarj​ Etme bölümüne gidin.

Burada görüntülenen "Maksimum Kapasite", pilin orijinal kapasitesine oranla kalan kapasitesini gösterir. Bu değer yüzde 80'in altındaysa daha iyi performans​ ve cihazın ömrünü uzatmak için pili değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu durumda ekranın üst kısmında telefonunuzu pil​ değişimi için bir Apple Yetkili Servis Sağlayıcısına götürmeniz konusunda sizi uyaran önemli bir pil​ mesajı da göreceksiniz.

AŞIRI ISINMA SORUNUNDAN MUZDARİP MİSİNİZ?

iPhone​'un dahili bileşenleri normal kullanım sırasında ısı üretiyor ve bu ısı cihazın kasası aracılığıyla atılıyor. Ancak son zamanlarda gözle görülür bir sebep yokken bile aşırı ısındığını düşünüyorsanız, pilinizin bozulmuş olma ihtimali yüksektir.

iPhone'unuzun pilini mutlaka değiştirmeniz gerektiğini gösteren 6 işaret - 3. Resim

Çünkü pil​ bozulduğunda daha fazla ısı üretme eğilimi gösterir. Bu da pile daha fazla zarar verebilir ve ömrünü kısaltabilir. Dolayısıyla iPhone​'unuzun özellikle hafif kullanım sırasında sık sık ısındığını fark ederseniz, pilinizi değiştirmeyi düşünmenizde fayda var.

İPHONE​'UNUZ BEKLENMEDİK BİR ŞEKİLDE KAPANIYOR MU?

iPhone​'unuzun aniden uyarı vermeden kapandığı durumlar oldu mu? Bu durum, iPhone​'unuzun pilinin cihazınızın gereksinimlerini karşılamakta zorlandığının işaretidir ve eğer cevabınız "evet" ise değişim zamanı gelmiş olabilir. 

Bununla birlikte performans​ yönetimi bildirimleri, iPhone​'unuzun artık normal en yüksek performansı desteklemediğini gösterir. Ayarlar >Pil​ >Pil​ Sağlığı ve Şarj​ Etme bölümüne gittiğinizde "En Yüksek Performans​ Yeteneği"nin altında bir mesaj görüyorsanız içinize bir kurt düşsün.

UYGULAMALAR ANİDEN KAPANIYOR, KASMA VE DONMA YAŞANIYOR MU?

iPhone​'daki uygulamalar veya genel sistem performansı, her dokunuş ve kaydırma sırasında adeta sizi "ağır çekimde takılmış gibi" hissettiriyor mu? Cevabınız "evet" ise, iPhone​'unuz için yeni bir pil​ almanın zamanı gelmiş olabilir.

Performans​ sorunları, pilleri bozulmuş kullanıcılar için yaygın durumlardan biri olarak biliniyor. Bu durumda uygulamaları açmak ve uygulamalar arasında geçiş yapmak gibi temel görevler bile gözle görülür gecikmeler nedeniyle tabiri caizse bir zulüm haline gelebilir.

Dolayısıyla da uygulamalarda gecikme, yavaş sistem performansı ve genel bir yavaşlama hissi yaşıyorsanız iPhone​'unuzun pilini değiştirmenin zamanı gelmiş demektir

EN ÖNEMLİ KONUYA GELELİM: NORMAL BİR İPHONE​ PİLİ NE KADAR DAYANIR?

Bir iPhone​ pilinin ortalama ömrü iki ile üç yıldır, ancak bu bir dizi faktöre bağlı olarak da değişebiliyor. Pil​ ömrünü etkileyen önemli faktörlerden biri akıllı telefonunuzu ne sıklıkta kullandığınızdır.

iPhone'unuzun pilini mutlaka değiştirmeniz gerektiğini gösteren 6 işaret - 4. Resim

Sık ve yoğun kullanım durumlarda pil​ zorlanır ve ömrü kısalır. Örneğin oyun oynamak, video izlemek veya navigasyon uygulamalarını kullanmak gibi işlemciyi ağır görevlerle meşgul etmek daha fazla güç tüketir ve doğal olarak da pilin daha hızlı tükenmesine neden olur. Ayrıca önemli düzeyde işlem gücü veya sürekli arka plan etkinliği gerektiren uygulamaların kullanılması da pili hızlı tüketen işlemler arasındadır.

Pilin erken bozulmasını önlemek için aşırı şarj​ etmekten iPhone​'unuzu uzun süre şarja takılı bırakmaktan ve yan sanayi şarj​ cihazları kullanmaktan kaçının.

Kaynak: Howtogeek
Sonraki Haber Yükleniyor...